Fotbal feminin

Stadionul „Francisc Neuman” le-a purtat noroc fotbalistelor de la Olimpia Cluj, care au pus mâna pe a 7-a Cupă în ultimul deceniu! + FOTO





După patru ani, campioana României la fotbal feminin a făcut din nou eventul. Noua arenă din Arad le-a purtat noroc fetelor de la Universitatea Olimpia Cluj, care s-au impus greu, în prelungiri (min. 114), după reușita din penalty a Mihaelei Ciolacu, în fața vicecampioanei Heniu Prundu Bârgăului. În schimb, gruparea din Bistrița este la a doua finală pierdută, după cea din 2018, 0-3 în fața lui CSȘ Târgoviște, pe terenul din Sfântu Gheorghe.

Ciobanu: „A fost un spectacol agreabil, mă bucur că bistrițencele sunt și ele competitive”

Olimpia rămâne cea mai titrată echipă din istoria fotbalului feminin din România, având, pe lângă cele zece titluri de campioană, șapte Cupe cucerite în 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2017 și 2021. Clujencele vor reprezenta țara noastră și în ediția viitoare a Champions League, sperând ca de această dată să depșească faza preliminară a grupelor.  „În afara finalei de astăzi, a fost un campionat și o întrecere a Cupei României pe care le-am dominat categoric. Finala are întotdeauna altă încărcătură. În primul rând am văzut ambiția celor de la Heniu, știam că joacă pe prime, știam că sunt foarte motivate, era normal. Pentru mine este o bucurie să le văd pe bistrițence că sunt competitive, alături de fetele noastre. Cred că pentru toți cei care s-au uitat la televizor a fost un spectacol agreabil, mult echilibru, cu un deznodământ fericit pentru noi, în cele din urmă. Înainte de finală auzisem că terenul nu este în condiții foarte bune, însă a fost bine la Arad. Pentru mine e prima vizită pe stadionul din Arad, am vrut să vin la inaugurare, dar nu am reușit atunci. Azi am avut parte de un meci de foarte bună calitate, pe un stadion cochet, drăguț, cu locuri suficiente. Cred că atmosfera este destul de prietenoasă pentru jucătoare și pentru noi a fost perfect. Mi-ar plăcea ca și la noi la Cluj, pe lângă <<Cluj Arena>>, să avem un stadion de genul ăsta, mai mic, pentru fete sau pentru echipele Under de la Universitatea și CFR, în așa fel încât să ne simțim și noi ca acasă”, a spus Alin Ciobanu, președintele Olimpiei după succesul echipei sale în Cupa României.

Acesta se gândește deja la viitor, respectiv la întărirea lotului în perspectiva viitorului sezon și mai ales a participării Clujului în Champions League. Și, din câte se pare, Olimpia va activa în special pe piața internațională. „Mergem în vacanță după care urmează Champions League, ne gândim la achiziții, dar și la o continuitate cu aceste fete. Suntem pregătiți și așteptăm să revenim de vacanță cu forțe proaspete și să ne concentrăm pe Champions League. În România, nu doar la Piroș Security Arad, sunt foarte multe jucătoare bune, dar lotul nostru este prea valoros ca să ne gândim la jucătoare de la altă echipă. Avem la naționala de junioare 19 fete, nu e frumos să vorbesc de jucătoarele altor echipe, sunt valoaroase, dar nu știu dacă sunt compatibile cu noi”, a adăugat Ciobanu.

Bortan: „ Ne așteptam la replica bună a fetelor de la Heniu, așa sunt meciurile de care pe care”

Căpitanul Olimpiei, Ioana Bortan (32 de ani) a ratat mare parte din stagiunea de primăvară din cauza unei fracturi la piramida nazală, dar a revenit pe gazon exact în punctul culimant al sezonului. La finala de astăzi a jucat cu mască de carbon pe față, dar asta și pentru că în semifinala cu Piroș Security s-a lovit în zona cu probleme. „Ieri vorbeam cu colegele mele și le spuneam că a fost cea mai urâtă accidentare a mea, mi-a fost foarte greu să revin. Încă nu sunt aptă 100%, simt durere, m-am și lovit la meciul de la Arad, încă nu sunt eu. Astăzi am uitat practic de accidentare, nici nu a mai contat, a fost un meci foarte greu, pentru noi, dar și pentru ele. Temperatura a fost foarte ridicată față de ce am avut noi la Cluj până acum și asta s-a văzut. Ne așteptam la replica bună a fetelor de la Heniu, așa sunt meciurile de care pe care, tot timpul miza din Cupă este diferită față de meciurile de campionat.  Am jucat un sezon în Finlanda, a fost o experiență unică, mi-am dorit să am o experiență internațională, mi-am îndeplinit visul. Acum nu știu dacă o să mai plec sau nu, o să încerc să-mi pun la punct viitorul. Ne dorim să facem o figură frumoasă și sezonul viitor în special în Europa, încercăm să conturăm lotul cât mai bine și să ajungem cât mai sus. Mi-a plăcut stadionul de la Arad, asta este plăcerea tuturor fotbaliștilor, să joace pe terenuri super-extra, iar aici există așa ceva”, spune experimentatul „închizător” care a revenit în tricoul campioanei după un an petrecut la Kuopion Palloseura (KuPS), din Finlanda.

Svoboda: „Lucrurile puteau sta altfel pentru că ne-am dăruit exemplar”

Heniu a părut o cu totul altă echipă în finala Cupei, cu Olimpia, echipă ce o învinsese în play-off cu 10-1 și 6-1. Bistrițencele chiar au avut ocaziile lor să încheie conturile în 90 de minute, după care, în zece jucătoare după eliminarea lui Laiu, au cedat în cele din urmă la presiunea pusă de campioane. „S-au schimbat multe lucruri în bine de la înfrângerile din campionat. Am analizat foarte, foarte bine jocurile respective, am văzut ce nu e în regulă, eu zic că fetele au înțeles și azi cu multă dăruire am încercat să blocăm jucătoarele importante de la Olimpia Cluj. Până la urmă, cu puțin noroc puteam să le ducem până la 11 metri. Sigur că și faza în care am rămas în zece fete a influențat foarte mult evoluția, adică economia jocului. Una peste alta, a fost un meci spectaculos, cu o favorită certă. Nu am bătut-o niciodată pe Olimpia Cluj, dar eu zic că astăzi lucrurile puteau sta altfel, pentru că ne-am dăruit exemplar, am avut susținere din toate punctele de vedere, a fost meci deschis oricărui rezultat. Îi mulțumim și galeriei noastre, domnului primar, Doru Crișan, care la meciuri importante ne urmează peste tot. Și astăzi a fost prezent împreună cu câțiva investitori, cred că lucrurile stau bine pentru clubul meu. Luăm pas cu pas totul, nu zic că o să ne batem pentru titlu la anul, este cert că la noi lucrurile vor sta și mai bine din toate punctele de vedere. Sperăm la construcția noului stadion, avem sprijin financiar de la toate instituțiile publice, o să facem și transferuri. Eu zic că Prundu Bârgăului este și va fi în continuare un reper pe harta fotbalului feminin. Și astăzi ne-am simțit ca o echipă mare, dar asta și pentru că am jucat pe un stadion ultra cochet și am jucat de la egal la egal cu campioana neînvinsă țării”, a punctat Călin Svoboda, antrenorul echipei ce reprezintă comuna Prundu Bârgăului.

Cristina Botojel – jucătoarea finalei, „Lala” Rus a fost premiată și ea

Fundașul Cristina Botojel (U Olimpia Cluj) a fost desemnată cea mai bună jucătoare a finalei Cupei României și a fost premiată de Cristian Dulca. În pauza meciului, selecționerul naționalei de fete i-a înmânat un trofeu și Laurei Rus, golgheterul Ligii I în tricoul Fortunei Becicherecu Mic.

Trofeul a fost înmânat câștigătoarelor de către Felix Grigore, managerul departamentului de competiții al FRF. Medaliile au fost oferite celor două finaliste de către Daniel Petcu, manager dezvoltare fotbalistică și Emma Bârsan, manager fotbal feminin.

Mini-galerie foto semnată Ciprian Petcuț









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button