Liga a 2-a

Scenariul cu mai multe echipe în Liga 1 din toamnă, demontat de secretarul general al LPF: „Drepturile TV pentru fiecare club s-ar diminua”





Dificultățile financiare se acutizează în fotbalul românesc, cu cât pauza princinuită de pandemie se prelungește. Echipele din ligile inferioare au cel mai mult de suferit, în special cele care primesc finanțare de la autoritățile locale. În cazul multora dintre ele, printre care și UTA, ajutorul financiar a fost stopat în această perioadă, cel puțin până când situația revine la normal, iar asta poate duce la urmări foarte grave.

Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, asociația care organizează campionatul Liga 1, crede că multe cluburi s-ar putea retrage din campionat. Situația se aplică și în cazul echipelor din prima ligă, deși cele mai expuse sunt cele din eșaloanele doi și trei.

Tot în această perioadă s-a zvonit și faptul că Liga 1 și-ar putea mări numărul de echipe din sezonul următor. Din cauza problemelor create de coronavirus, s-ar fi luat în discuție și varianta ca, în cazul în care competițiile vor fi înghețate, din Liga 2 să promoveze patru echipe, o dorință mai veche a lui Răzvan Burleanu, președintele FRF.

Justin Ștefan spune că o astfel de variantă e imposibilă acum, având în vedere că veniturile din drepturile de televizare s-ar micșora, iar multe dintre cluburile din Liga 2 sunt instabile din punct de vedere financiar. „În Liga 2 sunt multe echipe finanțate din bani publici și avem probleme cu finanțările publice, de aceea s-au și retras echipe din campionat. Sistemul pe care îl avem acum în Liga 1 este unul funcțional. Până acum, nu ne-am confruntat cu un scenariu care ar putea să apară la un moment dat, să se retragă o echipă din timpul campionatului.

Nu cred că azi, într-un moment cu probleme economice, s-ar putea pune problema creșterii numărului de echipe. În primul rând pentru că s-ar diminua drepturile de televizare încasate de fiecare club de Liga 1 și, în al doilea rând, dacă ar veni un număr mare de echipe din Liga 2, s-ar putea ca ele să nu aibă o stabilitate financiară care să asigure continuitatea în ceea ce privește Liga 1.

Avem un obiectiv clar, şi anume să disputăm toate meciurile rămase de jucat în acest sezon. Numai în acest fel putem să rămânem în contractul pe care îl avem la momentul acesta fără să intervină modificări, mai ales în ceea ce priveşte suma pe care urmează să o plătească partenerul nostru media. O diminuare a numărului de meciuri nu este luată în calcul”, a declarat Justin Ștefan la Telekom Sport.

Ordonanța de Guvern ajută, pentru moment, echipele din Liga 2, dar rămâne de văzut pentru ce perioadă vor mai fi sistate campionatele. Echipe importante, considerate foarte stabile din punct de vedere financiar, au anunțat că au intrat în șomaj tehnic și oferă fotbaliștilor și celorlalți angajați din club 75 la sută din salariul mediu brut.

Lupta la promovare în acest sezon este foarte strânsă. În acest moment, ocupanta locului 7 e la două puncte în spatele echipei clasate pe poziția a 2-a. Pe lângă UTA (50 pct.), care e lider detașat în Liga 2, șanse la promovare au CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele (ambele cu 39 de puncte), Campionii FC Argeș, Petrolul (ambele cu 38 de puncte), Rapid și Metaloglobus (ambele cu 37 de puncte).









2 comentarii

  1. Toti se gandesc doar la cascaval . Ok si care este problema ca primesc mai putini ? De ce nu se incearca sa se obtina mai multi bani ca sa nu se planga domnii ca pierd bani. Toti se gandesc doar la liga 1 restul liga 2 si 3 da-i naibii . Dar jucatori sunt convins ca vor si de la cei mici si daca se poate moca ca ei sunt de liga 1. Mai scutiti-ne cu liga 1 . Se vede valoarea lor in cupele europene unde suntem vai mama noastra.

    0
    0
  2. toate orasele cu peste 150 000 at trebui sa aibe echipa daca e poate in elita/bine at fi sistemul nba
    la noi se fac partiniri retin pe uta au sanctionato in 2 zile pe altii pot trece si ani pana la sanctiune
    drepturile tv sunt grele si se pare ca nu au tren sa treaca carpati eu zic ca ori sa fie egalitate ori sa se desfinteze
    nu mai zic de liga si de iorgulescu at fi bine fara el
    m-am adus aminte de Nicolae o fi platit salarile sau e sarac omul //penalizari!!!!!!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button