UTA Arad

Cum întreține Primăria „dreptunghiul verde” recepționat în urmă cu trei săptămâni, s-a făcut sau nu fertilizarea gazonului de pe „Francisc Neuman”?





De când înțelegerea cu Tehnodomus a luat sfârșit și finalizarea arenei „Francisc Neuman” a căzut, prin licitație, în sarcina celor de la Drast Company, lucrările au avansat rapid, iar UTA are șanse mari să se întoarcă acasă începând cu noul sezon. Cum echipa antrenată de Laszlo Balint a rămas principala favorită la promovare, în ciuda înjumătățirii punctelor înainte de disputele din play-off, bucuria ar fi dublă pentru suporterii celei mai titrate echipe din Provincie.

De altfel, fanii urmăresc atent stadiul și calitatea lucrărilor din Calea Aurel Vlaicu, iar în ultimele zile au insistat pe gazon. În special culoarea acestuia, verde-gălbui pe unele porțiuni, îi îngrijorează pe utiști, care nu ar dori ca odată ce stadionul va fi inaugurat echipa să fie nevoită să joace altundeva fiindcă iarba nu corespunde standardelor.

Insistă pentru fertilizarea gazonului

Pe undeva, inclusiv firma constructoare, SC Rulouri de Gazon, prin reprezentantul său, Ovidiu Petrache, atrage atenția asupra pericolului ca suprafața să se degradeze, dacă ea nu va fi întreținută, conform manualului, de beneficiarul Primăria Arad, respectiv firma conctată pentru consultanță. „Sunt două chestiuni importante pe care Primăria ar fi trebuit să le rezolve de când a făcut preluarea gazonului de la firma noastră. În primul rând e vorba despre procesul de fertilizare a gazonului făcut pe un strat de nisip, așa cum este cel de la Arad. Sigur, iarba s-a prins foarte bine, ați văzut și dumneavoastră că avem rădăcini de 20 de centimetri, dar trebuie întreținut ca lumea pentru a se păstra în starea în care l-am lăsat la recepție, când se putea juca fotbal. Se poate juca și acum și se va putea și în toamnă, doar că nu e totuna pentru fotbaliști. Calitatea gazonului depinde mult de permeabilitate, iar în acest sens e foarte important vertidrenajul, dar și fertilizarea cu îngrășământ solid. Pentru a se prinde iarba a fost nevoie de îngrășământ, însă cu timpul, gazonul fiind udat, acest îngrășământ s-a spălat și atunci trebuie să fertilizezi periodic. Deocamdată, din ceea ce mi-a spus doamna Oana Oprean, cu care comunic pe un grup de WhatsApp, s-a adăugat doar un strat de nisip, nu știu exact din care, dar s-a și tuns gazonul, ori el trebuie și fertilizat. Cu tot respectul pentru firma Rogera, care se ocupă sau ajută la întreținerea gazonului, ea este specializată în spații verzi, ceea ce nu e același lucru cu un gazon făcut pe un strat de nisip, ce are nevoie de alt tratament. Și, dacă doamna Oprean e foarte deschisă la dialog, ceilalți specialiști mi-au pus în vedere că ei comunică cu mine doar prin hârtii înregistrare, iar eu nu mai am disponibilitate pentru așa ceva. Oricum, asistența noastră, sfaturile pe care le dăm sunt datorate doar faptului că vrem ca stadionul din Arad să beneficieze de un gazon de top și știm cum l-am făcut”, ne-a declarat directorul SC Rulouri de Gazon SR.

În ilegalitate cu puțurile?

O altă chestiune considerată extrem de importantă de cei de la firma giurgiuveană e legată de puțurile săpate pentru a asigura irigarea permanentă a gazonului. „Aungem și la problema a doua, puțurile săpate la stadion. Noi am acționat conform indicațiilor celor de la Primărie, care s-au angajat să facă hârtiile de autorizare la Administrația Națională Apele Române. Acest lucru nu s-a întâmplat nici astăzi, așa că ne e teamă să nu ni se confiște pompele, care, de altfel, nici nu au fost achitate de Primărie. Nu sunt bani mulți, 25 de mii de lei, dar pentru firma noastră sunt importanți, cu atât mai mult cu cât Primăria din Arad ne-a aplicat și o penalizare de 30 de mii de lei pentru întârzierile din vara anului trecut, când, de fapt, ni s-a spus să sistăm lucrările pe perioada în care s-a lucrat la nocturnă. Nu ne-am acoperit de hârtii oficiale și iată că am pățit-o, de aceea atragem și acum atenția asupra celor două puțuri ce funcționează la stadion”, a adăugat Ovidiu Petrache.

Primăria susține că acționează conform indicațiilor constructorului

Bineînțeles, am contactat și Primăria pentru a afla ce nu merge în întreținerea gazonului sau în relația cu fostul constructor. ”Colaborarea cu Domnul Petrache, reprezentant al SC RULOURI DE GAZON SRL, continuă într-un mod constructiv și îi mulțumim pe această cale. Dorim să precizăm, însă, că tot ce s-a întreprins la gazonul de pe Stadionul Municipal UTA-Francisc Neuman au fost absolut toate operațiunile recomandate de către domnul Petrache și anume : vertidrenaj, nisipare, fertilizare cu îngrășământ solid, tunderi repetate și irigări zilnice.

În ceea ce privește puțurile și pompele montate pe stadion, acestea au fost cuprinse atât în partea scrisă cât și în cea desenată care a fost pusă la dispoziția constructorului SC RULOURI DE GAZON SRL, în cadrul procedurii de achiziție, prin oferta tehnică și caietul de sarcini. Mai mult decât atât, prin oferta tehnică depusă în cadrul procedurii Lucrări de amenajare gazon, instalație de încălzire și instalație de irigare Stadion Municipal UTA-Francisc Neuman, se menționează de către reprezentantul constructorului următoarele : “Oferta este conformă caietului de sarcini și proiectului tehnic, pe care le-am studiat și ni le-am însușit fiind de acord cu expunerea procedurilor de realizare a lucrărilor.”

Referitor la penalitățile reținute de către beneficiarul Municipiul Arad, acestea s-au aplicat în conformitate cu prevederile art. 12 din cuprinsul contractului de lucrări nr.61077/21.08.2018 încheiat cu constructorul SC RULOURI DE GAZON SRL”, e punctul oficial al instituției de la kilometru zero.

Produsul final e singurul care contează

Până la urmă, disputele de mai sus îi interesează prea puțin pe utiști. Așteptarea și așa a fost prea lungă, nu mai puțin de șase ani de zile pentru construcția unui stadion de 11.500 de locuri, dar măcar la tăierea panglicii arădenii ar dori să se bucure de un stadion de calitate pentru ei și echipa fanion a județului. Iar calitatea gazonului e esențială în acest sens, mai ales că avem exemplele negative de pe „Arena Națională” sau „Ioan Oblemenco”, care au arătat ca niște câmpuri de cartofi după primele meciuri oficiale.

10 comentarii

    1. Cu balegar sa il intretina..@Uta,nici o jena….dar nu sunt in stare…..Motiv simplu al firmei sa spuna…..”v-am spus eu”….Cei care au contractat si au semnat,uitasera sa stipuleze ca cel putin 2 ani,sa te ocupi de el….Altfel ei isi iau banii si „pa”…..

      0
      0
  1. Ni se arunca niste date tehnice in fata,ca si cum am incerca sa desfacem,sa deslusim jocul de sah Karpov-Kasparov cu arbitrul Fischer….Ca nu este fertilizat,ca nu este pigulit,ca nu este tavalugit
    Gazonul,din pacate,arata ca si imasul comunal unde pasuneaza bovinele….Parlit,denivelat,ars,ingalbenit pe multe zone…..Ce tot discutam?
    Unde este calitatea gazonului de dinaintea demolarii?Masa de biliard era si indiferent de intemperii nu l-am vazut niciodata chel,mocirlos sau baltit…..
    Ehei……Intoarce Doamne pe cei priceputi….dar de unde sa-i m-ai scoti?

    0
    0
  2. La cum arata gazonul,acesta nu a fost udat de cel putin 2-3 saptamani,fertilizat ultima data poate inainte de a fi preluat de la firma cu gazonul iar unde este tuns este prea jos.Acum cand nu se joaca pe el,iarba trebuie lasata mai sus,si datorita faptului ca vine caldura si poate s-o arda de la radacina.Credeti-ma ca stiu ce spun.Locuiesc in Canada si aici in jurul casei nu ai gradina cu legume(poate un rondou) in schimb ai iarba care a aratat ca un gazon(ca cel vechi de pe UTA sau al lui MANUTD)

    0
    0
  3. Referitor la stadion,este bine ca e nou,arata frumos dar foarte mult spatiu pierdut(toate patru colturi unde mai intrau 2-3 mii locuri)Nu stiu cine a fost arhitectul dar este slabut la fel si cine l-a aprobat.

    0
    0
  4. Fără să fim specialiști ,e de reținut că un gazon nu e iarba simpla !! Ba e mai pretențios că o floare. E treabă de manual de îngrijire . Instalația și gazonul e o mica uzina ce necesita vreo ,6 angajați cu contract sau firma de externalizare ,daca e mai ieftin ! Cine îngrijește gazonul la occidentali are locuri. în ,,,VIP” lângă patroni !!

    0
    0
  5. Chiar numai incompetenți avem in primăria asta, fratilor? Chiar toti cei de acolo sunt dupa chipul si asemanarea lui Jita?

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button