24/09/2020

sportarad

stiri sportive din judetul arad

Montarea gazonului pe „Francisc Neuman”, stopată până la plata facturilor către Rulouri de Gazon! Comedie cu băncile de rezervă

Construcția arenei „Francisc Neuman” a scos și scoate la suprafață incompetența sau chiar miserupismul unor angajați din cadrul Primăriei Arad. Sunt mulți „specialiști” pe metru pătrat care se pricep, fac și dreg, dar când e de asumat ceva bagă capul în nisip. Ca struțul. Au fost „n” exemplele în care lucrările s-au făcut de capul lor, fără consultarea adevăraților specialiști, care fac din construcția și dotarea stadioanelor de fotbal o meserie. Sau cel puțin sunt tobă de regulamente când vine vorba despre așa ceva. De exemplu, „oficialii” clubului UTA chiar sunt direct interesați să iasă totul bine la noua lor casă a cărei reconstrucție și așa durează la nesfârșit, dar cine să-i consulte?

Ultima ispravă e legată de băncile de rezervă. În primul rând, acestea au fost montate la…ani lumină una de cealaltă, dar au și fost comandate făcându-se economie. Ni s-a tot spus dinspre Primărie că adevăratul motiv pentru care termenul de finalizare a stadionului s-a prelungit cu încă doi-trei-n ani, iar firma Tehnodomus și-a luat banii pe 70% din lucrările prevăzute inițial în proiect, că s-a trecut de la clasificarea UEFA 2 la UEFA 4. Că arena va fi dotată cu tehnologie VAR, că persoanele cu dizabilități au locurile lor binestabilite și alte facilități demne de o clasificare superioară, dar când vine vorba despre băncile de rezervă, merge și cu UEFA 2.

Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice autohton vorbește, într-adevăr, despre bănci de rezervă de minin 13 locuri: 7 pentru jucătorii de rezervă și 6 pentru „oficiali”. Numai că în Regulamentul UEFA banca de rezerve numără minim 14 locuri, iar la Arad sunt 13. Adică UTA va putea evolua binemersi în campionatul intern, chiar în Liga 1, doar că Răzvan Burleanu vorbea despre găzduirea de către orașul nostru a unor meciuri internaționale de juniori. Poate chiar naționala de tineret va fi trimisă să joace aici, doar că „Francisc Neuman” nu va primi omologarea pentru partidele internaționale. Deocamdată, din cauza economiei făcută la…băncile de rezervă, căci, ulterior, cine știe ce nereguli se vor mai descoperi.

Cert este că băncile de rezervă aduse deja în Calea Aurel Vlaicu au fost comandate tot la firma Rulouri de Gazon. Din informațiile noastre, aceasta i-ar fi avertizat pe cei de la Primărie cu privire la cele 13 locuri, i-au pus să și semneze acte peste acte pentru asumarea acestei decizii și…asta a fost. S-ar putea să mai fie o problemă și cu scaunele ce vor fi montate pe cele două bănci, căci uitându-te direct în față vezi undeva la nivelul apărătorilor și crampoanelor jucătorilor.

În fine, să trecem la gazonul care a fost montat pe o jumătate de teren pe arena „Francisc Neuman”. „Operațiunea” s-a oprit pentru simplul fapt că Primăria mai are de achitat facturile cu numărul 7 și 8 emise de firma Rulouri de Gazon, ce au ieșit din termenul celor 30 de zile prevăzute de lege. Și așa firma din Giurgiu va încasa la final mai puțini bani prevăzuți în contractul inițial, pentru aplicarea unor penalități, pe când diferența de gazon de la 1 centimetru (cât era prevăzut în proiectul inițial, făcut, zice-se de un „expert” din Brașov care ar fi și trebuit să livreze gazonul…cu dedicație) la 3 centimetri nu va fi prinsă în decont.  În primele zile ploioase ale toamnei în paralel s-au deschis și aspersoarele pentru probă și, totuși, drenajul și implicit gazonul au făcut față cu brio. Dezamăgire la Brașov, din nou.

Altfel, se știe, lucrările la partea de vestiare, închidere a arenei, celebrul hotel și facilitățile pentru presă stagnează, până când se găsește o firmă dispusă să continue lucrările Tehnodomus. Colegii de la Specialarad au și dovedit cu imagini ce calitate au aceste lucrări din moment ce betonul a început să puște, dar ce să ne mai mire?

5
0