26/09/2020

sportarad

stiri sportive din judetul arad

Bibarț a reiterat sprijinul financiar al Primăriei pentru UTA, cu mențiunea: „Pasiunea să nu învingă rațiunea!”, primarul interimar a trimis „săgeți” către Balint!

Când nu-și face rondul de seară prin municipiu, Călin Bibarț ne împărtășește din viziunea sa de bun administrator al orașului pe alte căi. Și, dacă e marți e..Bibarț…sau, mai nou, există o pagină de Facebook, La Strada TV, pe care primarul interimar, candidat pentru funcția de edil și pe 27 septembrie din partea PNL, dezbate problemele de actualitate ridicate de arădeni.

Una dintre acestea e legată de finanțarea UTA-ei. Proaspăt promovat în Liga 1, clubul fanion al Aradului a tremurat pentru vreo două ore cam acum o săptămână, când biroul de presă al Primăriei ne-a informat că nu va exista o sesiune a doua de proiecte pentru fonduri nerambursabile sau cel puțin nu în viitorul apropiat. Călin Bibarț și cabinetul său (electoral) s-a repliat rapid și i-au informat pe suporteri că banii vor ajunge în contul „Bătrânei Doamne” prin intermediul legii 115/2020 și nu prin 350/2005.

Se pot face alocări financiare directe către club!

Când se va aloca prima tranșă nu știm exact nici acum, însă primarul interimar a filozofat pe această temă cu titlu de promisiune. „Să avem grijă la acel dicton vechi și care se potrivește în foarte multe domenii, valabil și la sport, cu atât mai mult la fotbal și la UTA: pasiunea să nu învingă rațiunea. Înțeleg și poziția conducătorilor clubului și a fanilor, toată lumea ne întreabă de finanțări. Ne bucurăm că a intrat în Liga 1 (n.a. UTA), anul acesta a fost puțin deosebit de ceilalți ani în ceea ce privește activitatea sportivă și, implicit, posibilitățile de finanțare. În prima parte a anului, clubul a avut parte de finanțare de la Primăria Arad, în a doua parte, în care am intrat acum…era pe vechea lege așa-zisa a doua sesiune de proiecte. Ce vă spun acum am discutat și cu conducerea clubului…Fiindcă în acest an legiuitorul a sesizat încurcăturile legislativo-administrative create de pandemie, a dat un act normativ, o lege, valabilă doar pentru acest an că, în mod excepțional, în care se specifică faptul că nu mai trebuie ținută sesiunea a doua și depunere de proiecte, ci se pot face alocări financiare către club în mod direct. Asta înseamnă prin hotărâri de Consiliu Local, nu doar să bugetăm noi la Centrul Municipal de Cultură și mai departe, pe bază de proiecte, să ajungă la club. Este evident că și în condițiile acestea, ei pot solicita și pot cheltui sume binestabilite pe anumite paliere pe care au voie să le cheltuiască. Și atunci că nu mai era cazul să ne zbatem pentru sesiunea a doua care era mai birocrată, așa că, etapizat, pe rând, o să facem alocări financiare și clubului. Micile supărări ale unora o să treacă…și rămânem aceiași parteneri ai clubului. Să nu uităm că deja, jucând în Liga 1, și finanțările din drepturile TV sunt mai mari și mai departe apar argumente pro și contra. Până la urmă discutăm de un club privat…legea dând voie banului public să poată fi alocat pentru așa ceva. Deci va finanța și Primăria în continuare….Ar fi absurd acum… nu vreau să dau lecții nimănui, dar nu toată lumea înțelege mecanismele bugetare. Dacă era pe vechea lege, însemna că noi trebuia să bugetăm o sumă mare, care rămânea blocată acolo și nu o putea atrage în întregime clubul, dar nici noi nu puteam folosi din bani la alte activități. Nu puteam scoate lucrări la licitație, fiindcă banii erau blocați acolo. Acum e mult mai elastic, nu mai trebuie să pun toți banii ăia mulți acolo, ci pe rând. Pentru că nici ei nu cheltuie toți banii deodată ci, lunar, la două luni, au și cheltuielile”, au fost explicațiile lui Bibarț La Strada TV.

Stadionul e gata și nu va avea probleme cu omologarea!

Totodată, urmașul lui Falcă a „atacat” și problema stadionului „Francisc Neuman”, care ar trebui să fie, în sfârșit, gata după 6 ani de zile de la primele lucrări. „În același timp, arădenii au făcut un efort foarte mare financiar să se termine și stadionul. Cu toate întârzierile, cu toate discuțiile, nu vreau să le mai reiau…În această lună, probabil într-o săptămână, o să avem și stadionul omologat. În aceste zile sunt un șir de documente, de ștampile care se iau de la instuții, inclusiv de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, de la Pompieri, iar săptămâna viitoare, într-un parcurs normal, vom avea vizita oficialilor de la București, de la Liga Profesionistă, pentru omologare. Și am închis și această etapă, că tot au fost discuții. Uite că ne-am ținut de cuvânt, se termină și stadionul în luna august, cum s-a discutat. Va fi și omolgat, nu am emoții, se va juca pe el. Din păcate, nu putem cu spectatori, deci haideți să luăm partea bună. De aia am spus la început, cu calm, cu relaxare, e vorba despre un sport în care trebuie să ne bucurăm, nu să fim încrâncenați”, a adăugat Călin Bibarț.

Balint să-și vadă de rezultate, galeria de susținere!

Tot legat de arena din Calea Aurel Vlaicu, Laszlo Balint își manifesta dezamăgirea, chiar supărarea, că nu va putea debuta cu UTA în Liga 1 în casă nouă. Antrenorul UTA-ei nu atacat direct Primăria, dar Bibarț s-a simțit vizat și a oferit o replică. Poate și pentru că a fost viceprimar în ultimele mandate ale lui Ghiță Falcă și se simte musca pe căciulă când vine vorba despre cel mai mic stadion din lume construit în cel mai lung timp posibil. „I-aș ruga pe fiecare, din fiecare domeniu, să se focalizeze pe ceea ce are de facut. Jucătorii și antrenorul să joace și să aibă rezultate bune, spectatorul să se bucure, cel care e cu galeria să-i susțină. Nu vă supărați, la Arad am avut trei meciuri acasă, nu grozave, ca să nu folosesc alt termen, în calificările astea. Primăria, pe cheltuielile ei și ale arădenilor, s-a pregătit cu ecran în Piața Avram Iancu pentru suporterii care nu aveau nevoie să intre pe stadion. Am făcut distanțare ca oamenii să se poată bucura și nu am avut rezultatele cele mai grozave. Ați văzut vreo ieșire a vreunui oficial din Primăria Arad să spună cât sunt de supărați de rezultate? Și că am dat atâția bani și încă de atăția ani și nu era niciun rezultat? Nu ați văzut nicio reacție din partea noastră, a principalului finanțator. Problema noastră era să-i susținem, problema lor este să joace bine. I-aș ruga pe fiecare să rămână pe palierul său. Mi se pare corect…”, a dorit să mai puncteze primarul interimar.

Finanțare în toamnă și pentru FCC Baschet Arad

Printre declarații despre UTA, lui Bibarț i-au scăpat și două vorbe despre cealaltă echipă de club din Arad ce depinde foarte mult de finanțarea de la bugetul local, FCC Baschet Arad. Chiar la un moment dat s-a pus problema desființării echipei, dacă în contul clubului nu ajung ș bani publici. „Uitați-vă, de exemplu, cei de la baschet nu au putut să-și desfășoare competiția și nu au primit finanțare deloc până acum…Doar din toamnă vor fi finanțați, pentru că doar atunci le dă voie să reia competiția. Am vorbit și conducerea clubului de baschet, e același principiu pe care l-am explicat la UTA. Va fi alocare directă de fonduri față de ceilalți ani în care era nevoie de proiecte. Au semnat deja contractul cu FCC-ul (n.a. FCC Environment România), care e sponsorul privat și ar fi grozav să mai existe și alții, dar și noi am avut discuții cu FCC-ul, care ne-a întrebat dacă vom fi în continuare parteneri pentru echipa de baschet. Erau și ei clătinați puțin, dar le-am dat asigurări că rămânem și lângă baschet, dovadă că FCC-ul a semnat contractul cu clubul. În schimb, noi nu putem semna vreun contract, că așa e legea, noi vom face alocare bugetară, așadar nu se va deființa echipa. Așadar, să fim bine înțeleși, Primăria nu e doar pentru sport, pentru UTA sau baschet, este și pentru școli…În acest an, ne-am focalizat mult pe sănătate, iar acum, odată cu deschiderea anului școlar, spre școli, cu condițiile lor speciale”, a încheiat paranteze dedicată finanțărilor în domeniul sportului edilul Aradului.

Mai departe, când va veni ziua în care pe ordinea CLM Arad va intra și finanțarea UTA-ei sau a celor de la FCC Baschet Arad, nici Dumnezeu nu știe. Dar, prea mult timp nu este de pierdut, chiar deloc am spune.

3
0