24/09/2020

sportarad

stiri sportive din judetul arad

Balint pune punct vacanței la UTA după numai 6 zile: „Să facem față rigorilor Ligii 1 încă din start, e foarte important să nu plecăm din Arad în primele etape”

Șase zile de vacanță au avut utiștii după obținerea promovării în Liga 1. După ce au călătorit toată noaptea de duminică spre luni de la Pitești la Arad, stafful tehnic și fotbaliștii „roș-albi” au fost și protagoniștii seratei de prezentare a trofeului Ligii a II-a Casa Pariurilor. Practic, zilele libere au început de marți, pentru ca reunirea pentru demararea preparativelor pentru noua stagiune a Ligii 1 să aibă loc luni, 10 august, la ora 16,30, tot pe „Motorul”.

Balint nu concepe un debut într-un alt oraș

Spunem tot la arena din Aradul Nou, pentru că Laszlo Balint spera să înceapă noul sezon pe „Francisc Neuman”. Și nu neapărat să folosească gazonul încă din prima zi, ci ca echipa să-și fi putut muta materialele și echipamentul la noul stadion al Aradului, iar pentru ședințele de pregătire să meargă câteva sute metri mai încolo, la „ICRTI”. Acum, obiectivul „principalului” utist și al elevilor săi e altul: „Avem un mic semn de întrebare în ceea ce privește debutul în noul sezon acasă, pe <<Francisc Neuman>>, fie că vorbim de data de 21, fie de cea de 29 august. Ar fi mare păcat ca UTA să înceapă campionatul în alt oraș, adică să plecăm pentru primele etape din Arad. Acest club cu identitate în fotbalul românesc și Aradul au o prestanță și un orgoliu și tocmai de aceea am înțeles că se face tot posibilul să putem juca noul stadion cât mai repede posibil. Sper să fie așa, căci e foarte important să începem bine campionatul și în noua noastră casă șansele sunt mai mari să reușim acest lucru. Rămâne de văzut și când ne vom putea antrena pe <<Francisc Neuman>>, dar, repet, cel mai important este să debutăm la Arad și nu în altă parte”, ne-a declarat tehnicianul „Bătrânei Doamne”.

Alte achiziții până în ziua reunirii: „Am uitat deja de promovare, nu ne vom mulțumi cu puțin”

În mare, Gyuszi Balint se va baza pe jucătorii cu care obținut promovarea în Liga 1, plus cele 6-7 întăriri solicitate conducerii. Din informațiile noastre, cei care nu vor mai continua cu echipa arădeană sunt fundașii A. Rus și Crișan (care și-au încheiat împrumutul de la Petrolul respectiv Astra) și Stancu, mijlocașii Ciucur și Pușcaș și atacantul Jebari, cu mențiunea că pentru acesta se caută o variantă de împrumut la o echipă de Liga 2-a. Până acum, au fost perfectate achizițiile lui Neluț Roșu și Ioan Hora, însă duminică seara, conducerea clubului va mai prezenta și alți jucători. Din câte se pare, s-a mai bătut palma cu un fundaș, un portar sub vârstă și un atacant, însă lista rămâne deschisă. Cu siguranță, UTA își mai dorește și un fundaș lateral under, la Liga 1 limita de vârstă fiind 1998 ca an de naștere. „Avem o bună bază de pornire și în Liga 1 și anume grupul bun, unit, format în campionatul ligii secunde, ce ne-a permis să triumfăm a finalul stagiunii, cu toate problemele pe care le-am avut în play-off. Îmi pare rău că nu le-am putut da jucătorilor măcar două săptămâni de pauză, dar asta e situația pentru toate echipele din Liga 1. Mai mult, formația ce va câștiga barajul, stă și mai rău decât noi, neavând practic nicio zi liberă. Sper ca fotbaliștii să se fi deconectat total după o perioadă foarte grea în special din punct de vedere mental, căci de luni avem la dispoziție  doar două săptămâni să pregătim debutul în Liga 1 și am nevoie de toată lumea la capacitate maximă. Suntem și o echipă nou promovată, mulți ochi vor fi ațintiți asupra UTA-ei, însă noi suntem primii care ne dorim să ne ridicăm rapid nivelul, fotbalistic și ca infrastructrură și să facem față rigorilor făcând puncte încă din startul sezonului. Vor fi două săptămâni de pregătire intensivă, în care trebuie să integrăm cât mai bine noile achiziții, dar și să ne punem la punct din punct de vedere fizic fotbaliștii care au restanțe, ca să spun așa. Cel puțin eu, dar și jucătorii pe care îi antrenez, am uitat deja de promovare, de acum ne concentrăm doar pe ceea ce avem de făcut în Liga 1 și nu ne vom mulțumi cu puțin. Dimpotrivă, la ce campanie de achiziții vom face, ar trebui să avem liniște”, a adăugat Balint.

Viitorul de utist al lui Moise e incert

În afara fotbaliștilor la care s-a renunțat, la demarerea pregătilor pentru Liga 1 nu se va prezenta nici Romario Moise. Mijlocașul e din nou jucătorul Astrei și de vineri, când se încheie carantina giurgiuvenilor, se va prezenta sub comanda lui Bogdan Andone. „Din păcate, în cazul lui Romario, singura șansă ca el să mai joace la UTA este ca el să devină jucător liber după acel recurs. Altfel, Astra ar dori să valorifice forma bună arătată la noi în sezonul precedent, nu avem ce face decât  să așteptăm judecarea cazului său”, mai menționat tehnicianul arădenilor.

Un singur amical până la primul meci pe puncte

Dacă Liga și Federația rămân pe poziții, noua stagiune a Ligii 1 începe în weekendul 21-23 august. Până atunci, UTA își propune să joace un singur meci de verificare, cel mai probabil cu una dintre echipele Sibiului, FC Hermannstadt sau Gaz Metan Mediaș. „Suntem în discuții avansate pentru un test ce ar urma să aibă loc la finalul saptămânii următoare, tot cu o echipă de Liga 1. Dacă nu ne iese, atunci vom apela la o formație din eșalonul secund pentru ceea ce va fi singurul nostru amical în această vară. Împreună cu colegii mei din stafful tehnic, am făcut un plan de pregătire și nu are rost să aglomerăm și mai mult programul”, a mai explicat Balint, care va continua colaborarea cu „secunzii” Cezar Zanfir și Alin Pînzaru, preparatorul fizic, Alex Radu și antrenorul cu portarii, Gabi Vasiliu.

16
0