Liga a 3-a

Eșalonul trei a „înghețat” cu un nou titlu de vicecampioană pentru Lipova și o clasare istorică pentru Crișul! Pecica și Cermeiul au terminat și ele în obiectiv!





Majoritatea cluburilor din Liga 3, peste 50 din cele 78 rămase active, au trimis către FRF chestionare în care au bifat varianta ”Înghețarea campionatului cu validarea clasamentelor existente”, forul condus de Răzvan Burleanu a decis suspendarea definitivă a sezonului de Liga 3. Președintele FRF a confirmat, deocamdată, verbal acest lucru cu ocazia videoconferinței începute astăzi, în jurul orei 17, avându-i ca parteneri de discuție pe „oficialii” grupărilor din eșalonul terț.

De la capul locului trebuie spus că niciun club nu va retrograda în această ediție de campionat, iar cele cinci echipe promovate în Liga 2 se vor decide dintre primele două clasate, în funcție de numărul de puncte dintre ele. Dacă diferența este mai mare de 3 puncte, cum este cazul seriei 1 și seriei a 4-a, unde Aerostar Bacău și FC Universitatea Craiova au avans substanțial, se promovează direct în Liga 2-a. În seriile în care diferența între primele două clasate este mai mică de 3 puncte, se va juca un baraj tur-retur undeva în jurul datelor de 5-8 august. Astfel în seria a 2-a, Unirea Slobozia va juca cu Mostiștea Ulmu, în seria a doua Spartac București cu CSM Slatina, iar în seria a 5-a Comuna Recea cu Minaur Baia Mare.

Având în vedere planul pentru Liga 3, se confirmă ce a anunțat FRF la întâlnirea cu reprezentații AJF-urilor legat de modificarea sistemul barajului pentru promovare din Liga 4. În acest sens, forul fotbalistic din România va anula actualele jocuri stabilite pentru baraj și va reface tragerea la sorți în așa fel încât să nu mai promoveze o echipă din două, ci una din trei.

De această dată, barajul pentru promovare în Liga 3 nu se va mai da între două campioane județene care urmau să se întâlnească tur / retur. FRF va efectua o nouă tragere la sorți pentru stabilirea a 14 mini-turnee, fiecare de câte trei echipe. Fiecare formație dintr-o grupă va juca împotriva celorlalți doi adversari cu care a nimerit, iar prima clasată va fi desemnată nou-promovată.

În loc de 21 de echipe vor promova doar 14, însă, în cazul în care seriile de Liga 3 din noul sezon nu se vor completa, atunci FRF ia în calcul și ca cele mai bune locuri 2 din aceste mini-turnee să promoveze pe locurile vacante, pe baza unor criterii stabilite cu golaveraj, cartonașe galbene, etc. Meciurile de baraj vor avea loc în jurul datei de 5 august, pe teren neutru.

Conform acestor planuri, noul sezon de Liga 3 ar putea avea cinci serii a câte 18 echipe, în loc de 16 câte sunt acum, deci nu se trece la șase serii, așa cum și-ar dori anumite cluburi pe motiv că ar trebui să retrogradeze 6 din cele 20 de echipe din singura serie de Ligă 2-a și se consideră că ar fi cam mult. Oricum, FRF-ul va mai avea o videoconferință cu șefii AJF-urilor în jurul datei de 20 mai.

Pentru desemnarea reprezentantei județene în Cupa României, faza națională, ediția 2020/2021, AJF-urile nu au primit, momentan, din partea FRF un termen până la care trebuie să-i anunțe numele. La fel, nu este clar cum se vor desemna câștigătoarele campionatelor județene și respectiv participanta la barajele de promovare pentru Liga a 3-a.

Ce spun reprezentanții grupărilor arădene:

 

Radu Pop (președinte Șoimii Lipova):S-a ales varianta cea mai convenabilă, poate era ceva dacă s-ar fi jucat baraje în toate seriile baraje între primele două clasate. Pe de altă parte, vorbind realist, Universitatea Craiova este câștigătoarea meritorie a campionatului, a avut toate atuurile pentru a promova în Liga 2-a. M-am amuzat că imediat după propunerea făcută de un coleg de la Suceava legată de obligativitatea barajelor în toate seriile, patronul Mititelu de la Craiova a intervenit și a spus că nu este de acord cu așa ceva. Probabil, se teme să mai joace de două ori cu noi…Interesant este că toate cele 15 echipe din seria a 4-a au cerut înghețarea și respectiv promovarea Craiovei. Așa că, am terminat și acest campionat pe locul 2, la fel ca anul trecut,. Este o performanță imensă pentru Lipova, a fost maxim ce am putut obține și mulțumim susținătorilor noștri, finanțatorilor și suporterilor noștri din Lipova, unde sperăm să jucăm din toamnă încolo. Din păcate, propunerea Federației cu 18 echipe în serie din toamnă, s-ar putea să ne ducă din nou în deplasări de 400 de kilometri și asta nu e chiar atât de convenabil. Dacă erau șase serii, poate erau doar distanțe de maxim 250 de kilometri și puteam merge peste tot în ziua meciului. Vom vedea cum vor fi seriile din toamnă, cred că se vor retrage câteva echipe și nu știu dacă cele care vor veni din județ au condiții să facă acest pas foarte mare, de la fotbalul județean la eșalonul al treilea”.

Daniel Cherecheși (manager Crișul Chișineu Criș): „Înghețarea este varianta cea mai bună, așa am și răspuns la chestionar. Nu puteam implementa cerințele medicale, trebuia și un efort financiar foarte mare. Pentru sezonul 2020-2021 urmărim ce va fi cu pandemia, dacă se va opri undeva în vară, eu cred că va fi bine și vom putea participa în continuare la Liga 3-a. Teoretic, vor fi 18 echipe în serie, cheltuieli un pic mai mari, dar să vedem exact câte se vor înscrie, mai este mult până atunci. Cu această înghețare, Crișul termină pe poziția a treia, cea mai bună clasare din istoria clubului. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la această performanță, începând cu autoritățile locale și domnul primar Gheorghe Burdan și continuând cu oamenii din club, cu  antrenorul Adi Abrudean, jucătorii noștri, fără a-i uita, bineînțeles, pe suporterii noștri”.

 

Cristian Pilan (director sportiv Progresul Pecica): „Este o decizie normală, marea majoritate a decis așa. Mai departe, rămâne de văzut cum va evolua pandemia și vom decide și noi ce avem de făcut pentru sezonul următor. Suntem mulțumiți cu locul 5 după primul an de participare după 20 de ani de secetă fotbalistică la nivelul Ligii a 3-a. Pe de-o parte, știm că am fi putut și mai mult, după ce am cochetat etape bune cu locul 2, dar, pe de alte, e bine și așa știindu-se că nu am mai cunoscut gustul victoriei în ultimele trei partide. În viitorul campionat, vom avea cam același buget, acum știm exact ce se paote face și mai așteptăm doar reluarea activității la Primăria Pecica, pe 15 mai. Doresc să felicit și celelalte echipe arădene pentru parcursul din cele 16 etape și de abia aștept să ne înfruntăm din nou din sezonul ce urmează. În numele conducerii, aș vrea să le mulțumesc jucătorilor, antrenorilor, stafului tehnic , sponsorilor, Consiliului Local Pecica și domnului primar, Petru Antal”.

Petre Bulza (președinte Gloria Lunca Teuz Cermei): „Personal, anticipam această decizie, pe care o consider normală, încă de acum o lună de zile. Oricum, clubul nostru nu era de acord cu variantele de play-off și play-out vehiculate, ori am fi disputat toate etapele, ori nimic. Terminăm sezonul în obiectiv, pe locul 9, la egalitate cu locul 8 și noi ne-am impus la început o clasare în primele zece. Rămânem și cu satisfacția de a fi una dintre cele trei echipe ce nu a piredut cu Craiova, dar și cu meciul bun făcut chiar în singura etapă disputată în acest an. Am revenit de la 1-3 în fața unei echipe Ghiroda cu jucători foarte buni, sunt sigur că echipa noastră ar fi avut un parcurs superior față de turul campionatului. Dar, repet, înghețarea e corectă în condițiile în care sănătatea tuturor e cea mai importantă în acest moment. După retragerea Sebișului, Cermeiul devine cea mai veche echipă arădeană din Liga 3-a și, cu siguranță, va face tot posibilul să se ridice la un nivel bun, peste cel din acest sezon și din toamnă încolo. Pentru acest sezon, ca și pentru celelalte îi mulțumesc în primul rând Consiliului Local Cermei, domnului primar Vesa și principalilor mei parteneri mei, Ovidiu Laza și Sandu Leah. Îi mai mulțumesc lui Roli Nagy pentru coordonarea activității sportive și bineînțeles antrenorilor Moisă și Sasu, care, sunt convins, că la anul pot face o treabă și mai bună cu jucătorii care vor dori să rămână la noi și cred că vor fi destui. Totodată, subliniez și colaborarea bună pe care am avut cu cluburile UTA și Viitorul”.

Așadar, divizionarele terțe arădene sunt pimele care află în mod oficial că au încheiat socotelile cu sezonul fotbalistic 2019-2020. Ce va fi din vară în curtea celor de la Lipova, Crișul, Pecica și Cermei nu putem știi cu exactitate acum, însă, cel puțin la prima vedere, nu ar exista motive ca cele patru formații să nu facă un sezon cel puțin la nivelul celui încheiat prematur de epidemia de coronavirus.









3 comentarii

  1. Multumim Werni . Locul 2 asta e de conjunctura ca s-a oprit campionatul . Lupta era stransa de la locul 2 la 5 oricine putea termina pe podium . Mai erau 14 etape . Dar …

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button