18/10/2020

sportarad

stiri sportive din judetul arad

Distincții pentru ultimii campioni ai UTA-ei și eroii „dublei” cu Feyenoord: „Prea puțini au beneficiat de gratitudine din partea orașului”

În anul în care a împlinit 75 de ani, Campioana Provinciei mai celebrează și trecerea unei jumătăți de secol de la înfăptuirea celei de-a opta minuni. În septembrie 1970, UTA o elimina din Liga Campionilor Europeni pe deținătoarea trofeului, Feyenoord Rotterdam, după două meciuri eroice: 1-1, în Olanda și 0-0, la Arad, în fața unui stadion plin ochi ce avea să invadeze gazonul pentru a obține o amintire din cea mai glorioasă zi din istoria clubului „roș-alb”.

Costin: „Cetățeni de onoare cu ocazia Zilelor Aradului”

Cu un simț al datoriei și recunoștiinței foarte dezvoltat, Old-boys UTA s-a adresat autorităților locale cu scopul ca generațiile ultimelor titluri naționale, ’68-’69 și ’69-’70 și, bineînțeles, „eroii” cu Feyenoord (Gheorghe Gornea, Gavril Birău, Iosif Lereter, Mircea Axente, Ladislau Brosovszky, Dumitru Calinin,  Mircea Petescu,  Eugen Pozsony,  Otto Dembrovschi, Flavius Domide, Florian Dumitrescu, Viorel Sima) să primească distincțiile cele mai de preț acordate de municipalitate.  „Aradul a avut de-a lungul timpului sportivi de excepție care, prin performanțele lor au dus numele orașului peste tot în lume. Acest lucru s-a întâmplat și în fotbal, dar din păcate, puțini au beneficiat de o gratitudine din partea orașului. Dintre fotbaliștii de marcă ai Aradului, Iosif Petschovschi și Zoltan Farmati  au fost declarați post-mortem <<Cetățeni de Onoare ai orașului>>, Flavius Domide a primit titlurile de <<Pro Urbe>> și <<Cetățean de Onoare al municipiului>>, plus cel de <<Personalitate a județului>>, iar lista se încheie cu Gabi Biro, care a fost răsplătit cu Titlul de Excelență al municipiului Arad. La 50 de ani de la câștigarea ultimului titlu de campioană a României de către UTA și de la eliminarea celebrei Feyenoord, venim cu propunerea ca jucătorilor din loturile 1968-69, 1969-70 și lotul care a eliminat Feyenoord să le fie înmânată distincția de <<Cetățean de Onoare>> în cadrul Zilelor Aradului. Din păcate, unii dintre ei au trecut de vămile văzduhului și joacă fotbal undeva sus între îngeri, dar credem că fotbaliștii Aradului din aceste loturi merită acest lucru. Trebuie menționat că jucătorii din lotul din 1979-80 al celor de la Poli, care a câștigat Cupa României, sunt demult cetățeni de onoare ai Timișoarei. Cred că executivul Primăriei va reuși să facă din asta un eveniment”, a punctat Ionel Costin, autor de cărți despre legendele și istoria UTA-ei, alături de Radu Romanescu și inițiator al proiectului în numele Old-boys.

Vaczi: „Imaginea pe care a făcut-o UTA acestui oraș este ceva unic”

Conform președintelor Old-boys UTA, inițiativa a ajuns pe masa diriguitorilor orașului, de la care se așteaptă – bineînțeles – o decizie favorabilă până spre finalul lunii august, când, în mod tradițional, au loc „Zilele Aradului”. „Demersul a fost făcut deja, s-au depus actele la Primărie, dar am venit să întărim această cerere a noastră pentru că este un lucru foarte normal. Acești fotbaliști care au dus Aradul pe continent și mai departe merită să primească această distincție. Sunt niște oameni modești care au muncit pentru UTA și au încântat oamenii prin modul lor de a juca. Aradul a fost foarte fericit în 1970, iar acești oameni merită măcar atât, acum la bătrânețe. Eu fac parte din conducerea UTA-ei Old Boys și m-am înhămat la aceast proiect pentru că am considerat că și la bătrânețe acești oameni trebuie să se întâlnească și să vorbească și cu oameni care, poate, nu i-au prins jucând. Dacă nu ar exista aceste acțiuni, nu am mai putea duce în fața oamenilor un Domide, un Lereter, un Biro și pe ceilalți. Imaginea pe care a făcut-o UTA acestui oraș este ceva unic. Un mic orășel să fie căutat pe hartă de nenumărați ziariști, oameni de fotbal, spectatori din străinătate, care s-au întrebat cum poate Aradul să elimine campioana mondială a acelor vremuri. Oamenii care au fost acolo, în teren și au câștigat două campionate, merită această distincție. Noi dorim ca Aradul să știe că am avut această inițiativă. Poate au trebuit să treacă 50 de ani ca să înțelegem ce înseamnă această performanță. Ați văzut ce greu este să promovezi, un campionat este o performanță excepție, extrem de greu de îndeplinit, ca să nu mai vorbim despre o dublă în compania celei mai puternice echipe din lume. Pentru inaugurarea stadionului, gândul nostru e să-i aducem pe Feyenoord aici, să organizăm un meci de old-boys. În 1970 s-a spus, în glumă, că meciul se va juca pe terenul de antrenament, pentru că cel mare era în construcție în afara orașului. Dacă ei vor auzi acum că se inaugurează stadionul, vor spune că a început construcția încă de dinaintea meciului cu de atunci…”, a punctat Gyuri Vaczi, fostul atacant al „Bătrânei Doamne”.

Mesajul lui Lereter la împlinirea a 87 de ani: ”Voință și unitate!”

Și tot președintele Old-boys a încercat să le dea un imbold fotbaliștilor antrenați de Laszlo Balint, care, duminică, au meci de promovare cu Rapidul. „Înainte de a veni aici (n.a. la conferința de presă organizată la sediul clubului UTA având ca temă și apropierea meciului cu Rapid din cadrul etapei a 4-a a play-offului ligii secunde) am vorbit cu Iosif Lereter, care trăiește în Germania, și astăzi a împlinit 87 de ani. A fost un jucător emblemă al UTA-ei, care la 37 de ani a fost motorul echipei, antrenorul din teren, cel care a pus biciul pe ceilalți și a crezut în ei. L-am rugat să transmită un mesaj arădenilor și suporterilor și mi-a zis doar atât:<<Eu nu mi-am făcut decât datoria, fără să mă gândesc la altceva și mă bucur că mi-am făcut datoria până la capăt. Le transmit de pe acum felicitări băieților dacă promovează, eu știu ce înseamnă o promovare (n.a  a făcut-o în tricoul lui Poli) și știu ce înseamnă să câștigi un campionat. Înseamnă voință și unitate”.

Conducerea clubului UTA, prin Alexandru Meszar, candidat – de altfel – la funcția de primar din partea UDMR, și-a arătat, la rându-i, susținerea pentru inițiațiva gloriilor arădene.

5
0
%d blogeri au apreciat: