27/10/2020

sportarad

stiri sportive din judetul arad

Primăria susține – din nou – că UTA și FCC Baschet Arad vor fi finanțate de la bugetul local, dar când și sub ce formă? Consiliul Concurenței a promis un răspuns pe luni sau marți

Până la urmă, ceea ce spunea Călin Bibarț în cercurile apropiate despre finanțarea grupărilor sportive, UTA și FCC Baschet Arad, adică: „Mai vorbim după alegeri”, se va și întâmpla. Degeaba primarul interimar a promis ulterior că banii vor fi alocați direct cluburilor, conform legii nr. 115/2020, căci tot el și municipalitatea s-au ascuns în spatele unei lămuriri solicitate la Consiliul Concurenței despre posibilitatea ca finanțarea să fie considerată ajutor de stat, deci ilegală. Nu vedem de ce ar mai fi loc de interpretări dacă în lege scrie clar: ”Prin derogare de la prevederile Legii nr. 143/199 privind ajutorul de stat, cu modificările și completările ulterioare și de la prevederile Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare, în vederea activității sportive pe diferite ramuri de sport, în cursul anului bugetar 2020, autoritățile publice locale pot acorda în mod direct alocații cluburilor sportive de drept public sau privat ori asociațiilor județene”, dar sportarad.ro s-a adresat, la rându-i, celor de la Consiliul Concurenței. Iar, instituția în cauză, prin purtătorul de cuvânt, a promis un răspuns cel târziu până la începutul săptămânii viitoare, pe luni sau marți.

Nu de alta, dar primarul interimar al municipiului, Călin Bibarţ, a anunţat, ieri, că pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal, programată miercuri, 30 septembrie (adică la 3 zile după alegerile locale), se va afla proiectul de hotărâre privind alocările bugetare necesare funcționării cluburilor UTA și FCC Baschet Arad. Și tot Bibarț spunea: „În cazul în care până la respectiva dată (n.a. 30 septembrie), Primăria Arad nu va primi un răspuns favorabil din partea Consiliului Concurenţei, atunci finanţarea cluburilor se va face prin bugetarea Centrului Municipal de Cultură. Aşa cum am spus în repetate rânduri, Primăria Arad rămâne un partener serios al echipelor sportive de frunte ale Aradului, drept pentru care într-o formă sau alta banii promişi vor ajunge la ele”

Și prin demersul său, sportarad.ro încearcă să se asigure că, cel târziu până la ora votului din CLM, mult așteptatul răspuns din partea Consiliului Concurenței va ajunge (și) pe adresa Primăriei Arad. Și așa FCC Baschet Arad și mai ales UTA, care a demarat oficial noul sezon de mai bine de o lună de zile, au rămas fără finanțare din bani publici în august și septembrie, mai să se mai piardă timp suplimentar le mai trebuie celor două cluburi. De exemplu, vă reamintim că FCC Baschet Arad a ratat transferul a două jucătoare străine, americanca Webb și bosniaca Dzombeta, datorită nebugetării la timp a clubului.

Nici nu vrem să ne gândim la varianta ca Primăria să revină la finanțarea prin proiecte din fonduri nerambursabile de la CMCA, căci toată procedura va dura cel puțin o lună de zile și, prin urmare, UTA și FCC Baschet Arad vor fi, practic, finanațate pe perioada 1 noiembrie – 15 decembrie. Și se pot aloca oricât de mulți bani, dacă ei nu vor putea fi cheltuiți într-un timp atât de limitat.

0
0
%d blogeri au apreciat: