Diverse

Topul prenumelor preferate de romani





Numele fiecaruia dintre noi devine un fel de eticheta; este cartea noastra de vizita si primul lucru pe care il afla cineva despre noi. Care sunt prenumele pe care le prefera romanii si le aleg cel mai adesea pentru copiii lor?

Cu siguranta ca atunci cand vine vorba sa ii alegi un nume viitorului tau copil, esti pus in fata unei decizii relativ complicate. Ai vrea ca numele sa reflecte intreaga personalitate a celui mic – dar nici nu il cunosti inca! Ai vrea ca numele sa fie macar la fel de special ca iubirea pe care i-o porti deja, dar cum sa faci asta? Cat de special e bine sa fie numele copilului tau, ca sa nu ii creeze probleme mai tarziu in viata?

Care sunt numele de copii preferate de parinti in 2020?

Conform Directiei pentru Evidenta Persoanelor, anul trecut prenumele preferate de catre parinti pentru fiicele lor au fost Maria, Elena, Sofia si Andreea, in ordinea aparitiei lor. In ceea ce ii priveste pe baieti, cei mai multi bebelusi au fost botezati Andrei, dar urmatoarele cele mai frecvente optiuni au fost Alexandru, Stefan si Gabriel. 

Care sunt numele care au scazut in popularitate?

Daca e vorba despre nume romanesti cunoscute, care au scazut ca si popularitate in ultima perioada, reprezentantii Directiei pentru Evidenta persoanelor sustin ca au observat ca Gheorghe, Paraschiva, Ecaterina, Vasile sau Constantin sunt prenume care nu se mai intalnesc la fel de des ca in anii trecuti. 

Codul civil permite refuzul prenumelor ciudate

Este firesc sa vezi ca parintii isi doresc sa spuna lumii intregi cat de special este copilul lor; poti gasi o lista de nume rare pe MiculRinocer.ro ca sa te inspiri. Totusi, o reglementare relativ noua din Codul Civil sustine ca ofiterii Starii Civile au dreptul sa refuze prenume ciudate, care ar putea interfera cu viata viitoare a bebelusului, prenume ofensatoare sau alte prenume care i-ar putea aduce deservicii. 

De pilda, in judetul Constanta, purtatorul de cuvant al Primariei a declarat ca au fost refuzate prenume ca Regina Elisabeta, Kant, Ametist sau Barcelona. Aceste nume cel putin exotice ar putea sa genereze disconfort sau alte probleme in viata de adult a acestor copii.

Care au fost cele mai populare prenume in lume?

In cazul in care te intrebi, de curiozitate, care au fost cele mai populare prenume inregistrate anul trecut in intreaga lume, Baby Center Population spune ca, in cazul baietilor, cei mai multi parinti au optat pentru Liam, Noah sau Ethan. 

Pentru fetite, prenumele preferate de catre parinti au fost Emma, Olivia si Sophia. 

Nume ciudate, amuzante, caraghioase

Cu siguranta cunosti si tu macar un copil cu un prenume pe care nu l-ai mai auzit niciodata, sau vreun adult cu o asociere ciudata intre prenume si numele de familie. 

Avand in vedere ca schimbarea numelui sau a prenumelui este dificil de realizat in Romania, e bine sa acorzi un pic de atentie potrivirii dintre prenume si numele de familie, caci Desiree, nume frantuzesc consacrat, suna cel putin ciudat in combinatie cu numele de familie Popescu. 

Daca pentru o alegere nefericita a prenumelui “vinovati” sunt parintii, pentru numele de familie nu poti “trage la raspundere” pe nimeni, iar lista ciudateniilor este destul de lunga. Exista romani ale caror nume de familie sunt Betivu, Flocea, Pufulete sau Stricatu. Bulau, Barabancea, Celmare sau Malaimare se regasesc, de asemenea, in arhivele Starii Civile. Iar daca ai vreodata chef sa te distrezi, poti consulta o lista mai lunga de nume de familie ciudate.

Daca in legatura cu numele de familie nu ai prea multe de spus sau de facut, in ceea ce priveste prenumele tu, ca parinte, joci rolul decisiv. Exista multe elemente de care tinem cont atunci cand alegem numele de botez al copiilor nostri si uneori pur si simplu nu trebuie sa fim ooriginali cu orice pret.









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button