Stranieri aradeni

Hațegan, protagonistul documentarului UEFA „Man in the middle” (2): „Am crezut în mine, în pasiunea și visele mele! Am continuat să arbitrez pentru mama…”





În urmă cu o săptămână, UEFA a lasant lansează documentarul „Man in the middle”, avându ca protagoniști 16 arbitri din Europa! Este vorba despre un documentar cu patru episoade despre cavalerii fluierului din Liga Campionilor, din 11 ţări, printre care se numără şi românul Ovidiu Haţegan (40 de ani). Italianul Daniele Orsato, cel care a oficiat la ultima finală a Ligii Campionilor, olandezul Danny Makkelie, care a arbitrat ultima finală a Europa League, englezii Michael Oliver şi Anthony Taylor, italianul Gianluca Rocchi, scoţienii Willie Collum şi Bobby Madden, spaniolii Carlos del Cerro Grande şi Antonio Mateu Lahoz, francezul Clement Turpin, germanul Felix Zwayer, slovenul Damir Skomina sau turcul Cuneyt Cakir sunt celelalte figuri importante ale proiectului UEFA.

Filmul, intitulat „Man in the middle” (Omul de la mijloc), a fost produs de platforma digitală video a UEFA cu scopul de a prezenta iubitorilor de fotbal „o imagine fără precedent a uneia dintre cele mai complicate munci din lume şi pentru a arăta presiunile cu care se confruntă arbitrii”. Sunt prezentate imagini inedite asupra schimburilor de păreri dintre arbitri şi jucătorii de pe teren, interviuri personale în care se vorbeşte despre dificultatea de a îmbina exigenţele unui arbitraj la cel mai înalt nivel cu angajamentele familiale din afara terenului.

„Este un documentar foarte important pentru UEFA şi familia noastră de arbitri. Scoate în evidenţă rigoarea profesională, motivaţia şi dedicarea unora dintre cei mai buni arbitri din Europa, dar arată şi latura umană din spatele figurilor pe care le văd jucătorii şi suporterii pe terenul de joc”, a spus şeful arbitrilor de la UEFA, italianul Roberto Rosetti.

 

A pus halatul în cui și fluierul în gură

Pentru două zile, Aradul a devenit „platou de filmare” pentru povestea lui Ovidiu Hațegan. Acesta și-a povestit pe scurt copilăria, faptul că până la 7 ani a fost crescut de bunici, la țară (n.a. Chereluș – sat aparținător de comuna arădeană Șicula), unde a început să bată mingea pe maidan. Apoi, a devenit fotbalist la CSȘ Gloria, iar la 14 ani, la sugestia lui Mircea Toderici, fostul șef al arbitrilor arădeni, a făcut cursul de arbitraj. „M-am lăsat greu convins să mă duc la curs, dar după ce am pus fluierul în gură am zis ”wow”, chiar îmi place ceea ce fac. În clasa a 11-a am început să mă pregătesc pentru Medicină, în 2010 mi-am luat și Masterul în anatomie. Medicina necesită mult timp, trebuie să fi dedicat 100% meseriei, pasiunii tale și pacienților săi. Prin urmare, mi-era greu să lucrez ca doctor în spital, iar, în paralel, să devin și un arbitru important. În 2006, când am fost promovat în prima ligă am luat o decizie, deloc ușoară, dar am ales arbitrajul în loc să fiu un medic. A fost un adevărat  șoc pentru toată lumea, dar am crezut în mine, în pasiunea și visele mele, fiind sigur că o să ajung în top, nu doar în România, ci și în Europa”, spune Hațegan în documentarul  „Man in the middle”. Imaginile suprapuse peste vorbele „fluierașului” român au fost filmate pe malul Mureșului, stadionul „Gloria”, unde se pregătește zilnic arădeanul sau Facultatea de Medicină UVVG.

A pierdut atmosfera de pe Signal Iduna Park

Meciul asupra căruia UEFA a insistat prezentând profilul lui Hațegan a fost cel dintre Borussia Dortmund și Barcelona, de pe 18 septembrie 2019, din grupele UEFA Champions League. Atunci, arădeanul a dictat corect o lovitură de la 11 metri în favoarea nemților, la intervenția lui Semedo asupra lui Sancho, însă Ter Stegen a ghicit execuția lui Reus și meciul s-a terminat 0-0. „După meci, toti cei șase oficiali simțisem că am făcut un meci bun și satisfacția a fost mare. A doua zi am revăzut și eu partida, de abia atunci mi-am dat seama ce atmosferă extraordinară a fost pe stadionul din Dortmund, căci în timpul partidei am fost prea concentrat pentru a auzi ce e în jurul meu”, a mai povestit Hațegan.

Cel mai greu moment al carierei „Cred că mama mi-a dat putere să continui”

Bineînțeles, din documentarul UEFA nu putea lipsi cel mai greu moment din cariera lui Ovidiu Hațegan. În noiembrie 2018, îa pauza partidei dintre Germania – Olanda, din cadrul Nations League, a aflat că mama sa, care era internată, fiind grav bolnavă, a decedat. Atunci, omediat după ce a pus capăt partidei de pe „Veltins Arena”, din Gelsenkirchen, Virgil van Dijk, fundașul celor de la Liverpool s-a îndreptat direct spre Hațegan pentru a-l consola, imaginile făcând înconjurul lumii. „A fost cu siguranță cel mai dificil moment din viața mea. Chiar dacă am știut că s-ar putea întâmpla, când am plecat la meci, doctorii m-au asigurat că pot merge liniștit. Mi-au spus că situația medicală era stabilă și nu vor fi probleme până mă întorc peste două zile. Totul a fost bine până la pauză, până am văzut pe telefon două apeluri pierdute. Mi-am dat seama imediat că ceva rău s-a întâmplat, am vorbit cu Roberto (n.a. Rosetti, șeful arbitrilor UEFA) în vestiar, am plâns. Era un moment dificil, dar el m-a încurajat și mi-a spus să continui să arbitrez, să o fac pentru mama, pentru dragostea ei pentru mine. Dar tot el mi-a spus că pot să renunț dacă nu mă simt în stare. Am stat un pic și m-am gândit la momentele frumoase cu mama și am decis să continui să arbitrez repriza a doua pentru ea, pentru că era foarte, foarte mândră de mine. În repriza a doua am trecut printr-un carusel al emoțiilor, trebuie să recunosc. Cu toate că mental eram la un nivel foarte puternic înainte de meci, în repriza a doua am avut căderi și urcușuri…Nu știu de unde am avut puterea să continui și să termin de arbitrat meciul acela. Din fericire, totul a fost bine, la final, după cum s-a văzut pe transmisia de la televiziune, căpitanul Olandei a venit la mine când m-a văzut că plâng și m-a încurajat, după care m-am grăbit să ies de pe teren și să merg la vestiare. Cred că mama mi-a dat putere să continui. Trebuie să fi puternic în viață pentru a merge înainte, să lupți pentru viitor, să te gândești cu dragoste la trecut și să apreciezi ce ai în prezent”, a spus Hațegan despre dificilul moment prin care a trecut în urmă cu doi ani.

Firul poveștii lui Ovidiu Hațegan se încheie la o cofetărie din Arad, unde servește o prăjitură împreuncă cu fiul său de 9 ani, Matei și soția Nicoleta, care în această vară i-a mai dăruit și o fetiță. Arbitrul arădean poartă ecusonul FIFA din anul 2008 și a arbitrat peste 140 de mecuri internaționale. Chiar în această seară, Hațegan va conduce pe „Teatrul Viselor”, meciul din cadrul rundei cu numărul patru din UEFA Champions League, dintre Manchester United și Istanbul Bașakșehir. E a patra dispută stagională în cea mai importantă competiție inter-cluburi pe care o arbitrează  românul, după Dinamo Kiev – Juventus Torino (0-2), Atletico Madrid – RB Salzburg (3-2) și Atalanta – Liverpool (0-5). United este pe primul loc în grupa H din Liga Campionilor, cu 6 puncte acumulate în primele trei etape.

Episodul 2 din „Omul de la mijloc” îl puteți urmări pe site-ul uefa.com AICI









2 comentarii

  1. Cu alura de balerin și figura de intelectual rasat ,nu ar primi la prima vedere un ok ,tocmai în lumea răvășită a fotbalului. Și totuși a impresionat lumea pretențioasă a unui sport de impact maxim. Mulți nu sunt de acord cu maniera lui europeană de judecați imediate. Are și ceva nereușite ,că mai toți arbitrii . Conduita lui în afară și pe gazon impune respect E departe de vreun partizanat. Unii spun că e chiar păzit de meciuri aprinse . Cert e că ,duce numele Aradului ,și în arbitraj de constelația de excepție alaturi de un Axente sau Igna !!

    0
    0
  2. E cu atat mai admirabil, cu cat a reusit o ascensiune din mlastina arbitrajului romanesc spre culmile acestei meserii capricioase si complexe. Cu un caracter frumos, verticalitate, conditie fizica si mediu familial propice, Hategan reuseste sa performeze si sa exceleze intr-una din cele mai frumoase profesii din lume. Asemenea, cum spunea dl. Gavrila, numele Aradului se regaseste printre orasele care au dat lumii fotbalului adevarati cavaleri ai fluierului

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button