19/10/2020

sportarad

stiri sportive din judetul arad

FC Argeș nu crede că UTA ar trebui băgată în „hora” play-offului, în timp ce Rapidul îi vrea pe arădeni în prima linie: „Nu ar fi normal să promoveze direct cu atâtea puncte rămase în joc”

Probabil, fotbal pe puncte în România în sezonul 2019-2020 se va mai juca doar la nivelul primelor două ligi, plus câteva baraje pentru desemnarea echipelor promovate din eșaloanele patru și trei și…un turneu final la Liga Elitelor. Și, dacă pentru elită lucrurile sunt limpezi, în sensul că partenerele de întrecere vor încheia stagiunea pe baza „rețetei” cu play-off și play-out patentate de câteva sezoane încoace, în Liga 2-a e o adevărată luptă la „baionetă” pentru un sistem competițional de criză.

Cu această ocazie, cluburile ce o urmăresc (de la distanță) pe UTA au descoperit un nou cuvânt în DEX: echitate. L-au descoperit, dar nu prea l-au înțeles din câte observăm din moment ce-l folosesc când vine vorba despre varianta înjumătățirii punctelor, despre care nici acum nu știm cum a putut constitui o variantă în chestionarul trimis de FRF către cluburile de Liga 2-a săptămâna trecută.  „S-au discutat şi unele detalii despre reluare. Reluarea campionatuluil, aşa cum era programat, dar nu există date suficiente pentru a juca meciurile, din punctul meu de vedere. Sau o altă variantă, să se joace playoff, primele 8 echipe, şi playout următoarele 10 echipe. Se vor juca doar 7 etape, iar pentru a exista echitate, trebuie înjumătăţite punctele. Da, poate că UTA se poate considera nedreptăţită, dar aşa şi celelalte echipe se pot arăta nemulţumite. Mereu unii vor fi nemulţumiţi, asta e clar. (…) „Play off cu înjumătăţire de puncte este cea mai bună soluţie dar nu numai pentru noi, că suntem implicaţi, ci şi pentru toţi cei care sunt de la locul 2 până la locul 8”, a spus Ovidiu Burcă, președintele Rapidului, luni seara, în direct la Telekom Sport.

Burcă îl respectă pe Balint, dar îi combate opinia

Contactat astăzi de sportarad.ro, șeful giuleștenilor a fost provocat să vorbească mai mult despre acea echitate pe care o clamează și cum aceasta ar fi valabilă și pentru liderul autoritar al eșalonului secund. „Am spus și la Telekom Sport că UTA se poate considera, într-adevăr, nedreptățită, dacă se va ajunge la un play-off cu înjumătățirea punctelor. Ca și echipa arădeană, și Rapidul a dorit să joace tot restul sezonului, adică cele 14 meciuri rămase, dar dacă nu este posibil, nu e vina nimănui. E o situație specială și se impun măsuri speciale. Când am vorbit de echitate mă refeream la varianta în care, în play-off, mai disputăm doar 7 partide, și deci nu mai avem la dispoziție numărul de puncte pe care-l puteam face cu 14 meciuri. De aceea, credem noi, că se impune injumătățirea punctelor. E normal ca UTA să nu-și dorească acest lucru, până la urmă fiecare club își urmărește propriul interes, dar Federația este cea care va decide. Am văzut punctul de vedere al lui Gyuszi Balint, un antrenor pe care-l respect și pe care-l apreciez, inclusiv pentru ceea ce a reușit la UTA în acest an, dar are dreptate până într-un anumit punct. Și, oricum, UTA rămâne principala favorită la câștigarea campionatului și dacă ar mai avea doar 5 puncte avans dacă se va merge pe varianta înjumătățirii. Altfel, nu mi se pare normal să se acționeze ca la Liga 3-a, care e un eșalon semi-profesionist, în ceea ce privește echipa promovată (n.a FRF a decis ca echipele ce au un avans mai mare de 3 puncte în fruntea clasamentului să-și ia de pe acum biletele pentru Liga 2-a)” ne-a declarat Ovidiu Burcă, cu mențiunea că de obicei nu dă declarații prin telefon presei.

FC Argeș acceptă propunerea UTA-ei

Printre cluburile care s-au exprimat public în legătură cu varianta înjumătățirii punctelor în play-off a fost și Campionii FC Argeș, prin vocea președintelui Comitetului Director, Mihai Foamete. Directorul sportiv, Cristian Gentea, detailează puțin punctul de vedere al „alb-violeților” și, printre altele, spune că e de acord cu promovarea directă a UTA-ei, în timp ce formațiile de pe locurile 2-7 să-și dispute a doua poziție direct promovabilă, plus locul de baraj. Și asta ar urma să se facă sub forma a două serii pentru ca numărul de meciuri să fie același (7) ca și în cazul în care s-ar juca un play-off între locurile 1-8. În schemă nu ar mai intra Farul Constanța (care are cu 4 puncte mai puțin în clasament decât echipa de pe locul 7), iar seriile (grupele) s-ar cunoaște și ele și anume: Mioveni (locul 2), FC Argeș (locul 4), Rapid (locul 6), respectiv Turris (locul 3), Petrolul (locul 5) și Metaloglobus (locul 7). S-ar juca după sistemul fiecare cu fiecare, iar câștigătoarele seriilor ar urma să mai joace un meci pentru locul direct promovabil, iar pierzătoarea ar merge la baraj. „Tot ceea ce am solicitat noi este să nu ni se ia punctele câștigate pe teren cu Snagovul înainte de înjumătățire. Asta nu ni s-ar părea normal, în rest cred că UTA are dreptate când cere să fie scoasă din calcule dacă se merge pe varianta de play-off cu înjumătățirea punctelor. Chiar dânșii au propus o variantă prin care ei să fie direct promovați, iar noi, restul, să jucăm între noi în două serii de câte trei echipe, iar câștigătoarele celor două serii să joace finala pentru promovarea directă, iar pierzătoarea să meargă la baraj. E o variantă de luat în calcul, cu care noi am fi de acord”, susține Gentea, care regretă și acum cele patru puncte pierdute de echipa sa pe finalul partidelor de la Cluj și din derby-ul județean cu CS Mioveni, puncte cu care acum era pe locul 2.

Rapidul o vrea pe UTA în „horă” și nu concepe înghețarea Ligii a 2-a

În schimb, Ovidiu Burcă nu ia în calcul ideea clubului UTA. „E normal ca UTA să treacă totul prin filtrul subiectivismului, însă nu ar fi normal să promoveze direct cu atâtea puncte rămase în joc. Și, repet, chiar nu înțeleg unde ar fi problema, din moment ce avansul din fruntea clasamentului rămâne important, chiar și la înjumătățire, pentru o echipă ce și-a demonstrat  calitatea în acest sezon. Altfel, eu nu mă pot pune în locul UTA-ei și să spun cum aș acționa, fiindcă nu am fost și nu sunt în locul UTA-ei. Pot accepta subeictivismul, până la urmă e normal ca fiecare club să-și urmească interesul. Ca o concluzie, Rapidul e dispus să accepte orice variantă pentru care va opta până la urmă Federația Română de Fotbal, ce va avea ultimul cuvânt. Indiferent ce susțin unii sau alții, nu mi s-ar părea normal să se înghețe și Liga 2-a, un eșalon profesionist, în care, spunem noi, s-ar găsi resurse financiare pentru respectarea acelui protocol al ministerelor. Sigur, poate cu mici ajustări, legate în special de acea perioadă de carantină de 14 zile. Altfel, dacă îngheți cu totul sezonul, fotbaliștii vor avea cel mai mult de suferit. După părerea mea, prin această inactivitate prelungită, îi duci undeva la 50-60% din potențialul lor, cine știe când și dacă își vor mai reveni”, a adăugat președintele Rapidului.

În loc de concluzii

Așadar, cel puțin Rapidul susține sus și tare că dacă numărul de meciuri se înjumătățește ar fi logic ca și numărul de puncte al combatantelor ce intră în play-off să sufere aceeași operațiune. Nu mai contează că pentru punctele și avansul important luat de UTA în vârful clasamentului s-a muncit, s-au făcut sacrificii umane și financiare, intervine placa cu măsuri speciale în condiții speciale create prin întreruperea campionatului ca urmare a pandemiei de coronavirus. Dar tot o măsură specială s-a luat și prin promovarea directă a echipelor ce conduceau detașat seriile în Liga 3-a. Așadar, „filtrul subiectivismului” trebuie acceptat doar când e vorba despre urmăritoarele UTA-ei, pentru că – obiectiv privind – sunt mai multe și mai vocale? Probabil, până la finalul acestei săptămâni, ar trebui să avem o concluzie din partea FRF la toate propunerile și contrapropunerile grupărilor de Liga 2-a, bazată și pe protocolul pe sănătate ce se dorește a fi relaxat.

1
0
%d blogeri au apreciat: