Fotbal judetean

”Arad – 120 de ani de fotbal în România” va fi nominalizat la UEFA Grassroots Awards!





Evenimentele desfășurate pe parcursul anului 2019 de către Asociația Județeană de Fotbal Arad, sub deviza ”Arad – 120 de ani de fotbal în România”, ar putea fi premiate la nivel continental. Federația Română de Fotbal va nominaliza poate cel mai de suflet proiect inițiat de regretatul președinte al AJF Arad, Adrian Lucaci la UEFA Grassroots Awards, la categoria ”Best Grassroots Project”.

Anul trecut a fost un an de referință pentru mișcarea fotbalistică de amatori la nivelul județului Arad. Sub manageriatul regretatului președinte Adrian Lucaci s-au desfășurat nu mai puțin de 27 de competiții pentru fotbalul de masă sub egida: ˝Arad – 120 ani de fotbal în România˝ marcând astfel o aniversare de la primul meci de fotbal oficial desfășurat în România.

Competițiile s-au adresat atât copiilor cât și adulților, acoperind o plajă impresionantă de vârstă, de la copii de 6 ani la old boys de peste 60 de ani.

Juniorii au avut parte de o competiție de mare anvergură, Cupa Satelor pentru Juniori U 13 care a adunat peste 800 de participanți de la 52 de echipe dar și alte turnee mai mici cum au fost Arad Kids Cup pentru copii de clasele 0 – I, Cupa Iepurașul Football Dream și Nicholas Indoor Cup pentru clasele I – IV, Children’ s Day Football Cup și Cupa Moș Crăciun pentru clasele V – VIII, la acestea aprticparea a fost în jurul a 200 de copii pentru fiecare competiție.

Au fost organizate două competiții inedite, Junior Cup Grassroots Mixt cu echipe formate din 3 fete și 3 băieți și Cupa familiilor la care au participat echipe formate din adulți și copii din aceeași familie.

La seniori, recordul de participare l-a deținut Cupa Satelor, a adunat 56 de echipe și aproape 900 de fotbaliști grupați pe localitățile în care domiciliază aceștia. De o largă participare s-a bucurat și Campionatul Județean de Futsal, la care peste 750 de fotbaliști grupați în 64 de echipe s-au întrecut pe perioada iernii în 10 săli de sport din județ. Pe lângă acestea au mai fost și alte competiții pentru seniori cum ar fi: Cupa Cartierelor, Cupa Străzilor, Cupa firmelor și instituțiilor sau Cupa Universitas.

O competiție importantă din calendarul anului 2019 a fost Turneul Internațional Regional pentru copii născuți în anul 2005 sau mai mici și care a prezentat la start două formații din România, una din Serbia și una din Ungaria. Au fost partide frumoase, s-au cântat imnurile naționale ale participanților înaintea fiecărui meci și pe lângă spectatorii obișnuiți, turneul s-a bucurat de participarea președintelui FRF, Răzvan Burleanu și a fostului internațional, Gheorghiță Geolgău, șeful departamentului scouting de la FRF și coordonator al Turneului Speranțelor, competiție națională pentru copii născuți în anul 2005.

120 de ani au trecut de la momentul de căpătâi al fotbalului românesc, iar Adrian Lucaci, președintele Asociației de Fotbal Arad, a dorit cu tot dinadinsul să facă din 2019 și mai ales din luna august o sărbătoare a „sportului rege”. „Capitala politică a Marii Uniri este Aradul și mă gândeam ce frumos ar fi ca acest oraș de elită să se poată numi capitală și când vine vorba despre sport și mai ales al fotbalul românesc. Oficial vorbind, fotbalul românesc s-a născut pe meleagurile noastre și a rămas în familia Aradului ca un membru de bază, de valoare și, cultivat cu dragoste, a ajuns să aibă în timp tradiție și un loc aparte în inimile arădenilor”, sublinia regretatul președinte AJF Arad, Adrian Lucaci, în conferința de presă dinaintea manifestărilor la care au luat parte conducătorii FRF și ai naționalelor majore.

Între 1 și 23 august, pe terenurile sintetice „Șega” și „Motorul” s-au jucat nu mai puțin de 102 partide de fotbal între echipele de juniori A, B, C, D, E și F ale județului în cadrul Cupei Aradului.

Ziua de 24 august: cireașa de pe tort

Punctul culminant al Cupei Aradului a fost ziua de 24 august care a început cu o expoziție de fotografii ale maestrului fotograf Viorel Muscă, care a fost de peset 40 de ani în slujba sportului arădean și mai ales al fotbalului. Fotografiile expuse au fost adevărate documente ale pasiunii și dragostei pentru fotbal pe care o au arădenii și a respectului pentru valorile și tradiția ˝sportului rege˝ pe meleagurile noastre.

A urmat apoi o lansare de carte, ”120 de ani de fotbal în Arad – Amintiri dintr-un vis nesfârșit”, semnată de jurnalistul Radu Romanescu. În prezența a peste 200 de arădeni, au luat cuvântul membrii prezidiului format din președintele FRF, Răzvan Burleanu, președintele AJF, Adrian Lucaci, primarul Aradului, Călin Bibarț, cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, Sergiu Bîlcea și Răzvan Cadar, dar și arbitrul FIFA arădean, Ovidiu Hațegan.

Emoționant a fost discursul ținut de regretatul președinte AJF, Adrian Lucaci, care a surprins metaforic esența și spiritul fotbalului ce animă sufletul microbiștilor: „Fotbalul nu trebuie să îl înțelegi ca să îl iubești și vedeți, în viață de multe ori când ajungem la o vârstă la care suntem recompensați pentru activitatea pe care am avut-o, privind retrospectiv vedem că nu întotdeauna viața ne-a dat bucurii. De multe ori ne-a dat suferințe, necazuri, boală, poate chiar întuneric și pentru unii dintre noi întunericul s-a transformat în beznă. Odată aprinsă flacăra vieții, lumânarea încet-încet se consumă și, oricât de lungă ar fi, oricât de groasă ar fi și, din orice material ar fi făcută, la un moment dat lumânarea se va stinge. Rămâne flacăra pe care am avut-o în timpul vieții și dacă n-am avut o flacără decât pentru noi, dacă nu am inspirat pe nimeni, dacă nu am ajutat pe nimeni, probabil că am trăit degeaba. Dar cine are o flacără puternică, cine trăiește cu dragoste pentru viață și are o lumină vie, această lumină va rămâne în amintirea generațiilor care vor veni și, de aceea, vreau să vă îndemn pe toți: haideți să fim lumină. Astăzi vedem lumina celor care acum 120 de ani cu dragoste au aprins candela iubirii pentru fotbal în Arad. Haideți să fim lumină.˝

După masa zilei de sâmbătă a început cu finala Campionatului Județean de Old Boys urmată de premierea învingătorilor dar și a juniorilor care au câștigat competițiile la fiecare categorie de vârstă ale Cupei Aradului. Medalii, trofeele și diplomele au fost primite din mâna președintelui FRF, Răzvan Burleanu, ajutat bineînțeles și de președintele AJF Arad, Adrian Lucaci.

Seara s-a încheiat cu o partidă demonstrativă de fotbal între o selecționată a FRF și una a UTA-ei. Nume ca Belodedici, Geolgău, Țicleanu, Contra sau Rădoi au scris file importante de istorie în fotbalul autohton în perioade diferite, așa cum Gheorghe Vânătoru, Dorel Mutică, Adi Negrău, Roli Nagy sau Sorin Botiș au reprezentat cu cinste culorile Campioanei Provinciei. Iar pe banca Old-boys UTA i-am găsit pe și mai „greii” Gabor Biro, Hristos Metskas și Francisc Tizsa. Lor li s-au adăugat mai tinerii Lucian Sânmărtean, Mirel Rădoi, Adi Mihalcea și chiar selecționerul Cosmin Contra respectiv Sorin Botiș, Norbert Varga, Costel Bogoșel, Laszlo Balint și Vasilică Georgiu. La centru, arădeanul Ovidiu Hațegan, arbitrul momentului în fotbalul românesc.

A fost o zi extraordinară, una de neuitat pentru cei care au participat la evenimente dar și pentru spectatori, o sărbătoare a fotbalului sintetizată prin cele trei cuvinte lăsate nouă moștenire de Adrian Lucaci:familie, tradiție, valoare˝.

 

 









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button