Progresul PecicazTOP ARTICOLE

Pecica – în Liga 3-a pe picioarele sale, pe un loc mai mult decât onorabil! Antal: „Nu ne-am mulțumit cu puțin și meritul e al tuturor”





Din postura de nou promovată în eșalonul trei, Progresul Pecica nu era considerată  o pretendentă la un loc în prima parte a clasamentului seriei a IV-a. Predicțiile au fost, însă, infirmate de o echipă disciplinată tactic și supermotivată în marea parte a disputelor din turul campionatului, ce a stat etape bune inclusiv pe locul 2, în spatele Craiovei. Un ușor scurtcircuit s-a produs înainte de vacanță și „galben-albaștrii” au trebuit să se mulțumească cu poziția a patra până la primăvară, una – oricum – peste așteptări. Asta susține și Petru Antal, primarul orașului Pecica, fost fotbalist și profesor de sport, foarte  interesat de soarta clubului. Edilul a fost cel care a împărțit diplomele de merit de final de an, dar a și vorbit despre cumpătare când a venit vorba despe visele de Liga 2-a.

– Domnule primar, deseori ați spus că 2019 e un istoric pentru fotbalul din Pecica…

– Da și vă explic și de ce. Pecica a mai avut echipă în Liga 3-a, dar ea nu era susținută de oraș ci de o firmă privată, de fapt cu capital jumătate de stat și jumătate privat. Apoi, după dispariția acelui club, Primăria din Pecica și mai ales oamenii de afaceri din oraș și-au asumat un nou proiect. Iar după 20 de ani de eforturi și investiții, iată că am reușit să promovăm în Liga 3-a, iar la finalul turului să ocupăm un loc foarte bun, chiar istoric pentru Progresul Pecica.

– Cum s-ar împărți meritele pentru această construcție câștigătoare?

– Meritul este al tuturor nu numai al jucătorilor. Într-adevăr, fotbaliștii și au făcut bine treaba pe teren, dar pentru ca ei să aibă condiții de performanță era nevoie și de susținere financiară, căci, se știe, banii sunt esențiali în orice domeniu. Iar sponsorii au fost promți, și-au ținut mereu promisiunile, iar noi, ca autorități locale le-am dublat eforturile, întregind bugetul clubului.  Iar pe lângă prima echipă, am reușit să formăm și o echipă de Liga a 6-a de seniori, care e și ea pe locul 2 în Seria A. Apoi, am investit foarte mult și în echipele de copii și juniori. Avem cinci grupe de copii, de la diferite vârste începând cu copiii născuți în 2013 și bineînțeles juniorii mari care au între 16 și 18 ani. Avem cinci antrenori angajați la Centrul de Copii și Juniori pe care-i răsplătim cu salarii.  Inițial, ne-am bazat în mare parte doar pe copii din Pecica, dar, în ultima vreme, am reușit să cooptăm tineri jucători din localitățile învecinate, cum ar fi zona Secusigiu și Sânpetru German, dar și din Semlac, din Peregu Mic și Peregu Mare.

– Ați la fost la majoritatea meciurilor de acasă ale echipei în turul echipei a treia. Ce v-a plăcut, ce nu v-a plăcut?

– Am fost încântat să văd că echipa a jucat cu dăruire în majoritatea meciurilor, a demosntrat că vrea să câștige mereu, nu s-a mulțumit cu puțin. Nu au intrat în Liga a III-a să se facă de râs, dimpotrivă. Avem destui fotbaliști tineri, ei garantează un viitor frumos acestui club.  Pe de altă parte, antrenorii au o experiență vastă și sunt foarte dedicați, nu lasă nimic la voia întâmplării. Conducerea e și ea foarte atentă la toate aspectele, a căpătat și ea destulă experiență după atâția ani în care am tot încercat să intrăm în Liga a 3-a. Adunându-le toate, eu zic că am format o echipă foarte bună, în care ne pumem speranțele că va termina campionatul pe un loc bun. Ceea ce nu mi-a plăcut a fost numărul scăzut de de spectatori la meciurile de acasă. La începutul campionatului, am sperat că vom avea între 500 și 1000 de spectatori la fiecare partidă și rareori am atins pragul minim de 500. Au fost destule partide și cu 150-200 de spectatori și acest lucru m-a dezamăgit puțin. Am făcut eforturi consistente pentru a ajunge în Liga a III-a și pecicanii nu prea au venit să încurajeze și să vadă meciurile echipei în acest eșalon. Cu atât mai mult cu cât rezultatele au fost bune și foarte bune, am avut momente în care am staționat pe poziția a doua. Am remizat cu liderul CSU Craiova, am câștigat meciuri importante în deplasare și în următoarele meciuri speam să vină spectatori foarte mulți și acest lucru nu s-a întâmplat. Am vorbit cu conducerea clubului pe această temă și avem niște idei prin care ne propunem să aducem lumea la stadion. Am vrea să nu mai jucăm meciuri cu sub 500 de spectatori acasă, băieții joacă un fotbal bun și merită să fie văzuți.

– Unde credeți că va termina Pecica acest prim sezon pe scena Ligii a 3-a?

– Undeva între locurile 2-5, nu mai jos. Nu om avea noi cel mai mare buget din Liga 3-a, dar echipa performează și asta e cel mai important. Banii sunt importanți, dar nu sunt totul, mai ales în sport. Și apoi nu cred că sunt diferențe mari de buget dintre echipele de pe locurile 9-10, să zic și cele de pe 3-4. Determinarea și dorința jucătorilor și antrenorilor de a se bate pentru fiecare punct, indiferent de adversar, poate face diferența mai mult decât bugetele. E important să terminăm cât mai bine acest campionat, iar de la anul, poate, să țintim și mai sus. Se știe că Federația ne-a dat niște termene ce trebuie respectate până la primăvară privind baza sportivă. Altfel, suntem în pericol să nu mai putem juca în Liga 3-a din vară, dar vă asigur de pe acum că nu vor exista niciun fel de probleme.

– Chiar dacă CSU Craiova domină clar acest campionat, la Pecica s-a vorbit în câteva rânduri despre promovare…

Într-adevăr, unele persoane din cadrul clubului sau din anturajul conducerii au adus în discuție o posibilă promovare în Liga 2-a. Ar fi foarte frumos. Eu aș fi cel mai bucuros, adică să fiu primarul unui oraș care activează fotbalistic atât de sus. dar, nu trebuie uitat că acolo sunt cheltuieli foarte mari. Avem exemplul echipei UTA, care  UTA joacă în Liga 2-a de câteva sezoane bune și bugetul ei nu e deloc de neglijat. Apoi, și baza sportivă trebuie să se ridice la standarde și mai mari, or pe a noastră încă o punem la punct pentru Liga 3-a.  Într-adevăr, am văzut și baze mai cochete decât a nostră în acest eșalon, dar și mult inferioare. Concluzionând, în viitor, dacă resursele financiare o să ne permită, am vrea să avem și o echipă de fotbal în Liga 2-a, dar, repet o luăm ușor, pas cu pas.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button