Arhivă articole

Sfaturi pentru siguranta in camera centralei termice

Spatiu destinat instalarii si functionarii aparaturii care asigura confortul casei, camera centralei poate fi o zona sigura sau un accident care asteapta sa se intample. Dimensiunea potrivita, finisajele neinflamabile si o usa cu deschidere spre exterior sunt doar cateva din conditiile ce trebuie respectate in crearea unei astfel de incaperi.

Ce este camera centralei termice

In general spunem ca este camera centralei orice incapere in care a fost instalat (baie, bucatarie etc.) astfel de dispozitiv si care trebuie sa respecte anumite conditii de siguranta. In particular, numim insa camera centralei si camera tehnica, un spatiu separat de locuinta, construit si amenajat in mod special pentru a gazdui sistemele care asigura confortul in interiorul casei:

  • centrala termica, cazan pe lemne sau peleti, pompa de caldura
  • hidrofor, boiler
  • statie de dedurizare, statie de filtrare a apei etc.

Avantajele unei camere tehnice pentru centrala

O data cu instalarea si folosirea dispozitivelor care asigura climatizarea locuintei si apa calda menajera, intr-un spatiu separat, beneficiezi de:

  • mai multa liniste – toate zgomotele generate de functionarea centralei, boilerului si altor sistem de acest tip sunt eliminate din casa, mai ales daca ai grija si sa izolezi fonic peretii pe care camera tehnica ii are in comun cu locuinta
  • administrarea mai facila a dispozitivelor – pentru ca sunt toate la un loc, este mai usor sa faci verificarile si reviziile de rutina
  • mai mult spatiu liber in casa – locuinta va arata mai bine fara centrala, sistemul de filtrare a apei si alte aparate similare. Intr-o camera tehnica incapatoare poti duce chiar si masina de spalat si cea de uscat rufe, castigand mai multa suprafata utila in casa.

Alege un spatiu de minim 3mp

Pentru o utilizare confortabila, camera tehnica trebuie sa aiba minim 4mp. Daca o folosesti pentru a instala un sistem care functioneaza cu gaz trebuie insa sa iei in considerare si reglementarile ANRE care impun un minim de:

  • 18mc sau 7.2mp la o inaltime de 2.5m pentru camera tehnica amenajata separat pentru o centrala termica cu alimentare pe gaz
  • 7.5mc sau 3mp la o inaltime de 2.5m, daca centrala este montata in baie sau bucatarie.

Construieste camera tehnica in afara casei

Cei mai multi specialisti recomanda amplasarea camerei tehnice separat de casa, de preferat langa garaj sau o alta anexa. Daca terenul nu o permite, poate fi atasata locuintei, fara a avea insa cale de comunicare directa cu aceasta (usa, geam, aerisire etc.). Protejezi astfel casa atat de transmiterea zgomotelor create de functionarea instalatiilor, cat si de degajarile de fum sau gaz, ori chiar flacari si explozii, in caz de accident.

Camera tehnica poate fi prevazuta in planul casei la subsol sau la parter, dar niciodata la etaj.

Usa trebuie sa se deschida spre exterior, iar peretii sa includa zone de eliberare a presiunii

Conform regulilor de protectie impotriva incendiilor, usa camerei tehnice trebuie sa se deschida spre exterior, similar cu cele de la magazine, scoli si alte spatii publice, pentru a permite iesirea facila si rapida atunci cand este nevoie.

Peretii care nu sunt comuni cu locuinta trebuie sa includa goluri cu vitralii, geam termopan sau panouri, care cedeaza la un anumit nivel de presiune, prevenind exploziile violente. Astfel:

  • pentru constructii din beton armat se recomanda 0.03mp de gol la fiecare metru cub din volumul net al incaperii (fara cel ocupat de echipamente)
  • pentru zidarie se indica 0.05mp de gol pe metru cub.

Daca ai optat pentru geamuri termopan sau cu o grosime de peste 4mm, ai nevoie neaparat de un detector de gaze cu actionare de electrovalva si o sensibilitate de 2% pentru metan.

Asigura ventilatie mecanica pentru camera tehnica pozitionata la subsol

Indiferent daca vorbim despre centrale pe lemne, pe peleti sau pe gaz, camera tehnica impune o ventilatie eficienta pentru securitatea intregii locuinte. Daca nu poate fi asigurata natural, cum este cazul spatiilor de la subsol, instaleaza un sistem de ventilare automata, dimensionat corect pentru volumul de aer al incaperii. 

Pe langa sustinerea cantitatii de oxigen, necesara arderilor, si asigurarea eliminarii eficiente a gazelor rezultate, ventilatia corecta ajuta si la controlarea nivelului de umiditate. Retine ca este vorba despre dispozitive conectate la reteaua electrica, iar o concentratie ridicata de vapori de apa reprezinta un factor de risc.

Acopera peretii, tavanul si podeaua cu materiale ignifuge

Tencuirea corecta a peretilor ofera constructiei proprietati ignifuge si de impermeabilizare, prevenind in acelasi timp difuzia gazelor catre incaperile invecinate. Cand alegi materialul pentru pardoseala evita optiunile care fac scantei la impact sau sustin arderea, cum este de exemplu, podeaua din lemn masiv.

Instaleaza sifon in podea, pentru eliminarea apei

In mod ideal, toate camerele tehnice trebuie prevazute cu sifon in pardoseala si o usoara inclinare a podelei pentru eliminarea eficienta a apei, in caz de inundatie. Masura este obligatorie pentru cele care gazduiesc boilere si hidrofoare.

Protejeaza echipamentele de inghet

Nu uita ca echipamentele electrice din camera centralei, dar si tevile de apa, pot fi deteriorate de expunerea la temperaturi sub zero grade. Asigura deci un sistem eficient de incalzire a spatiului, care sa functioneze si atunci cand esti plecat de acasa.

0
0
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.