Diverse

Piața imobiliară în 2021: unde sunt cele mai scumpe și cele mai ieftine locuințe







Începutul anului 2021 nu a adus schimbări majore pe piața imobiliară din România. Analiștii imobiliari se așteaptă ca în acest an să crească atât prețul imobiliarelor cât și numărul de tranzacții. 


Korter România a efectuat un studiu pe piața imobiliară din România, în care a analizat prețurile la apartamentele și casele scoase la vânzare la începutul anului 2021. 


După ce anul 2020 a adus o creștere a tranzacțiilor imobiliare de circa 10% (602.805 în total), analiștii așteaptă ca numărul acestora să păstreze tendința și în acest an. La fel ca și anii precedenți, cele mai multe contracte de vânzare – cumărare au fost încheiate în București, Ilfov și Cluj. De altfel, acestea însumează circa 30% din numărul total de tranzacții încheiate în tot anul. Următoarele orașe din top național sunt Brașov și Timișoara.
La polul opus, zonele în care au fost efectuate cele mai puține tranzacții în anul precedent sunt: Covasna (3.667), Caraș-Severin (3.515) și Olt (2.452).

Primele trei zone sunt și principalii piloni ai pieței imobiliare din România. București și Ilfov atrag cele mai multe investiții imobiliare, în timp ce Cluj înregistrează cea mai mare medie a prețurilor/mp din țară. Surprinzător este că în topul prețurilor, conform analizei Korter efectuată pe baza anunțurilor listate, Timișoara a luat fața capitalei în luna ianuarie 2021. Astfel, media prețurilor din Timișoara este de 1.155 euro/mp în cazul apartamentelor situate în ansambluri rezidențiale noi, respectiv 1.180 pentru cele din blocuri vechi. Prețurile din București și împrejurimi sunt de 1.021 euro/mp la apartamentele noi și 1.072 pentru locuințele din blocuri vechi. 

Care sunt cele mai scumpe locuințe din România 



Chiar dacă cea mai mare medie a prețurilor/mp este înregistrată în Cluj-Napoca, în topul celor mai scumpe locuințe noi, orașul de pe Someș se clasează abia pe poziția a patra. 

Primul loc este ocupat de București, unde cel mai scump apartamente valorează aproape 2 milioane de euro. Acesta are o suprafață de peste 200 de mp și o medie a prețurilor de peste 5.000 euro/mp. 

Pe poziția secundă, singura zonă în care mai sunt locuințe noi cu preț de peste 1 milion de euro, este Constanța. Podiumul este completat de Brașov, unde cea mai scumpă locuință nouă depășește jumătate de milion de euro. 

pastedGraphic.png

Unde sunt cele mai ieftine locuințe din România

Interesant este faptul că și aici prima poziție este ocupată tot de capitală. Cele mai ieftine locuințe noi din București și împrejurimi sunt vândute cu prețuri ce încep de la 18.000 euro. Pe următoarele poziții se situează Sibiu și Constanța, ambele cu prețuri minime de circa 23.000 euro. 

pastedGraphic_1.png

Dintre principalele orașe ale țării, în luna ianuarie 2021, cea mai mică medie de prețuri/mp se găsește în Bacău (796 euro/mp) Oradea (782 euro/mp) și Ploiești (764 euro/mp).

Pe site-ul Flatfy.ro pot fi analizate toate apartamentele de vânzare din România. Aici sunt listate zeci de mii de anunțuri. Fie că sunteți în căutarea de apartamente de vânzare în Brașov ieftine sau chirie apartamente în Sibiu, aici vei găsi toate informațiile necesare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button