02/10/2020

sportarad

stiri sportive din judetul arad

Se ajunge în Instanță în „operațiunea” gazonul ? Bibarț: „Probleme tehnico-financiare între firma privată și angajații Primăriei, e ca la divorț…”

Demararea „operațiunii” de montarea a noului gazon pe arena „Francisc Neuman” a fost una din știrile cotidiene în orașul nostru. Politicienii din administrație s-au lăudat pe site-urile de socializare cu primele bucăți de verde apărute pe stadionul din Calea Aurel Vlaicu, dar, mai pe înserate, tot pe Facebook, firma „Rulouri de Gazon” a atacat din nou beneficiarul lucrării: ”Din respect pentru cetatenii Aradului si pentru fotbal, am inceput montarea gazonului pe teren UTA Arad. Primaria Arad nu ne-a platit lucrari anterior executate. Nu vom putea incheia lucrarea fara participarea beneficiarului, Primaria Arad, prin Serviciul Baze Sportive”.

Provocat de întrebările suporterilor utiști la emisiunea „Audiențe matinale”, de la Radio Arad, Călin Bibarț a trebuit să-și schimbe discursul de ieri, care era următorul: ”Încă o veste bună pentru iubitorii sportului arădean și ai echipei UTA în special! S-a început așternerea gazonului nou! Lucrările continuă, pentru bucuria arădenilor”. Mai de voie, mai de nevoie, primarul interimar a recunoscut sunt ceva probleme cu firma giurgiuveană.„Firma are niște mici nemulțumiri, are niște discuții cu ai noștri, dar eu sunt un om care discută pe hârtii. Există un contract și rog pe oricine să citească acel contract, să vadă cum erau termenele. Deocamdată, Primăria nu întârzie plățile niciunei firme atunci când lucrurile sunt clare. În Arad, singurele situații când apar întârzieri la plată sunt acelea în care, din diferite motive, există discuții între cei de la Primărie care trebuie să recepționeze și cei care execută. În general, cel care vine din mediul privat vrea să miște mai repede, vede strict interesul lui și de aceea mie îmi place să discut pe documente, nu pe dacă și pe parcă. Cert e că gazonul se pune, așteptăm să înceapă și celelalte lucrări, iar stadionul se va termina. Nu avansez alte termene, fiindcă nu avem încă o firmă care să continue lucrările rămase de efectuat în cadrul celor două caiete de sarcini. Și la câtă așteptare a generat finalizarea acestui gazon, aș da o notă de seriozitate subiectului dacă aș avansa un termen de inaugurare a sa. La gazon și nocturnă am fost și suntem în cadrul unui contract, dar la partea cealaltă încă nu e cazul”, a spus Bibarț.

Legând toate discuțiile cu privire la calitatea gazonului de pe arena „Francisc Neuman”, se pare că în contractul inițial era prevăzut ceva, iar pe parcurs, cei de la  „Rulouri de Gazon” au propus altceva, tocmai pentru ca lucrarea să nu fie de mântuială. Astfel, s-a trecut de la un gazon de 1 centimetru grosime la unul de peste trei centimetri, iar suprafața pe care apare iarba a fost tratată cu diferite substanțe, ceea ce, înțelegem noi, generează costuri suplimentare. Sau cel puțin asta rezultă din declarațiile părților implicate. „În caietul de sarcini, proiectantul a prevăzut un gazon foarte subțire, de 1 centimetru, cu foarte mult nisip. Noi am propus unul mai gros și am primit acceptul Primăriei, ca să nu avem probleme de rupere a sa. Am folosit și un material numit zeolit, care are proprietatea de a reține apă și odată cu apa și substanțele hrănitoare. Aici s-au pus în jur de 60 de tone de zeolit, de aceea acum câteva zile era totul alb. Acest mineral ne va ajuta să formăm rădăcini la gazon și să economisim din banii arădenilor pentru întreținere. Am adăugat și niște îngrășăminte cu degajare controlată, pentru rădăcină, cu foarte mult potasiu sub gazon. Vom pune alte îngrășăminte și deasupra. Tratamentele chimice la astfel de stadioane cu foarte mult nisip sunt complexe și trebuie făcute cu mare atenție. Dar, avem experiența necesară și sper că vom găsi în Primăria Arad un partener bun, ca să putem face o întreținere de calitate”, spunea, ieri, Ovidiu Petrache, directorul firmei executante a lucrărilor.

Astăzi, Bibarț a recunoscut și el: „De aici (n.a. calitatea gazonului) sunt și aceste probleme tehnico-financiare. Adică mici nemulțumiri, discuții dintre cei de la firma privată și ai noștri. Eu nu sunt specialist în gazoane, am înțeles că s-a trecut de la 1 cm grosime la trei centimetri, se pune și…zeolit, dar totul în cadrul contractului semnat. Noi, la Primărie, suntem bun platnici, dar când e vorba de banul public, de contracte, de hârtii, orice funcționar încearcă să le respecte pentru a nu avea el probleme. E ca la divorț, când îl asculți pe unul, îi dai dreptate lui, când vorbește celălalt, invers. Nu suntem avocații nimănui, dar lucrăm pe niște termene. Adevărul este că firma respectivă trebuie să își ducă lucrarea la capăt și, dacă specialiștii nu se pot înțelege între ei, nu au decât să se dea în Instanță. Dacă vor să se certe pe un leu sau doi… Dar se pune, se va termina și gazonul și așteptăm și restul de lucrări și cum am tot spus despre stadion se va face și se va termina ”.

Așadar, noi probleme când vine vorba despre stadionul de cartea recordurilor al Aradului. Și ne referim la categoria ”Cea mai mică arenă (11.526) executată în cel mai lung timp (cel puțin 6 ani de zile)”. În acest caz, calitatea gazonului ar trebui să primeze pentru toată lumea, căci am văzut deja destule lucrări de mântuială în Calea Aurel Vlaicu, precum acoperișul de tablă, plasarea celor două bănci de rezerve la o distanță prea mare una de cealaltă, etc.. Bineînțeles și partea legală, adică acoperirea costurilor de hârtii oficiale, e foarte importantă, dar se vor înțelege până la urmă cele două părți?

3
3