UTA Arad

Păcurar trage concluziile sezonului 2020-2021 la Academia UTA, dar vorbește și despre viitor: „Din grupele de U17 și U 19 vom face doar una, nu putem juca în Liga 3-a sau Liga 4-a!”





Nu doar prima echipă a UTA-ei a avut un  sezon bun prin clasarea pe un loc 8 în Liga 1, pe care nu a mai fost de nu mai puțin de 46 de ani, ci și Academia grupării arădene a fost în prim plan cu disputarea, în premieră, a unei finale la Liga Elitelor. Până la urmă, echipa U17 pregătită de Dinu Donca, Adi Ungur și Ștefan Boroș avea să piardă lupta pentru aur cu Viitorul Constanța, dar meritele generației, respectiv potențialul ei, rămân în picioare. Probabil, puștilor care s-au întors acasă cu argintul național le va veni rapid șansa să se bată pentru pozițiile înalte și la Under 19, în urma unei reorganizări care – deocamdată – nu a fost bătută în cuie, dar  care va prinde în curând contur. La această oră, Cristian Păcurar, șeful Academiei UTA, poate vorbi mai mult despre ceea ce a fost în sezonul 2020-2021, având – totodată – câteva repere pentru stagiunea ce vine.

Un an bun la U17, regrete la U 16 și U19

-Domnule Păcurar, cum a fost primul sezon post-pandemic pentru grupele Academiei UTA care au avut competiții oficiale și care au fost provocările legate de testări și celelalte măsuri ce trebuiau respectate?

-A fost un an atipic, în care eu cred că ne-am descurcat bine din punct de vedere sportiv. La U16, cu antrenorii Tisza și Oneț am câștigat seria, dar barajul pentru intrtarea în primele 4 echipe s-a ținut în același timp cu semifinala grupei mai mari cu FCSB și jumăte de echipă a făcut pasul mai sus, astfel că partida cu LPS Banatul am abordat-o doar cu jumătate dintre titulari. La U17 am jucat finala cu Viitorul, după foarte mulți ani. Este o performanță, una este Cupa României, pe care am câștiga-o  odată, dar alta este campionatul. Acestă grupă a ajuns acolo fără trei jucători foarte importanți: David Petruț, care a fost transferat la FCSB la solicitarea lui, Cătălin Vulturar, cedat la Lecce și Ahmet Ekmekci, care s-a accidentat și a lipsit un an și sapte luni, de abia acum reia antrenamentele ușoare. Cu ei arătam cu totul altfel, deci, per total, această generație a făcut lucruri bune. La U19, am jucat – de fapt – cu o grupă cu cu un an mai mică și am terminat competiția cu capul sus. Dacă eram mai atenți în tur, prindeam primele 4 în clasament și erau puncte bune pentru licențierea de anul acesta. În ceea ce privește partea logistică legate de pandemia de COVID, s-au făcut testările și s-au respectat condițiile cerute de protocoalele medicale ce s-au schimbat la câteva săptămâni. Colegii de la birouri s-au ocupat foarte bine de toate acestea, totul a  fost impecabil și vreau să le mulțumesc pentru asta.

Se comasează grupele de 2003-2004 pentru participarea la Liga Elitelor U 19, staffil tehnic încă trebuie decis

Rămâne acest regret al ratării unui titlu național, rămânem doar cu acea Cupă și Supercupă din 2016. Dar poate le va veni rândul la U19 dacă vor rămâne împreună. Aveți un plan de continuitate pentru această grupă?

-Orice meci pierdut e un regret, darmite o finală. Dar, eu zic să rămânem cu aspectele pozitive ale acestei finale. UTA nu a mai participat de foarte mulți ani la o finală de campionat la juniori, iar la juniori mari cred că este pentru prima dată când ajungem atât de sus. Mai departe, avem un plan realist , sportiv și economico-financiar, astfel că din cele două grupe de U17 și U19 vom face doar una. Componența depinde de următoarele aspecte: prioritatea juniorilor pentru echipa de seniori, analiza jucătorilor care fac obiectul cazării și mesei la hotel, dar și ofertele de la Liga a 2-a și liga 3-a pentru jucătorii de 2003.

-Ne puteți da și alte detalii, inclusiv în ceea ce privește antrenorii de la cele două grupe ce au reprezentat UTA în Liga Elitelor în sezonul trecut?

-Antrenorii de care dispunem acum vor face parte și în continuare din structurile Academiei și, în mare parte, lucrurile vor rămâne la fel. Juniorii de 2002 termină junioratul, mai sunt puțini. Cei de 2003 mai pot rămâne la Academie dacă nu sunt selectați la echipa mare sau nu sunt împrumutați echipe de seniori, din ligile doi și trei.

Ne puteți spune ce jucători ați dat până la această ora la echipe de Ligă a 3-a?

-Consider că un jucător care va face parte din structurile unei viitoare grupări este acel jucător care semnează acordul de transfer. Până acum, nimeni nu a semnat, sunt propuneri, sunt discutii, care sunt normale, dar încă nu s-a concretizat nimic.

-Să ne mai așteptăm la schimbări în organigrama Academiei în această vară?

-Avem în plan ca grupele 2015 și 2016 să beneficieze de aportul unor tehnicieni tineri, licențiați.

Laszlo Balint – rol important în strategia Academiei, „satelitul” va lipsi în noul sezon

-Am înțeles că Laszlo Balint a făcut o listă cu jucătorii Academiei pe care ar dori să-i rodeze la Liga a 2-a. Sunt mulți, ne puteți da două-trei nume, aveți deja contacte pentru ei?

-Nu știu dacă putem discuta de liste, acest aspect nu pot să-l dezvolt în acest moment. În următoarele două-trei săptămâni vom vedea ce se va putea face. Ar fi cereri de la Liga a 2-a și a 3-a pentru juniorii care nu mai pot juca pentru Academie, cei de 2001-2002 și mai ales pentru juniorii care mai pot juca sub vârstă, cei de 2003-2004.

-Academia a contribuit cu aproximativ 770 de mii la bugetul clubului în sezonul trecut prin vânzarea unor fotbaliști. Să ne așteptăm și în acest sezon la astfel de operațiuni?

-Toți cei implicați sunt bucuroși că Academia produce în continuare, deci nu existăm doar pentru că este o condiție impusă de Federație. Îi felicit pe toți antrenorii, pe toți participanții la formarea jucătorilor. Dacă domnul Balint consideră că anumiți jucători pot să se pregătească cu echipa mare este ok, ne bucurăm, dacă sunt oferte din străinătate, le dăm curs dacă este bine pentru club. Este clar că vor rămâne cei foarte buni, pe restul încercăm să-i împrumutăm.

-Va mai avea UTA „satelit”, se auzea la un moment dat că „vânați” un loc în Liga 3-a…

-E adevărat, ne-am dorit să avem din nou echipă la Liga 3-a și trebuia să așteptăm să se retragă cineva în periaoada următoare. Apoi, în urma restructurărilor de la U17 și U19 am constatat că nu avem atâția jucători cu care să facem față la Liga 3-a. Așa că nu mai avem în plan să jucăm la Liga a 3-a și nici la Liga a 4-a.

A urmărit atent evoluția lui Man: „A confirmat în momente delicate atât la FCSB, cât și la Parma”

-Suntem siguri că ați urmărit evoluția lui Dennis Man la Parma. Ce ne puteți spune de primele 6 luni ale fostului dumneavoastră elev într-un campionat tare precum cel al Italiei?

-Pomenirea numelui Dennis Man îmi aduce zâmbetul pe buze și satisfacții în sufletul meu. Nu s-a observat că atât transferul lui de la UTA la FCSB, cât și apoi la Parma, au fost realizate în momente delicate pentru cluburi la care a ajuns. Au fost îndoieli în privința reușitei lui Dennis după cele două tranferuri, care însemnau salturi foarte mari de nivel. Dennis a ajuns la un FCSB în formare, bazat pe tineri. Erau 4-5 juniori titulari, nu era o echipă cu jucători consacrați, în care se umplea doar un gol. La Parma a ajuns într-un moment delicat, echipa se bătea pentru supraviețuirea în Serie A. Și iată că Dennis a confirmat la ambele echipe, păcat de accidentarea lui pe final de campionat la Parma, i-aș dori să nu se mai accidenteze niciodată. Evoluțiile sale sunt mai mult decât îmbucurătoare atât pentru mine, cât și pentru oraș, pentru România, pentru toată lumea.

FOTO: Costel Șerban

6 comentarii

  1. Nimeni nu pune în balanta munca de la centrul de juniori Tehnicieni valoroși, conditii, și rezultate. Nu e ocolit nici adevăratul obiectiv, promovarea mai departe. Din păcate aici trebuie sa ne oprim. Ni se spune pe șleau ca nu poate fi făcut un satelit de liga 3, și stupoare, nici de a 4-a !! Nici împrumutul nu a rupt gura târgului. Am urmărit la Slatina, pe TV, vreo doi juniori, ediția trecuta. A dispărut tehnic echipa cu ei cu tot. De fapt e vizibil ca nici clubul nu știe ce va fi. La un satelit de liga 3, poți plăti 4 seniori, care să-ți crească în meciuri pustii. Apoi sunt și generații care trebuie sa recunoști franc ca nu ai pe cine pune ochii pentru o promovare. La echipa mare era caracteristic o anumita lentoare, dar acoperita total de tehnica. Am și văzut la juniori, deja , o viteza în minus de joc, iar ca tehnica o fi văzut antrenorul la antrenamente. Poli Timișoara, liga 2 a anunțat formarea unui satelit la liga 3.

    0
    0
  2. Nu ma bag,este gestiunea lor interna,la o adica…Totul se pare ca se invarte in financiar,ca prioritate echipa de seniori,cu mari renuntari,doar sa fie bine si suficient la prima echipa….Se cam taie de peste tot,ca economie..Se taie de la juniori,Academie,se taie de pe unde se poate…Asta este…Pacat ca se tot renunta la echipele de juniori,jucatori,in care Atletico si UTA,au investit mult,in niste ani consecutivi…Spun asta,stiut fiind ca Atletico-UTA nu au avut taxe lunare,nici macar echipamentul care era asigurat gratuit,plus transport si cazare in competitii oficiale….
    Poate ca sunt cam rau si critic,mi-o asum…Ar trebui o sedinta cu jucatorii de la echipa mare,sa fie informati ca pentru salariile lor,necesitatile lor,se taie de la copii…In jargon,s-ar numi…NASOL…O spun,pentru ca si ei au fost juniori,indiferent din ce tara provin…ATENTIE la NEATENTIE!

    0
    0
  3. @Domnule Ionescu Gavrila,cu tristete stiu despre ce scrieti la Slatina…Acolo aveam pe Bodri,ma rog,no comment,dar la Dorin Toma,nu ar fi fost voie sa se renunte,sub nici o forma…Nici in ruptul capului nu pot pricepe aceasta gestiune pagubasa….Dorin Toma….Nu e hate,dar cei responsabili de sectorul juvenil,am impresia ca sunt total paraleli,sau au impuse anumite chestii ciudate…Sa pierzi generatii intregi,crescuti in pepiniera,inseamna Sado-Masochism,auto-pedepsire….Cum sa faci asa ceva?Pai ii duci pana la U-19,ca apoi sa le urezi drum bun,cale batuta???
    Se numeste auto-flagelare!Ce fel de academie ar face asta?Sa fim seriosi….Se gestioneaza foarte gresit..Pe cand coordona Voinea,nu se intampla asa ceva,niciodata…

    0
    0
  4. Juniorii sub 19 ani de PERSPECTIVA aflati sub contract cu UTA, ar trebui Iimprumutati gratuit NUMAI la echipe de Liga 2, dispuse sa-i arondeze, cu conditia ca aceste echipe sa le asigure cazarea transportul si mincarea acestor juniori pe durata imprumutului. Daca acesti juniori vor juca efectiv in teren, la un minimum prestabilit de minute pe sezon , Clubul UTA ar putea acorda o alocatie compensatorie acestor echipe de Liga2/3 care sa acopere total sau partial, dupa caz, cazarea, transportul si alimentatia alimentatia juniorului in cauza.

    0
    0
  5. UTA ar trebui sa preia politica celor de la Atletico. Din 5 echipe din liga a 3-a, sigur una dintre ele poate devenii satelitul nostru.
    Costurile pentru liga a 2-a cred ca sunt prea mari si ar trebui sa mergem tot pe aceasi prudenta, in liga a 3-a cu un parteneriat sanatos alaturi de o primarie din judet. Singurul mod prin care poti sustine echipa la un nivel mai inalt cu efort financiar minim.
    Clar Academia noastra functioneaza si in prezent, lucru dovedit prin atragerea de jucatori tineri si vanzarea acestora, dar mereu sunt lucruri de imbunatatit.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button