Arhivă articole

decembrie 2020
L Ma Mi J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Academia UTA, la bilanțul finalului de an! Păcurar: „Regretul – neînscrierea echipei de 2001- 2002 în Liga a 3-a, realizarea – transferul lui Vulturar în Italia”

La începutul lunii iulie a anului 2019, centrele de copii și juniori ale celor mai importante cluburi din România au trecut la statutul de academii. Proiectul a fost configurat cu sprijinul companiei olandeze NMC Bright, care are peste 15 de ani de experiență în evaluarea, clasificarea și activitatea de consultanță a academiilor de fotbal europene.

Conform punctajului, Academia UTA s-a clasat pe locul 9, cu un scor de 67,2, fiind cea mai bine clasată grupare din Liga a II-a. Clubul arădean a devansat multe echipe importante din prima ligă, precum CFR Cluj, Astra, Sepsi sau FC Botoșani. Pe primul loc s-a clasat, evident, Viitorul Constanța (91,5), echipa lui Hagi fiind urmată pe podium de CSU Craiova (77,1) și Dinamo (74,5). În clasamentul dat publicității în luna august a acestui an, punctajul Academiei „roș-albe” a crescut la 79,70, dar aceasta a căzut două locuri în clasamentul general, de pe 9 pe 11. Viitorul (93,42) a rămas prima, urmată de FCSB (88,18) și Dinamo (84,86).

De la finalul anului trecut, șef al Academiei UTA a devenit profesorul Cristian Păcurar, cel care a condus echipa de seniori a UTA-ei în tandem cu regretatul Ionuț Popa în sezonul 2018-2019, dar mai ales cel care a oferit Aradului, alături de Francisc Tisza, una dintre cele mai bune generații de fotbaliști. Atletico 1997-1998 a dat numeroși fotbaliști la loturile naționale dar și la echipa de seniori a UTA-ei, vârfurile generației de care se vorbește și azi fiind Dennis Man sau Răzvan Oaidă, jucători aflați în lotul FCSB-ului, liderul la zi în Liga 1 sau Adrian Petre, care a ajuns în Serie B, la Cosenza.

– Cristi, primul tău an plin ca șef al Academiei UTA a coincis cu pandemia de coronavirus și toate restricțiile și pauzele forțate de aici? Cum ați gestionat totul, în condițiile în care, se știe, copiii și juniorii ar avea nevoie de cât mai multe antrenamente, dar și jocuri de pregătire și oficiale?

-În primul rând, și noi, cei din fotbal, suntem nerăbdători să încheiem acest an greu, urât, cu speranța că 2021 va mai bun din toate punctele de vedere pentru toată omenirea, pentru tot ceea ce înseamnă viață și – bineînțeles – și din punct de vedere sportiv la toate nivelurile, deci și la capitolul copii și juniori. În anul ce se încheie am făcut tot ceea ce am putut vis-a-vis de partea de antrenamente, în așa fel încât să respectăm protocoalele, care, uneori, au fost schimbate și de la o săptămână la alta sau de la lună la lună. Așadar, a trebuit să ne desfășurăm activitatea în așa fel încât să nu încălcăm regulile sanitare, dar nici să nu rămânem în urmă foarte mult cu ceea ce înseamnă procesul de pregătire. Așadar, activitate au avut absolut toate grupele de copii și juniori, cu competițiile am stat – însă – rău, căci în afară de Liga Elitelor, restul au fost înghețate. Încercăm să avem un plan de rezervă în cazul ca nu o să se reia campionatele județene și zonale nici la primăvară, deși, din câte am înțeles, semnalele sunt pozitive. Pe undeva, noi depindem de redeschidrea școlilor, căci atunci copiii se vor putea, zicem noi, întoarce cu normă întreagă, ca să spunem așa, și la antrenamente. Așteptăm și noile protocoale, în special legate de antrenamente și meciurile amicale. În anul ce se încheie am cam fost legați de mâini și de picioare în sensul în care nu am putut lega nici jocuri de verificare, căci interdicțiile de deplasare au fost destul de mari. Dar, toate echipele din țară s-au confruntat cu astfel de probleme, nu are rost să ne ascundem după deget și să spunem că a fost un an bun pentru fotbalul juvenil. Nu avem ce face decât să sperăm la ridicarea unor restricții sau măcar relaxarea mai mare a lor, dar – până la urmă – va trebui să ne adaptăm la orice.

-Tot în acest an ați umblat și la organigrama Academiei, dar ați și dizolvat sau comasat unele grupe…

-În primul rând, am trecut grupa de 2005 de la Atletico la UTA, iar din cele două grupe la 2008 am făcut una singură, pentru că de la anul trec pe teren mare. În plus, datorită exigențelor legate de dosarul de licențiere a Academie, la juniorii mari trebuie să funcționăm exclusiv cu antrenori licențiați, care efectiv stau pe bancă. Sunt lucruri normale pe care le-am făcut spre binele Academiei, ca să spun așa, nu spre binele lui Păcurar sau al unui antrenor. Chiar dacă am niște proiecte și ele nu se derulează atât de repede pe cât mi-aș dori, tot ce am făcut până acum eu zic că a fost bine. Și, totuși, avem un regret, acela că nu am agrenat grupa 2001-2002 în Liga 3-a.

-De ce nu s-a întâmplat acest lucru, ar fi fost chiar atât de costisitor?

-Într-adevăr, a fost și o chestiune legate de bani, căci, vedeți și dumneavoastră, fondurile nerambursabile de la Primărie au venit destul de târziu în acest an și au fost mai puține decât în anii precedenți. În plus, fiindcă Liga 1 numără acum 16 echipe și nu 14 ca înainte, fiecare club, deci și UTA, a pierdut vreo 200 de mii de euro din banii de televiziune. În fine, banii de la UEFA destinați Academiilor echipelor de Liga 1 nu au intrat acum, pe final de an, ci ei vor veni abia în februarie. Apoi, a mai fost și o chestiune logistică, să o numesc așa. Când s-au făcut înscrierile pentru Liga 3-a nu se știa exact formatul competiției, adică împărțirea în cele zece serii cu deplasări în zonă ce se pot face fără probleme în ziua meciurilor. A trebuit să luăm o decizie în vară, căci juniorii noștri erau solicitați de restul echipelor arădene dar și din alte județe și nu-i puteam ține la infinit în așteptare. Acum, însă, privind înapoi regretăm că nu avem un satelit în Liga 3-a și să-i fi ținut împreună pe cei care au ajuns pe munca lor de atâția ani în careul de ași al Ligii Elitelor U19. Unii, destul de puțini, au confirmat la alte echipe de Liga 3-a, alții mai puțin, ne este frică chiar să nu se lase în această iarnă și nu este doar vina lor. Eu sunt puțin dezamăgit de ceea ce se întâmplă, în general, în fotbalul românesc vis-a-vis de promovarea lor. Trecerea de la juniori la seniori este una foarte importantă în viața oricuri jucător, e nevoie de răbdare și înțelegere, iar unele cluburi și antrenori nu o au din moment ce urmăresc rezultatele imediate. Să nu fiu înțeles greșit, nu condamn pe nimeni, fiecare își face strategia proprie, dar de asta spun că, poate, ținând împreună grupa de 2001-2002, era mai bine pentru ei ca individualități.

-Apropo de această grupă, există regretul că ea s-a oprit în semifinală și nu a avut ocazia să se bată pentru titlul național?

-În semifinala cu Dinamo am avut la un moment jocul în mână și, până la urmă, am cedat doar la penalty-uri, unde e loterie. Evident că dacă antrenorii Gaica, Ungur și Petcuț ar fi contat și pe jucătorii de la prima echipă (n.a. Miculescu, Isac și Oroian) probabil că aveam o exprimare colectivă mai bună și – cu siguranță – individualități mai bune care puteau oricând să facă diferența. Până la urmă, cel mai mai important lucru a fost că s-a reușit promovarea în Liga 1 și cu asta basta. A fost cel mai important obiectiv al clubului UTA și el  a fost îndeplinit. În urmă cu trei ani, mi s-a întâmplat și mie la finala de Cupă pe țară când UTA a jucat cu Balotești acasă și după două zile am jucat în semifinală și nu au fost destul de proaspeți. În primul rând, trebuie ne bucurăm pentru că am ajuns, din nou, în primele patru echipe pe țară. Și spun din nou pentru că UTA a fost mai mereu din 2016 încoace în prim planul Ligii Elitelor, cu trofee și finale disputate. Dar, repet, scopul nostru și al oricărei Academii este ca jucătorii să facă pasul spre prima echipă și mai ales să și confirme acolo.

-Trebuie să recunoaștem, însă, că juniorii din propria pepinieră nu s-au prea descurcat grozav în turul Ligii 1, care ar fi cauzele din punctul tău de vedere?

-Probabil că așteptările tuturor erau mai mari de la cei pe care a început să-i promoveze Cristi Todea și pe care nea’ Popică și eu am început să ne bazăm constant în Liga 2-a. Regula s-a schimbat apoi Gyuszi Balint le-a dat și mai multe șanse lui Isac, Miculescu, Oroian și Hrezdac și, în general, ei au avut evoluții bune. Într-adevăr, ei nu s-au exprimat prea bine în această toamnă și există câteva cauze obiective, ca să le spunem așa. În vară au revenit pe teren după cele trei luni în care au făcut antrenamente nespecifice, iar după promovare toți au avut COVID. Au mai stat și atunci o lună, cinci săptămâni, toate astea își pun amprenta pe randamentul tinerilor fotbaliști.  În al doilea rând, trebuie să ținem cont că ei sunt născuți în 2001, cam toți ceilalți juniorii de la alte cluburi din Liga 1 sunt ’98-’99, hai 2000.  În fine, ar fi nevoie de puțină răbdare cu ei, deoarece este diferență de nivel foarte mare între Liga 2-a, Liga Elitelor și Liga 1. Dar, pe de altă parte, fotbalul nu te așteaptă, ci să fii apt din toate punctele de vedere și fără să cauți scuze, sper vedem o altă față a juniorilor noștri din retur.

-Pentru stagiunea de primăvară, ar mai fi vreun fotbalist care poate să facă saltul la prima echipă?

-În afară de Negoescu, pe care, din ce știu, Gyuszi Balint a vrut să-l ducă la antrenamente înainte de Cupa României, dar nu a mai avut ocazia căci băiatul s-a accidentat, trebuie să fim sinceri și să recunoaște că de la U19 nu putem încă să dăm ceva. În plus, nivelul a crescut, suntem în Liga 1, la noi cei doi U19 sunt de fapt U18 și e foarte greu acum să vină ceva din spate. La U17 sunt vreo 2-3 jucători care ar putea să fie văzuți sau să fie acolo în anturajul primei echipe, însă e ceva legat de viitor, fără îndoială.

-Și totuși, de la U17, exista un  fotbalist care a debutat în Liga 2-a și s-a transferat la începutul sezonului la Lecce, în Serie B, pe o jumătate de milion de euro, dacă informațiile noastre sunt corecte…

-Fără îndoială, transferul lui Cătălin Vulturar în Italia pe o sumă de bani importantă e una dintre marile realizări ale Academiei în anul 2020, dacă nu chiar cea mai mare. Din punctul meu de vedere, așa ar trebui să meargă lucrurile, căci țelul unei Academii este acela de a produce pentru fotbal, în general.

-Colegii lui Vulturar născuți în anul 2004 și 2005 par a forma următoarea generație a Academiei UTA ce se va bate pentru medaliile naționale…

-Toate aprecierile pentru copii și antrenorii lor, Dinu Donca, Adi Ungur și Ștefan Boroș. Sunt pe primul loc în seria de Vest a Ligii Elitelor pe un fond de joc bun spre foarte bun, șansele sunt mari să ajungă în careul de ași. O să încercăm să-i mai ajutăm, poate, cu un transfer-două, dar fără să dezechilibrăm bugetul Academiei și ceea ce poate oferi ea ca și condiții de cazare și masă.  Probabil, o să renunțăm la vreo trei fotbaliști de la Under 19 care nu au confirmat în această toamnă și vom aduce în locul lor fotbaliști de o mai mare perspectivă. Noi sperăm în această iarnă, dacă nu la vară. Oricum, unul dintre obiectivele Academiei este să le dăm șanse și mai mari fotbaliștilor și antrenorilor din Arad. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că suntem în discuții cu un preparator fizic pentru categoriile de vârstă 13-19 ani, care activează și la echipele naționale. Dacă îl vom putea prinde în buget, sperăm să lucreze part time și cu jucătorii noștri, dar acest lucru îl vom rediscuta la începutul anului viitor. Acum aș dori să le transmit copiilor, părinților lor, antrenorilor și tututuror colaboratorilor Academiei un An Nou mult mai bun, cu săntate și realizări pe toate planurile.

Organigrama Academiei UTA

Grupa 2003 (Liga 4-a): Costel Bogoșel, Mihai Petcuț, Ștefan Boroș

Grupa 2004: Dinu Donca, Adrian Ungur, Ștefan Boroș

Grupa 2005: Bogdan Oneț, Francisc Tisza

Grupa 2006: Sorin Botiș

Grupa 2007: Cristian Țigan

Grupa 2008: Sandu Gaica, Radu Mărginean

Grupa 2009: Alexandru Nistor, Bogdan Burlă

Grupa 2010: Mircea Aslău

Grupa 2011-2013: Cristian Țigan, Abdoulaye Diarra

Grupa 2013-2014: Dani Mărcuș, Andrei Haloș

Antrenor cu portarii (categoria 6-12 ani): Marius Mârne

Antrenor cu portarii (categoria 13-19 ani):  Dan Țapoș

Coordonator metodic (grupele 6-12 ani): Ioan Herman

6
0

Un comentariu la articolul: “Academia UTA, la bilanțul finalului de an! Păcurar: „Regretul – neînscrierea echipei de 2001- 2002 în Liga a 3-a, realizarea – transferul lui Vulturar în Italia”

  1. Activitate frumoasă pe la juniori ,cu realizări de moment și plan oarecum bifat. De fapt clubului îi lipsește echipa a doua .De aici greutatea de a promova jucători cu valoare de concurs. Fondurile nu au permis ,echipa mare fiind mai mult deschisa pentru transferuri . Nu vorbim aici de juniori promovați obligatoriu de regulamente Nici până astăzi nu putem spune dacă odată cu vârsta vor rămâne. Totdeauna chiar în momente grele ,UTA avea un VUIA sau TIRBAN. din ograda proprie. Juniori talentați de acum ,pierduți pe drum ,poate de dragul unor contracte nemeritate de la echipa mare !!

    23

    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.