30/09/2020

sportarad

stiri sportive din judetul arad

8 ani fără Mihai Botez: Marele maestru va fi evocat în această seară, la Sala Sindicatelor

Părintele artelor marțiale din România a sălășluit la Arad. Până în ziua trecerii sale în neființă, pe 9 decembrie 2011, adică exact acum 8 ani de zile, Mihai Botez a fost ani la rând cel mai bătrân campion mondial de judo din lume și un exemplu de disciplină și abnegație. Discipolii săi nu l-au uitat și deschid porțile sălii de la Sindicate, acolo unde maestrul a predat până ultimii săi ani viață, în această seară, de la ora 18. „Soke Mihai Botez a fost părintele nostru spiritual, ne-a învățat tot ce știm pe plan sportiv și uman. Au trecut 8 ani de zile de când ne-a părăsit fizic, dar spiritul său e mereu cu noi. Maestrul trăiește prin noi, discipolii săi, dar și prin elevii noștri, cărora, bineînțeles, le transmitem codul moral și bagajul sportiv lăsat moștenire de Misa bacsi. În această seară, de la ora 18, îi evocăm amintirea pe saltea, în sala de la Sindicate, așteptăm pe toată lumea din lumea artelor marțiale și judo-ului să ni se alăture”, spune Shihan Pavel Milovan (9 Dan Ju Jitsu), creatorul clubului Seishi Budo Arad.

Remember soke Mihai Botez

Mihai Botez a învăţat judo în lagărul american de la Chalon, de lângă Paris, de la ofiţerii japonezi, italieni şi germani. Datorită abilităţilor sportive şi a calităţilor deosebite, românul i-a impresionat şi cu delicateţe le-a intrat la inimă americanilor după ce a câştigat, printr-o înţelegere, o ladă de ciocolată. În faţa unei maşini Jeep, care se apropia cu viteză de el, a făcut un salt peste maşină, neavând nici o zgârietură.

Observându-i calităţile remarcabile, un ofiţer japonez, un neamţ şi un italian care ştiau judo l-au luat ca discipol, fiind miraţi de uşurinţa şi rapiditatea la învăţătură pe care le dovedea „Micael”, cum îi spuneau ei lui Mihai Botez.

Între anii 1948 şi 1952 a fost campion naţional absolut de gimnastică, fiind component al lotului naţional de gimnastică până în 1961. La Sibiu în concurs a făcut istorie şi a câştigat tot: individual compus, paralele, sărituri, sol şi inele. În 1952 a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki, iar în 1954 s-a clasat între primii 10 sportivi în proba de sărituri în lungime a Campionatului Mondial de la Roma.

În 1956 a înfiinţat prima secţie de judo oficială din România, la Clubul Sportiv „Vagonul” Arad. În 1968, la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo, a fost numit Preşedintele Comisiei pentru acordarea centurilor negre. În 1974 a devenit primul român care a obţinut titlul de antrenor emerit în judo. Mişa baci, aşa cum era cunoscut, deţinea centura neagră de 9 Dan la judo şi cu 8 Dan la jiu-jitsu.

Mihai Botez a participat şi la competiţiile sportive de veterani,unde a obţinut patru medalii de aur şi una de argint. În 2008, în Belgia, la vîrsta de 86 de ani, a luat medalia de aur ultima dată. În anul 2004 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad.

Mihai Botez a scris câteva cărţi despre autoapărare şi a realizat într-un cadru excelent mai multe expoziţii de fotografie în Arad, care au fost studiate în detaliu şi admirate cu ochiul profund şi unic al artei. S-au scris impresii distinse în Cartea de aur despre artistul, maestrul şi antrenorul emerit Mihai Botez.

Detaliem faptul că Mihai Botez a fost un om cu suflet mare de profundă sensibilitate care, în fiecare an, mergea câte două săptămâni în munţi unde respira aer curat, se odihnea şi se refăcea în liniştea munţilor creaţi de Dumnezeu.

Mihai Botez era cel mai vârstnic practicant de judo de pe Glob. El s-a născut în 31 mai 1922 la Oradea. Mihai Botez – când păşea pe tatami înmărmurea sala de sport şi uimea prin tehnică şi viteză şi la demonstraţii. Mihai Botez a spus:În finală trebuia să lupt cu un japonez mai tânăr cu câţiva ani decât mine, dar acesta a refuzat să intre pe tatami. A preferat să stea trei minute în afara spaţiului de luptă, lăsându-mi cu bucurie şi respect victoria. Mi-a spus că lui îi ajunge argintul. Mie nu îmi ajungea, am vrut să mai aud imnul României.”

Mihai Botez – cel mai bătrân campion mondial din lume, a încetat din viaţă în 9 decembrie 2011, la vîrsta de 89 de ani,la Arad.

1
0