Alte sporturi

Înființarea unui Complex Sportiv Național la Arad depinde de finalizarea hotelului din Parcul Reconcilierii: „Un an de zile, termen rezonabil”





Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a efectuat o vizită de lucru la Arad, unde s-a întâlnit cu reprezentanții autorităților locale, ai DJST Arad și ai CSM Arad. Dincolo de tenta sa electorală, cu bătaie către candidații aflați acum la putere din partea PNL, scopul „descinderii” a fost evaluarea oportunității înființării unui Complex Sportiv Național în orașul nostru.

Stroe a vizitat câteva dintre bazele sportive ce țin de MTS, Sala Sporturilor „Victoria”, Bazinul de înot Delfinul, Complexul de tenis Subcetate, dar și câteva administrate de autoritățile locale, patinoarul artificial de agrement și bazinul de polo. De asemenea, ministrul s-a plimbat și pe stadionul „Gloria” și a participat și la așa-zisa inaugurare a noului stadion al „Francisc Neuman”, ce a costat administrația locală 14 milioane de euro.

Concluziile au fost trase în sala de conferințe a arenei din Calea Aurel Vlaicu, după ce profesorul Viorel Bitang a prezentat pe larg viziunea sa despre Complexul Sportiv Național. „Un astfel de complex aici, la Arad, ar fi de mare folos. Aradul este un oraș cu o mare tradiție în sport, iar un CSN ar ajuta la concentrarea investițiilor, astfel încât acestea ar fi mult mai mari. Am putea vorbi de o strategie pe termen lung, pe care o putem construi pornind de la o finanțare consistentă și predictibilă. Acesta este viitorul sportului românesc. Suntem un minister care administrează un patrimoniu enorm, dar, din păcate, peste 65% din acest patrimoniu se află în conservare, sau cel puţin aşa se spune la nivel instituţional. Realitatea este, din păcate, că acest patrimoniu este aproape abandonat. O soluție ar fi să concentrăm tot ceea ce putem la nivel de excelenţă, performanţă şi infrastructură de bună calitate în aceste complexuri sportive naţionale, care, în viitor, ar trebui să acopere, din punct de vedere geografic, întreg teritoriul ţării. Astfel, s-ar oferi sportului posibilităţi multiple de a fi practicat, de a avea pregătire, de a găzdui competiţii interne şi internaţionale, de a face performanţă, de a antrena loturi olimpice şi naţionale”, a spus Ionuț Stroe.

Construcția Hotelului, abandonată în urmă cu 8 ani

Teoretic, de la clarificarea situației juridice a tuturor bazelor sportive din Arad ce ar urma să fie asimilate Complexului Național Sportiv, se poate trece la nivelul următor, însă există o problemă. În orașul nostru nu există un hotel destinat sportivilor ce ar urma să participe la competiții sau pregătire sau, mai bine spus, există, dar nu e finalizat. În zona Parcului Reconcilierii, Ministerul Educației a finanțat construirea unui hotel pentru Clubul Sportiv Școlar „Gloria” Arad. Clădirea a fost aproape finalizată până în 2012, când a fost sistată finanțarea. Au fost investiți aproximativ 8,2 milioane de lei în clădirea cu o capacitate de cazare de 100 de locuri, o cantină ce poate deservi 200 de persoane, o sală de conferințe, subsol cu săli de sport, dar și terenuri sportive exterioare. Pentru finalizarea proiectului mai trebuiau executate unele lucrări interioare de finisaj și utilarea clădirii, însă Guvernul nu a mai alocat bani, invocând lipsa resurselor bugetare. Între timp, și firma care a ridicat clădirea a intrat în faliment. În ultimii ani, hotelul abandonat a atras oameni ai străzii, care s-au adăpostit în tufișurile și halele din curte sau chiar la intrările în clădire, unde s-au adunat cantități mari de gunoaie. Pereții exteriori zugrăviți au fost mâzgăliți cu vopsea, fiind semnalate și alte distrugeri, iar mizeria care afectează de ani de zile zona a atras nemulțumirea locuitorilor.

Făcându-și rondul de seară prin zonă, Călin Bibarț s-a interesat de preluarea, în numele municipalității, a acelui hotel, care, odată finalizat din fonduri locale, vine ca o mănușă pentru Complexul Sportiv Național de care a vorbit ministrul el. „Promovarea unei hotărâri de Guvern este cea mai mică problemă. Dacă situația juridică a tuturor obiectivelor vizitate astăzi, dar și celelalte incluse de domnul Bitang în proiect, e în regulă și, din câte am înețeles, s-a verificat totul și e în regulă, atunci ar mai fi de rezolvat doar chestiunea cazării. Dacă acel hotel abandonat va begenficia de invetiție, cred că un an de zile ar fi un termen rezonabil până vom avea toată documentația în regulă pentru a da drumul efectiv Complexului Sportiv Național Arad”, a mai punctat Stroe, care a adăugat: „Am văzut astăzi mai multe obiective, care țin unele de administrația locală, altele de cele centrală, la unele dintre ele este nevoie de investiții susținute care se pot face cu mult mai mare ușurință după includerea lor într-un CSN. Ceea ce se întâmplă la Arad este un exemplu de colaborare excelentă între autoritatea locală și cea centrală. Este prima administrație locală care face o asemenea propunere și vine cu o viziune care aduce o dezvoltare pentru sportul local, pentru comunitatea locală. Un parteneriat cu autoritatea centrală va impulsiona și mai mult sportul aici. Am reunifica tot ce este infrastructură sportivă, baze ale primăriei, ale Ministerului Tineretului şi Sportului, spaţii de cazare ale Ministerului Educaţiei, toate ar întregi şi ar realiza acest complex sportiv naţional, care ar oferi facilităţi de antrenament, competiţii, cazare, masă tuturor loturilor care le vor folosi. Un CSN modern într-un oraș cu deschidere occidentală așa cum este Aradul oferă posibilități foarte interesante de colaborare sportivă și cu alte țări din jur. În plus, existența acestui Complex Național Sportiv ar reprezenta și un stimulent economic important pentru Arad”.

Așadar, urgentarea punerii în practică a CNS-ului de la Arad depinde, în mare măsură, de investițiile Primăriei la hotelul sportivilor din Parcul Reconcilierii. Dacă ținem cont că reconstrucția arenei „Francisc Neuman” a durat mai bine de 6 ani, emoțiile sunt mari, însă vom urmări subiectul.

FOTO: aradon.ro









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button