Stranieri aradeni

Din vecinătatea Parisului, ex-utistul Feussi îi avertizează pe români: „Mă doare că lumea nu tratează serios problema coronavirusului, nu ai cum să mergi la grătare!”





Franţa este una din ţările cele mai afectate de noul coronavirus, iar evoluţia îmbolnăvirilor şi deceselor a fost galopantă. Fostul fundaş dreapta al echipelor UTA, ASA Târgu Mureş, Dinamo şi Concordia Chiajna, Patrice Feussi (33 de ani), locuieşte în ţara care a depăşit 10.000 de îmbolnăviri şi a ţinut să trimită o avertizare românilor care nu sunt conştienţi de gravitatea situaţiei. Acesta spune că se teme pentru viaţa lui, deoarece are un vecin depistat pozitiv. Feussi, care vrea să devină agent de jucători, este îngrijorat şi pentru rudele rămase în Camerun. Primul club la care a evoluat Feussi în România a fost UTA, în sezonul 2012-2013, când echipa încerca să revină în Liga 1 în prima „gestiune” a lui Adrian Falub. În noua sa calitate, camerunezul a vizitat Aradul chiar la începutul acestui an, cu ocazia instalării atacantului Jordan Djambou la Gloria Lunca Teuz Cermei.

– Patrice, cum e situaţia în Franţa?

– La început s-a luat în glumă, dar acum este foarte serios. Dacă în Franţa, care este o putere în Europa, se întâmplă aşa, atunci este foarte grav. Aici a început după Italia şi nimeni nu s-a panicat. „Nouă nu ne trebuie mască. Italienii sunt bătrâni”. Aşa se vorbea. Timp de o săptămână totul a revenit la normal şi uite unde s-a ajuns. Mi se pare că nici în România lumea nu tratează serios această problemă. N-ai cum să te duci la grătare, când toată lumea stă în case. Mor oameni! Nu ai cum să faci aşa ceva. Şi problema este că nu există prevenţie. Nu se ştie cum se face prevenţia. Mă simt şi român, pentru că am fost primit bine acolo şi mă doare că lumea neglijează acolo.

– Ai cunoştinţe care s-au contaminat?

– Am avut un vecin aici. Iubita lui muncea la spital şi a fost contagiată. A făcut test şi este pozitiv. Fata are doi copii mici acasă. Un alt vecin s-a întâlnit cu el la lift şi se teme acum. Toată lumea merge la spital, iar pe cei care nu sunt foarte grav îl trimite acasă. Fiecare este un posibil transmiţător şi fiecare poate să fie contagiat. Mă tem, pentru că moare lumea zi de zi.

”Fotbalul a murit”

– Este panică şi în Camerun?

– Sunt 52 de cazuri în Camerun. Dar acolo este alt mod de viaţă şi mi-e frică de familia mea, care a rămas acolo. Aici mergi la supermarket şi păstrezi distanţa. În Camerun mergi la piaţă, acolo e toată lumea. Dacă mergi dintr-un oraş în altul eşti într-un autobuz unde mai intră alte 70 de persoane. Dacă în Franţa este aşa, mi-e frică de cum va fi în Camerun. Există un medic din Marseille care a spus că a găsit un vaccin, dar alţii spun că nu e sută la sută sigur.

– De fotbal se mai vorbeşte în Franţa?

Fotbalul a „murit”. Nu mai spune nimeni nimic despre fotbal. Este o posibilitate să se termine sezonul. Totul e blocat. Nu vorbeşte nimeni de fotbal.

– Tu cu ce te ocupi acum?

– Mă ocup de copii. Facem şcoală de acasă. Mai ţin legătură cu nişte jucători tineri de aici, pe care îi urmăresc şi vreau să-i aduc în România. Sunt jucători care au între 17 şi 23 de ani şi joacă aici la Liga 3 sau Liga 4, iar în România ar putea juca în Liga 2, chiar în Liga 1. Problema este că echipele din primele două ligi din România nici nu îţi răspund la telefon. Aşa că vreau să îi duc la Liga 3 şi acolo să demonstreze. Mi-ar plăcea această meserie. Dacă o să muncesc cum am muncit ca fotbalist o să fie bine.

Camerunezul Patrice Emery Fongang Feussi a avut prima experienţă ca jucător în România la UTA, echipă cu care a semnat în vara anului 2012. După 18 meciuri jucate pentru arădeni a semnat cu ASA Târgu Mureş, care promovase în Liga 1, pentru care a evoluat în 24 de jocuri. Ulterior a ajuns la Dinamo, unde a strâns 11 meciuri în Liga 1, iar în următoarele trei sezoane a activat la Concordia Chiajna, pentru care a avut 38 de apariţii în prima ligă.

Înainte de a juca în România, Feussi, care şi-a făcut junioratul la Genoa, a jucat la seniori pentru Genoa, Salernitana, Perugia, Pisa, Pizzighettone, Sorrento (toate din Italia) şi Lugano (Elveţia).

Articol scris de Vlad MĂCICĂŞAN (liga2.prosport.ro)









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button