Fotbal judetean

Cine aspiră la un loc în Liga a 4-a pe teren sau după posibila „înghețare” a sezonului?





Multe sunt necunoscutele în lumea fotbalului la ora actuală. Se vor mai relua campionatele de la Liga 1 până la ultimele eșaloane județene și dacă da când și sub ce formă? Sigur, cel puțin în primele două eșaloane, lucrurile ar putea fi cât de cât ținute sub control prin măsuri speciale de protecție și prevenție a infectării cu coronavirus, dar ce se întâmplă de la Liga 3-a în jos unde mai găsim și fotbaliști care mai și lucrează în paralel cu activitatea sportivă. De altfel, apar zvonuri conform Federația Română de Fotbal se gândește să înghețe total ligile inferioare, iar cluburile din Liga 1 și Liga 2-a să funcționeze după reguli stricte. Echipele vor fi complet izolate în timpul procesului de pregătire și testate cel puțin odată pe săptămână pentru SARS-CoV2.

Rămâne, însă, de văzut dacă autoritățile vor fi de acord până și cu acest scenariu odată ce va fi ridicată starea de urgență, pe 16 mai. Cert este că la nivel județean, șansele de reluare a întrecerilor par a fi reduse. Dacă despre formațiile de Liga 4-a v-am relatat în detaliu, e timpul să aflăm ce cred formațiile cu pretenții din cel de-al doilea eșalon județean. Unele dintre ele chiar și-au pus speranțe în promovare la finalul stagiunii.

Pop: „Nu știu dacă vom mai avea buget și de Liga 4-a”

Clasamentul Seriei A este condus de Șoimii Lipova II, nimeni altul decât „satelitul” divizionarei terțe de pe locul secund în seria a IV-a. „Astăzi, Aradul este pe podiumul național la număr de infectări cu coronavirus și situația pare că se înrăutățește de la o zi la alta, așa că nu mai putem să ne gândim la fotbal în campionatele județene. Cred că vor fi înghețate așa cum sunt. Sănătatea este mai importantă și, dacă s-ar da drumul la competiție, fiecare club ar fi obligat să le facă teste jucătorilor de două pe săptămână. Acestea s-ar face la privat, cu 120 lei bucata, pentru a putea carantinați posibilii infectați. E riscul mare, cheltuielile de asemenea, nu cred că își poate permite cineva în județ. Mai departe, ce va fi cu ligile, cine promovează, cine retrogradează, este o discuție lungă și care cred că suportă o Adunare Generală la AJF în care să se dezbată variante de continuare. Ca o părere personală, fiind pe locul 1 în seria A din Liga a 5-a ca echipa satelit a Șoimilor, dacă ar fi să fim primiți în Liga a 4-a ar trebui să ne gândim serios dacă să accept sau nu. În vara trecută ne-am gândit că un satelit în Liga a 4-a ar fi un avantaj pentru a rula tinerii jucători, care să facă pasul spre Liga a 3-a, dar acum, în noile condiții, cu teama reducerii bugetelor pentru fotbal a comunităților locale din cauza problemelor financiare, inclusiv ale orașului Lipova, nu știu dacă ne-am permite. Probabil că o soluție ar fi să fie întrebate echipele de pe primele locuri din Liga a 5-a dacă pot participa din toamnă în primul eșalon, iar dacă au resurse umane și financiare să se mărească numărul de echipe în Liga 4-a. Este o discuție amplă, sunt sigur că părerile sunt împărțite, depinde și de direcția pe care o va apuca fotbalul județean, de ceea ce va dori și viitorul președinte AJF, dar în mare măsură vor conta și părerile membrilor afiliați”, spune Radu Pop, președintele Lipovei.

Szabo: „Nu de dăm înlături, deși copiii Academiei Brosovszky ar fi cam fragezi pentru Liga 4-a”

Pe locul 2 înainte de reluarea returului în Seria A este Semlecana Semlac, formație, care, însă, promovase pe teren la finalul stagiunii precedente, dar a refuzat să evolueze în Liga 4-a. Din informațiile nostre, situația nu s-a schimbat, cu atât mai mult cu cât banii pentru fotbal dinspre Primărie vor fi din ce în ce mai puțini în contextul crizei financiare. La rând ar fi Academia Brosovszky, sora mai mică a celor de la CS Ineu, grupare cu gânduri de Liga 3-a. „Majoritatea eforurilor noastre s-ar fi îndreptat spre clubul din Ineu, cu care am fi dorit să promăvăm la finalul acestui sezon. Acum, însă, fiind greu de crezut, aproape imposibil, că se mai pot disputa toate partidele din sezonul regulat plus cele din play-off, e clar că orice alt scenariu scurt nu ne avantajează.  În ceea ce privește echipa Academiei Brosovszky din Liga 5-a nu avem ca obiectiv clar promovarea și asta pentru că cea mai mare grupă a noastră e de 2006, deci jucătorii ar fi cam fragezi pentru Liga 4-a. Dar, dacă sportiv vom ajunge pe loc promovabil nu ne vom da înlături. Bineînțeles, dacă se va mai juca în acest campionat, ceea ce nu prea cred că se va întâmpla”, a punctat Rolland Szabo, președintele grupării „negru-verde”.

Catanzariti: „Ne interesează Liga 4-a pentru copiii care evoluează acum în Liga Elitelor”

Singurul club ce spune da cu toată convingerea unei promovări la finalul stagiunii este Viitorul Arad, situat pe locul 4 în acest moment, la doar trei lungimi de undă de liderul din Lipova. „Bineînțeles că ne-am fi dorit să jucăm în Liga 4-a din sezonul următor, altfel nu făceam nici achizițiile importante din această iarnă și mă refer în primul rând la Calvin și Lazea. Ne interesează să-i oferim generației care joacă acum în Liga Elitelor la Under 16 o întrecere de seniori pentru a crește și mai mult în valoare. Dar, bineînțeles, nu putem fi stupizi și să punem fotbalul pe primul plan acum. Eu știu foarte bine cât au suferit italienii, am locuit și eu în nordul țării și nu e de dorit să ajungem nici măcar la un sfert din ceea ce s-a întâmplat acolo. Până la urmă, autoritățile statului, Federația și AJF-ul va hotârî pentru noi, dar răspunsul nostru pentru un loc de Liga 4-a este clar: <<Da, vrem!>>”, a spus Giovanni Catanzariti, președintele celor de la Viitorul.

Purtan: „Am avea resurse umane și financiare pentru Liga a 4-a”

În Seria B, una dintre echipele ce și-au dorit enom promovarea, Podgoria Șiria e prea jos în clasament pentru a fi cu adevărat în cărți. Campionatul e condus de Viitorul Șepreuș, grupare ce a tot cochetat cu Liga 4-a în ultimele sezoane. „Dată dată fiind situația cu acest virus, nu cred că se va mai relua campionatul, ci se îngheață așa cum este.  Noi suntem nerăbdători să jucăm mai sus, vrem în Liga a 4-a. Consider că și merităm din punct de vedere sportiv acest lucru. Acum ne pregătim cum putem, mai o alergare, un pic de forță, mai puțin teren de fotbal, din păcate. Să vedem ce va fi după 15 mai, comunitatea ne suține în continuare, avem și un sponsor puternic, firma Agro Banat, putem juca în primul eșalon județean. Eu mă ocup de echipa de copii, vom mai face una, avem resurse umane în zonă. Așteptăm să se așeze lucrurile și medical și la conducerea AJF și vedem ce va fi”, a spus Bogdan Purtan, președintele celor din Șepreuș.

Tocan: „Putem juca și mai sus, dar nu cred că putem rezolva problema grupelor de juniori și cea a salariilor”

Pe locul secund, după 15 runde se clasează Frontiera Pilu, grupare care – însă – nu se omoară după promovare. „Avem o bază materială bună, întreținem terenul, noi vrem să jucăm, ne e dor de fotbal, vrem să se continue chiar și în iulie Liga 5-a. Va fi greu cu etape intermediare, toți seniorii lucrează, dar este valabil la toată lumea, să vedem ce va fi și ne conformăm. Din păcate, nu prea avem juniori, nu prea sunt copii mulți în zonă și unii au mers la Socodor. Nu s-a pus problema de Liga 4-a la Pilu, dar cred că am putea juca acolo dacă vom fi invitați. Marea problemă sunt juniorii, nu știu cum am putea rezolva cu cele două echipe. Sprijin local avem, nu cred că ar fi probleme cu bugetul minimal. Fără salarii, bineînțeles, cum știu că mai sunt câteva cluburi în județ. Dar, până una alta, totul e la stadiul de discuții supoziții, e perioadă în care trebuie să avem grijă de sănătatea noastră, restul se rezolvă toate într-un fel sau altul”, susține Adrian Tocan, președintele Frontierei Pilu.

Așadar, în afara celor de la Viitorul și Șepreuș, restul grupărilor fruntașe din Liga 5-a nu se omoară cu firea când vine vorba despre posibilitatea promovării în primul eșalon județean. Până una alta, este prematur să vorbim despre criteriul sportiv, când nici măcar la vârful fotbalului românesc nu s-a luat o decizie privind continuarea întrecerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button