UTA Arad

Bibarț a reiterat sprijinul financiar al Primăriei pentru UTA, cu mențiunea: „Pasiunea să nu învingă rațiunea!”, primarul interimar a trimis „săgeți” către Balint!





Când nu-și face rondul de seară prin municipiu, Călin Bibarț ne împărtășește din viziunea sa de bun administrator al orașului pe alte căi. Și, dacă e marți e..Bibarț…sau, mai nou, există o pagină de Facebook, La Strada TV, pe care primarul interimar, candidat pentru funcția de edil și pe 27 septembrie din partea PNL, dezbate problemele de actualitate ridicate de arădeni.

Una dintre acestea e legată de finanțarea UTA-ei. Proaspăt promovat în Liga 1, clubul fanion al Aradului a tremurat pentru vreo două ore cam acum o săptămână, când biroul de presă al Primăriei ne-a informat că nu va exista o sesiune a doua de proiecte pentru fonduri nerambursabile sau cel puțin nu în viitorul apropiat. Călin Bibarț și cabinetul său (electoral) s-a repliat rapid și i-au informat pe suporteri că banii vor ajunge în contul „Bătrânei Doamne” prin intermediul legii 115/2020 și nu prin 350/2005.

Se pot face alocări financiare directe către club!

Când se va aloca prima tranșă nu știm exact nici acum, însă primarul interimar a filozofat pe această temă cu titlu de promisiune. „Să avem grijă la acel dicton vechi și care se potrivește în foarte multe domenii, valabil și la sport, cu atât mai mult la fotbal și la UTA: pasiunea să nu învingă rațiunea. Înțeleg și poziția conducătorilor clubului și a fanilor, toată lumea ne întreabă de finanțări. Ne bucurăm că a intrat în Liga 1 (n.a. UTA), anul acesta a fost puțin deosebit de ceilalți ani în ceea ce privește activitatea sportivă și, implicit, posibilitățile de finanțare. În prima parte a anului, clubul a avut parte de finanțare de la Primăria Arad, în a doua parte, în care am intrat acum…era pe vechea lege așa-zisa a doua sesiune de proiecte. Ce vă spun acum am discutat și cu conducerea clubului…Fiindcă în acest an legiuitorul a sesizat încurcăturile legislativo-administrative create de pandemie, a dat un act normativ, o lege, valabilă doar pentru acest an că, în mod excepțional, în care se specifică faptul că nu mai trebuie ținută sesiunea a doua și depunere de proiecte, ci se pot face alocări financiare către club în mod direct. Asta înseamnă prin hotărâri de Consiliu Local, nu doar să bugetăm noi la Centrul Municipal de Cultură și mai departe, pe bază de proiecte, să ajungă la club. Este evident că și în condițiile acestea, ei pot solicita și pot cheltui sume binestabilite pe anumite paliere pe care au voie să le cheltuiască. Și atunci că nu mai era cazul să ne zbatem pentru sesiunea a doua care era mai birocrată, așa că, etapizat, pe rând, o să facem alocări financiare și clubului. Micile supărări ale unora o să treacă…și rămânem aceiași parteneri ai clubului. Să nu uităm că deja, jucând în Liga 1, și finanțările din drepturile TV sunt mai mari și mai departe apar argumente pro și contra. Până la urmă discutăm de un club privat…legea dând voie banului public să poată fi alocat pentru așa ceva. Deci va finanța și Primăria în continuare….Ar fi absurd acum… nu vreau să dau lecții nimănui, dar nu toată lumea înțelege mecanismele bugetare. Dacă era pe vechea lege, însemna că noi trebuia să bugetăm o sumă mare, care rămânea blocată acolo și nu o putea atrage în întregime clubul, dar nici noi nu puteam folosi din bani la alte activități. Nu puteam scoate lucrări la licitație, fiindcă banii erau blocați acolo. Acum e mult mai elastic, nu mai trebuie să pun toți banii ăia mulți acolo, ci pe rând. Pentru că nici ei nu cheltuie toți banii deodată ci, lunar, la două luni, au și cheltuielile”, au fost explicațiile lui Bibarț La Strada TV.

Stadionul e gata și nu va avea probleme cu omologarea!

Totodată, urmașul lui Falcă a „atacat” și problema stadionului „Francisc Neuman”, care ar trebui să fie, în sfârșit, gata după 6 ani de zile de la primele lucrări. „În același timp, arădenii au făcut un efort foarte mare financiar să se termine și stadionul. Cu toate întârzierile, cu toate discuțiile, nu vreau să le mai reiau…În această lună, probabil într-o săptămână, o să avem și stadionul omologat. În aceste zile sunt un șir de documente, de ștampile care se iau de la instuții, inclusiv de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, de la Pompieri, iar săptămâna viitoare, într-un parcurs normal, vom avea vizita oficialilor de la București, de la Liga Profesionistă, pentru omologare. Și am închis și această etapă, că tot au fost discuții. Uite că ne-am ținut de cuvânt, se termină și stadionul în luna august, cum s-a discutat. Va fi și omolgat, nu am emoții, se va juca pe el. Din păcate, nu putem cu spectatori, deci haideți să luăm partea bună. De aia am spus la început, cu calm, cu relaxare, e vorba despre un sport în care trebuie să ne bucurăm, nu să fim încrâncenați”, a adăugat Călin Bibarț.

Balint să-și vadă de rezultate, galeria de susținere!

Tot legat de arena din Calea Aurel Vlaicu, Laszlo Balint își manifesta dezamăgirea, chiar supărarea, că nu va putea debuta cu UTA în Liga 1 în casă nouă. Antrenorul UTA-ei nu atacat direct Primăria, dar Bibarț s-a simțit vizat și a oferit o replică. Poate și pentru că a fost viceprimar în ultimele mandate ale lui Ghiță Falcă și se simte musca pe căciulă când vine vorba despre cel mai mic stadion din lume construit în cel mai lung timp posibil. „I-aș ruga pe fiecare, din fiecare domeniu, să se focalizeze pe ceea ce are de facut. Jucătorii și antrenorul să joace și să aibă rezultate bune, spectatorul să se bucure, cel care e cu galeria să-i susțină. Nu vă supărați, la Arad am avut trei meciuri acasă, nu grozave, ca să nu folosesc alt termen, în calificările astea. Primăria, pe cheltuielile ei și ale arădenilor, s-a pregătit cu ecran în Piața Avram Iancu pentru suporterii care nu aveau nevoie să intre pe stadion. Am făcut distanțare ca oamenii să se poată bucura și nu am avut rezultatele cele mai grozave. Ați văzut vreo ieșire a vreunui oficial din Primăria Arad să spună cât sunt de supărați de rezultate? Și că am dat atâția bani și încă de atăția ani și nu era niciun rezultat? Nu ați văzut nicio reacție din partea noastră, a principalului finanțator. Problema noastră era să-i susținem, problema lor este să joace bine. I-aș ruga pe fiecare să rămână pe palierul său. Mi se pare corect…”, a dorit să mai puncteze primarul interimar.

Finanțare în toamnă și pentru FCC Baschet Arad

Printre declarații despre UTA, lui Bibarț i-au scăpat și două vorbe despre cealaltă echipă de club din Arad ce depinde foarte mult de finanțarea de la bugetul local, FCC Baschet Arad. Chiar la un moment dat s-a pus problema desființării echipei, dacă în contul clubului nu ajung ș bani publici. „Uitați-vă, de exemplu, cei de la baschet nu au putut să-și desfășoare competiția și nu au primit finanțare deloc până acum…Doar din toamnă vor fi finanțați, pentru că doar atunci le dă voie să reia competiția. Am vorbit și conducerea clubului de baschet, e același principiu pe care l-am explicat la UTA. Va fi alocare directă de fonduri față de ceilalți ani în care era nevoie de proiecte. Au semnat deja contractul cu FCC-ul (n.a. FCC Environment România), care e sponsorul privat și ar fi grozav să mai existe și alții, dar și noi am avut discuții cu FCC-ul, care ne-a întrebat dacă vom fi în continuare parteneri pentru echipa de baschet. Erau și ei clătinați puțin, dar le-am dat asigurări că rămânem și lângă baschet, dovadă că FCC-ul a semnat contractul cu clubul. În schimb, noi nu putem semna vreun contract, că așa e legea, noi vom face alocare bugetară, așadar nu se va deființa echipa. Așadar, să fim bine înțeleși, Primăria nu e doar pentru sport, pentru UTA sau baschet, este și pentru școli…În acest an, ne-am focalizat mult pe sănătate, iar acum, odată cu deschiderea anului școlar, spre școli, cu condițiile lor speciale”, a încheiat paranteze dedicată finanțărilor în domeniul sportului edilul Aradului.

Mai departe, când va veni ziua în care pe ordinea CLM Arad va intra și finanțarea UTA-ei sau a celor de la FCC Baschet Arad, nici Dumnezeu nu știe. Dar, prea mult timp nu este de pierdut, chiar deloc am spune.

24 comentarii

  1. De acord. Balint sa-si vada de antrenat . Insa daca si-ar fi vazut de antrenat dupa cum v-ati ingrijit voi de ridicarea stadionului, UTA ar fi fost acum nu in Liga 1 ci in Liga a 5-a. Mare tupeu aveti , domnule Bibart! Intr-o tara normala la cap nu ati lua nici 3% din voturi. Aveti norocul ca in Romania e altfel.???

    0
    0
    1. „Insa daca si-ar fi vazut de antrenat dupa cum v-ati ingrijit voi de ridicarea stadionului, UTA ar fi fost acum nu in Liga 1 ci in Liga a 5-a” . E cel mai mare adevar spus , ar trebui cineva sa ii transmita acest lucru si stimabilului domn primar interimar

      0
      0
  2. Acum.. In precampanie si campanie… E usor de promis !!! Concluzia!!!! Nu va bazati pe nenorocirile astea de smecheri care au administrat Aradul toti anii astia!!! Va fi greu!!!

    0
    0
  3. Nu il sustin pe Bibart, departe de mine, dar, are si el dreptate:
    1. Acest stadion este al aradenilor pt ca este 100% finantat din bugetul local.
    2. Clubul este privat, asadar, cei care ar trebui sa se ocupe de partea atragerii de investitori, ar trebui sa o faca si nu sa intinda doar mana primariei sau poate pot lasa locul unor profesionisti.
    3. Poate ar trebui sa ne focusam mai clar, pe viitor si pe un mod competitiv de gestionare a unui club (sa delimitam clar care sunt jucatorii Uta-ei si nu a celor de la Atletico, cum arata bugetul avand in vedere ca este un club privat si care este mecanismul de functionare). Iubesc Aradul, iubesc Uta, dar toti avem un sambure de adevar in ceea ce spunem.

    0
    0
      1. Iti spune eu de acum , ca sa nu mai fie neclaritati , jucatorii care au fost formati de catre Atletico si joaca acum pentru UTA , sunt TOTI jucatorii UTE-ei , doar ca la o eventuala vanzare suma de transfer va fi impartita fifty-fifty . Daca vrei sa stii exact care sunt exact jucatorii in cauza e usor , transfermarket

        Iar pentru @mihai ,
        1. acest stadion este al aradenilor , asa cum cel al ploiestenilor este al ploiestenilor , al craiovenilor este al craiovenilor etc etc ( cred ca in afara de Viitorul si CFR care sunt facute din investitii private , restul toate sunt ale „noastre” )
        2. club privat in adevaratul sens al cuvantului nu cred ca sunt 7-8 in toata Romania, restul majoritatea sunt sustinute prin finantare publica

        0
        0
        1. Geo mulțumesc de răspuns.
          Dar tot nu e clar, cel puțin pentru mine.
          Toți jucătorii din academia UTA sunt deținuți în coproprietate cu Atletico? Sau doar cei care au făcut pasul spre echipa de seniori? Dacă sunt doar cei de care ziceai ca ii găsim pe transfermarkt înseamnă că restul aparțin în totalitate UTA-ei și banii ii revin 100%. Am înțeles bine?

          0
          0
    1. Inteleg ca s-a dat ordinul pe unitate insa daca ai fi realist si ai avea un minim de cunostinte despre fotbalul romanesc ai vedea ca daca e lasat din mana moare, ca banii privati sunt o himera in momentul de fata si chiar si atunci cand vin unele autoritati saboteaza cu buna stiinta avand pretentia sa isi primeasca si ele tainul.
      UTA a mai „murit” o data cu largul concurs al autoritatilor cum si atunci cand am retrogradat in liga a III-a si s-a facutt „afacerea Liberty Salonta”, tot cu largul concurs si incunviintarea administratiei Falca s-a infaptuit.

      UTA e privata doar cand Primaria vrea sa paseze responsabilitatea, in rest toti isi fac poze cu ea la.promovari, toti au pretentia ca e meritul lor cand vine vorba de alegeri.

      Mai cantati partituta asta in alta parte nu la masa utistilor.

      0
      0
  4. nu e problema aradenii merg pe ideea ca au furat dar au si facut… ce au facut nu se vede dar…Succes la roundul de seara

    0
    0
    1. Exact! ,,Au furat dar au si facut”( chiar daca prost, scump si intarziat), ,,mai rau sa nu fie”, ,,au vrut sa faca dar nu au fost lasati”(???).
      Penibil!

      0
      0
  5. Balint știe că timpul și banii au valoare dubla in promovare și în perioada scurta ca stagiunea. de față. .La oferte cu banii asigurați ,ora aceasta jucătorul X e al tau ,fara asigurare financiara ,ora viitoare trece la altul !! Problema stadionului e trecută la ,,mofturi’: Nu e uitata nici pățania celor de la Baia Mare ,în care primarul amenința cu desființarea echipa ce pierduse un baraj . Nu poți cere ceva de la un om care nu le are cu sportul. Orice spui sau ceri el invoca ,,,traseul” ștampilelor ,pe limba cărora multi au dispărut . Totusi răbdare și încredere de dragul echipei care a ridicat deja o cupa anul acesta !!

    0
    0
    1. Domnule Ionescu!!! Poti si trebuie sa ii ceri unui ales!!! Ca de aia e ales ca sa ne reprezinte interesele, sa administreze banii noștri, nu sa se faca ca plouă si sa faca pe prostul ca el nu stie sau ca nu il lasa legea!! E același lucru cu cautat sponsori!! E reprezentantul nostru, sa caute sponsori pentru echipă!!! Ca sinuta e din Arad…!!! Daca uni din locuitori sunt interesați de tot felul de festivaluri… Alti locuitori sunt interesati de UTA!!!
      Concluzia unui ales trebuie sa ii ceri si sa îți rezolve doleantele, dar si sa ii ceri socoteala!!

      0
      0
  6. Acest nou stadion Francisc Noiman foarte frumos, nu este al Primariei s-au a orcarui primar care va veni la putere, ci a oamenilor din ARAD care platesc taxe si impozite de care nu s-ar fi putut face acest stadion . Acest mare brend care este UTA ARAD un brend al aradenilor de care primaria trebuie sa tina cont intotdeauna !!! FORTA UTA !!!

    0
    0
  7. Si uite cum acest ilustru mediocru incepe sa-si arate coltii.
    Treziti-va, o sa ne chinuim si cu acest Bibart lafel cum ne-am chinuit si cu olteanul de la Brad.
    Bine ca la Voluntari, Chiajna, Sibiu se pot da bani echipelor de fotbal fara probleme.
    Carevasazica, acest demn urmas de-al lui Falca are nemarginitul tupeu sa mai deschida gura dupa mizeria pe care au facut-o cu stadionul? Cat de javre puteti fi, bai astia, sa certati aradenii pe banii lor?

    0
    0
  8. In primul rand dle Bibart, nu ai tu ce sa iesi public sau oricare alt angajat din primarie, sa dai in club pentru ca o avut 3 meciuri dezamagitoare, banii aceia care merg spre club, toti sunt banii ARADENILOR! Nu sunt banii tai!
    Daca noi dorim sa mearga banii spre UTA, acolo vor merge! Nu este la decizia ta! Pentru ca sunt 99,99% sigur de faptul ca majoritatea aradenilor, vor prefera ca banii sa mearga spre club decat in buzunarele voastre!

    0
    0
    1. Nu e chiar asa, desi cam ai dreptate..nici Chereches nu dă bani din buzunar propriu si totusi uite că desființează echipa orasului Baia Mare un oras comparabil cu Aradul

      0
      0
  9. Din spusele domnului Bibart „…se pot face alocări financiare către club în mod direct. Asta înseamnă prin hotărâri de Consiliu Local, nu doar să bugetăm noi la Centrul Municipal de Cultură și mai departe, pe bază de proiecte, să ajungă la club. Este evident că și în condițiile acestea, ei pot solicita și pot cheltui sume binestabilite pe anumite paliere pe care au voie sa le cheltuiasca.”
    Asadar, bateti fierul pana-i cald…”ei pot solicita și pot cheltui sume binestabilite pe anumite paliere pe care au voie sa le cheltuiasca”…
    Atragerea de investitori ar trebui sa fie provocarea TUTUROR din cadrul conducerii clubului UTA, pe langa finantarea de la primarie.
    Ar fi benefica o implicare mai mare fata de atragerea de investitori ( „incercarea moarte n-are”) , deoarece TOTI ne dorim ca UTA sa aibe succes, nu doar alte echipe, care nu ne sunt la suflet!
    „Time is money”
    „Time is ticking away”
    Hai UTA !

    0
    0
  10. Trei chestii sunt izbitoare din acest articol.

    „Acuma e mult mai elastic” adică o să trebuiască să vă aducă aminte suporterii sau presa că aveti de dat niste bani, lunar, la echipă. Ca de obicei vă prefaceti ca uitati sau a intervenit nu-stiu-ce impingand conducerea la cerșit

    „Nu toată lumea intelege Mecanismele bugetare” este adevarat că nimeni in afară de voi nu intelege cum functioneza aceste mecanisme, numa voi. Când se vrea merg ca unse.
    Ordinea de zi la primaria Arad. Oare cine o stabileste? De ce tineti in sah niste oameni care vor să-si facă treaba?
    Balint are dreptate, dar pe el nu-l intelege nimeni, toti trebuie să-l intelegem pe dl. Bibarț.

    0
    0
    1. Da!!! Balint la un moment dat o sa abandoneze si o sa plece!!! Ati luat in calcul acest scenariu??? Smecherii ăștia din primarie.. Stiu bine cum merge treaba….. O vor lălăi pana lumea se va satura si v-a depune armele!!! Ori scăpăm de ei, ori se duce dracu „giudetu”!!!

      0
      0
  11. Un lucru as vrea să stiu..poate vede cineva de la usr sau chiar din anturajul candidatului la primarie! Deci ..usristii..daca veti castiga alegerile veti sprijinii principala emblemă a orasului? Că dacă nu merem cu bibart, in a carui mandat a promovat echipa pe criterii sportive! Să stim.. Eu sincer as merge cu wiener dar sa2 nu cadem din lac in puț

    0
    0
  12. D-le Bibarț,

    Cu atitudinea aceasta de demn urmaș al faraonului , la școală erați urecheat și scos la careu în fața școlii.
    Sper să clacați grav la alegeri cu tot cu partidul d-vs.

    Arădeni , treziți-vă.

    0
    0
  13. Primarul este un responsabil in administrarea/dezvoltarea corecta si la timp a bunurilor publice ale unei comunitati ( atentie: responsabil nu ” sef „) in acest scop a fost ales/platit de comunitate pe o perioada determinata, fiind normal sa fie si criticat respectiv apreciat; multi alesi inteleg total gresit aceste aspecte esentiale.
    Referitor la nefinalizarea noului stadion F.N., cel mai mare perdant este – primarul ! nu UTA. Este de neconceput sa promoveze UTA dupa un deceniu si sa nu finalizezi (dupa atatia ani de santier ) pentru momentul cheie/ mult asteptat de comunitate – primul meci acasa la startul Ligii I – si sa nu-l poti organiza spre bucuria generala aradeana !

    Totul se plateste d-le primar – in cazul acesta in voturile viitoare !
    PRIMARII TREC – UTA MERGE INAINTE !

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button