02/12/2020

sportarad

stiri sportive din judetul arad

Mai sunt 5 zile până când Călin Bibarț își poate respecta promisiunea față de UTA, răspunsul de la Oficiul Concurenței e praf în ochii naivilor!

Gluma se îngroașă sau tupeul dă pe afară la Primărie când vine vorba despre finanțarea sportului arădean. Actuala administrație își încheie mandatul peste 5 zile odată cu alegerile locale, iar Călin Bibarț uită ce a promis cel puțin în cazul clubului UTA, pe 5 august, printr-un comunicat oficial, completat de următoarea declarație: „În acest sens, chiar în cursul acestei dimineți (n.a. 5 august) am avut o întâlnire cu reprezentanții clubului, convenind asupra faptului că noua prevedere legală (n.a. legea 115/2020) este cea mai eficientă soluție de finanțare a clubului UTA în acest moment. Primăria Municipiului Arad a fost și rămâne principalul  partener al Clubului UTA, mai ales în contextul mult așteptatei promovări în Liga I”.

Ce spune mai exact noua lege? Aceasta dă posibilitatea administrației publice locale să acorde în mod direct alocații bugetare cluburilor sportive, pe bază de Hotărâre a Consiliului Local Municipal. Această nouă prevedere legală reprezintă un real sprijin pentru cluburi având în vedere procedura simplificată de alocare a acestor fonduri.

Ce s-a întâmplat mai apoi? Conducerea Primăriei e mai catolică decât Papa și a apelat la Oficiul Concurenței pentru a i se confirma faptul că banii ce ar trebui alocați structurilor sportive private nu sunt considerați ajutor de stat. Asta s-a întâmplat cam acum 5 săptămâni și nici azi nu există acest răspuns.  Probabil, Oficiul Concurenței nici nu se obosește să le scrie „specialiștilor” din Primăria de pe Mureș, căci ar trebui să-i jignească grav pentru faptul că nu știu citi patru rânduri: ”Prin derogare de la prevederile Legii nr. 143/199 privind ajutorul de stat, cu modificările și completările ulterioare și de la prevederile Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare, în vederea activității sportive pe diferite ramuri de sport, în cursul anului bugetar 2020, autoritățile publice locale pot acorda în mod direct alocații cluburilor sportive de drept public sau privat ori asociațiilor județene” (foto 2).

Sau, dacă nu e vorba despre analfabetetism, atunci e rea voință, lucru foarte grav fiindcă Primăria nu e decât gestionarul banilor publici și nu proprietarul lor. Iar dacă reprezentanții arădenilor în Consiliul Local doresc să aloce fonduri brandului numărul unu al orașului ar trebui să aibă un proiect de lege pe masă. Și asta în această săptămână până nu-și pierd mandatul. Ei și „interimarul” Bibarț, care până acum s-a dovedit un dușman al sportului prin sintagma obosită: „Pasiunea nu trebuie să bată rațiunea”.

Sigur, UTA nu și-a început foarte bine aventura în Liga 1, dar parteneriatul de care a vorbit Călin Bibarț mai sus trebuie respectat în orice condiții. Nu de alta, dar se va risca intratea în colaps, atâta timp cât 80% din bugetul clubului e asigurat din finanțarea Primăriei, plus banii de la televiziuni, care, în contextul pandemiei de coronavirus, vin în tranșe mici.

4
0
%d blogeri au apreciat: