Liga a 2-aLiga a 3-a

Becali a deschis „Cutia Pandorei”, fotbaliștii tremură pentru veniturile lor! Apostu: „Cluburile care iau decizii unilaterale riscă să piardă în instanțele sportive sau civile”



Epidemia de coronavirus produce efecte economice în toate domeniile de activitate. Multe societăți comericiale și-au sistat activitatea și au ales să-și bage angajații în șomaj tehnic. Grupările fotbalistice au la dispoziție aceeași „pârghie”, însă, cel puțin deocamdată, foarte puține dintre ele iau în calcul acest acest lucru. „Din punctul meu de vedere, cluburile cu obiective nu vor umbla la contractelor fotbaliștilor în această perioadă, într-adevăr, dificilă pentru sport, dar și pentru întreaga societate. Dar, până la urmă, fiecare e liber să acționeze cum dorește, având – totuși – obligația să cunoască noile ordananțe ale Guvernului, publicate în Monitorul Oficial”, spune Bogdan Apostu, cel care s-a implicat, asumat, prin prisma relațiilor de prietenie cu Laszlo Balint, dar și a sentimentelor pentru culorile „roș-albe”, în crearea lotului cu care UTA conduce în clasamentul Ligii a 2-a.

Impresarul primește zeci de telefoane zilnic de la jucătorii pe care-i reprezintă, preocupați pentru veniturile lor în perioada fără activitate de la cluburile lor. „A trebuit să mă pun la punct cu toată legislația, la zi, în așa fel încât să-mi informez corect fotbaliștii. Deocamdată, cu excepția celor de la FCSB, unde în acest moment nu reprezint pe nimeni, niciun alt club nu a anunțat oficial că intenționează să umble la banii jucătorilor, însă ne putem aștepta la orice. Un lucru este cert și anume acela că tăierile nu se pot aplica retroactiv nici măcar pe perioada situației de urgență. Așadar, dacă până azi, jucătorii nu au primit nicio notificare legată de reduceri sau tăieri salariale, înseamnă că trebuie plătiți normal. Sigur, dacă cluburile decid să acționeze altfel, luând decizii unilaterale, riscă să piardă în instanțele sportive sau civile”, mai spune Apostu, managerul Fusion Group Agency.

În stilu-i caracteristic, Gigi Becali a deschis „Cutia Pandorei” cu privire la tăieri. Patronul lui FCSB a decis să le reducă la jumătate salariile fotbaliștilor săi din cauza pandemiei cu coronavirus, iar pe Momcilovic, Bălgrădean, Stan și Adi Popa îi va trimite în șomaj tehnic. „Sigur, domnul Becali, dar oricare alt conducător sau patron din fotbalul românesc, poate să acționeze cum doresc, atâta timp cât respectă normele de aplicare ale legilor, care, din câte observăm, se schimbă destul de des. De exemplu, conform noii Ordonanțe de Urgență, emise chiar astăzi, nu mai ai nevoie nici măcar de certificatul de la Ministerulul Economiei Energiei și Mediului de Afaceri pentru a-ți băga angajații în șomaj tehnic. Totodată, s-a scos și regula celor maxim 75% din totalul angajaților, de acum se poate aplica tuturor. Cel puțin la fotbal, poate fi o decizie bună, în sensul în care nu poți face discrimănări între jucătorii pe care mai dorești să contezi și din sezonul viitor și cei de care, poate, vrei să scapi. Dar, repet, deciziile nu se pot lua retroactiv. Oricum, cluburile vor fi obligate să-și plătească fotbaliștii, angajații ca înainte și dările la stat aferente, urmând să-și recupereze ulterior banii de la stat, din fondul de șomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut”, a mai spus Bogdan Apostu.

Fostul atacant al celor de la Corvinul, CFR Cluj sau UTA reprezintă aproximativ 100 de fotbaliști la nivelul primelor trei ligi din România și susține că se va pune mereu la punct cu orice lege sau modificare pe care Guvernul o va scoate pe piață, având datoria să apere, cu orice preț, interesul jucătorilor săi.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button