UTA Arad

Balint e conștient că așteptările de la UTA au crescut în noul sezon: „Presiunea există în momentul în care îți dorești performanță!”





UTA e la începutul celui de-al treilea sezon cu Laszlo Balint pe banca tehnică, al doilea pe scena primului eșalon. Până acum, tehnicianul brașovean a atins borne importante, precum promovarea „Bătrânei Doamne” după 12 ani în Liga 1, sau clasarea pe un loc 8 în elită pe care „roș-albii” nu au mai fost de 46 de ani. Teoretic,  pretențiile pe malul Mureșului ar trebui să crească, mai ales odată cu noile transferuri internaționale, printre care și alți doi fotbaliști din circuitul naționalelor Lituaniei (Baravykas) și Muntenegrului (Vukčević). Tot internațional lituanian mai e și Vorobjovas, iar Iacob și Miculescu au fost convocați și ei la acțiunile din iunie ale reprezentativelor „tricolore”.

Nu e îngrijorat de lipsa omogenitate, mai ales că: „Nu suntem singurii în această ipostază”

Până la urmă, „Bătrâna Doamnă” a operat nu mai puțin de 9 transferuri, la care se adaugă promovarea de la Academie a juniorilor Mercioiu și Mihai. Plecând de aici, chiar Laszlo Balint recunoaște că omogenitatea nu va fi la un nivel prea bun la echipa sa, dar și că alte mulți adversari sunt în aceeași situație. „Suntem în fața debutului în noul sezon, care se anunță dificil. Este o regulă, orice început este greu indiferent de ce domeniu vorbim. Cu atât mai greu va fi acest debut pentru noi, pentru că întâlnim o echipă în jurul căreia s-a format o emulație destul de mare în această ultimul lună, prin prisma evenimentelor care s-au petrecut la clubul de la malul mării. În primul rând, aș puncta aici revenirea lui Gică Hagi pe banca tehnică a celor de la Farul Constanța, cum se numesc mai nou. O echipă puternică, o echipă care își propune play-off-ul, o echipă care vine după un sezon nu foarte reușit. Sunt convins că și la ei sunt așteptări destul de mari de la toți jucătorii care au sosit în această vară, la fel ca și la noi, bineînțeles. Presiunea există în momentul în care îți dorești performanță. Sigur, vom suferi în primele etape datorită unor relații de joc încă în formare, dar un proces cumva firesc în momentul în care vrei să îmbunătățești structura lotului. Noi am preferat această strategie, am considerat că trebuie să împrospătăm vestiarul, în primul rând cu jucători de calitate și în al doilea rând cu jucători care să înțeleagă foarte bine ce ne dorim ca și abordare. Iar eu sunt convins că până la urmă acest spirit de grup va veni foarte repede și, bineînțeles, sperăm să vină și pe fondul unor rezultate bune. Până la urmă, ăsta este principalul aspect care contribuie la unitatea de grup și la acel spirit din interiorul vestiarului. Și, ca să revin la treaba cu omogenitatea, nu cred că suntem singurii în această ipostază. Chiar am văzut aseară o echipă a Botoșaniului ce a trecut și ea printr-o reconstrucție destul de masivă, dar au compensat foarte multe lipsuri, carențe în exprimare, prin atitudine, mentalitate și prin dorință. Așadar, sunt convins că și la noi aceste lucruri pot fi echilibrate în momentul în care avem atitudinea potrivită”, susține antrenorul principal al UTA-ei.

Fără un obiectiv precis de clasament, ci: „Să fim temperați, echilibrați, iar rezultatele să vină în urma unui joc bun!”

Cel puțin Balint evită să vorbească despre un obiectiv clar de clasament, precum calificarea în play-off, adică pasul în față care e așteptat din partea suporterilor față de stagiunea precedentă. „Încercăm să rămânem temperați. Consider că anul trecut am făcut o mică eroare atunci când am ieșit cu toții, cumva cuprinși de acea euforie a promovării și apoi a rezultatelor din toamnă, să declarăm că putem merge play-off. Trebuie să rămânem temperați, echilibrați și să vedem exact cu cine ne luptăm pentru acele poziții de top. Anul acesta sunt foarte multe echipe, inclusiv două dintre cele trei promovate (n.a. FC U Craiova și Rapid), care și-au anunțat intențiile pentru play-off și intențiile lor sunt susținute de argumente temeinice. Începând de la buget de transferuri și așa mai departe. Deci tocmai de aceea eu spun că e foarte important să rămânem focusați pe constanța noastră în evoluție, în primul rând și apoi sperăm că această constanță în evoluții să ne aducă și o constanță în rezultate. Așadar, vrem să luăm lucrurile treptat, să avem un anumit echilibru în abordarea fiecărei săptămâni și sperăm ca în momentul în care se va trage linia la finalul sezonului regulat, să fim acolo unde ne dorim cu toții. Eu îmi doresc foarte mult ca rezultatele să vină și în urma unui joc bun, dar să nu uităm că suntem într-o reconstrucție. În acest moment, e important să fim eficienți, pentru că jucătorii clar au o valoare, dar mulți dintre ei a venit pentru prima oară în România. Au schimbat cultura, stilul de antrenament, absolut tot și – totuși – s-au adaptat foarte bine. Ei au răspuns foate bine cerințelor noastre, ale clubului și ale mele legate de partea tehnico-tactică. Îi văd și sunt mulțumit că abordează așa cum îmi doresc eu întreaga noastră activitate. Faptul că au înțeles ce înseamnă UTA pentru Aradul fotbalistic, pentru suporteri, este un semnal foarte important”, mai consideră tehnicianul arădenilor.

Suporterii, atuul UTA-ei față de sezonul precedent: „Sunt convins că traseul modest pe care l-am avut anul trecut pe propriul stadion nu se va repeta sub nici o formă”

Factorul important ce intră în joc în sprijinul utiștilor în acest sezon e publicul. Acesta revine din nou alături de favoriți și o face pe stadionul nou-nouț al Aradului după anul de pauză cauzată de pandemia de coronavirus. Duminică, la Arad, contra celor de la Farul Constanța se anunță peste 4000 de spectatori, capacitatea maximă conform protocolului fiind de 5500. „Eu mă raportez sezonul de Liga a 2-a, înainte de pandemie, când am avut suporterii alături de noi pe micul stadion Motorul. Îmi amintesc bine cum acea energie și unitatea creată între suporteri și echipă ne-a făcut imbatabili acasă. Sunt convins că și acum o să ne tragem energia din căldura publicului, din sprijinul lui și astfel să evităm acele sincope în rezultate pe care le-am avut în sezonul trecut. Eu chiar sunt convins că traseul pe care l-am avut anul trecut pe propriul stadion nu se va repeta sub nici o formă, cu suporterii lângă noi. Primele argumentele în acest sens le vom avea chiar la meciul de duminică. Chiar dacă pot ocupa maxim jumătate din capacitatea stadionului, aunt convins că suporterii noștri vor încuraja echipa din primul până în ultimul minut. Iar noi, bineînțeles, ne dorim foarte mult să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor suporterilor, obținând un rezultat pe măsură”, a mai punctat Laszlo Balint.

S-au ridicat primele brățări de acces la „Francisc Neuman”

În jurul orei 14, la arena din Calea Aurel Vlaicu, „oficialii” clubului UTA și autorități sanitare au început să ofere primele brățări de acces (de culoare roșie) la meciul oficial cu Farul Constanța. Deținătorii de abonamente sau bilete au prezentat acte oficiale în acest sens, adică dovada vaccinării sau a faptului că au trecut prin boală în ultimele 180 de zile (protocolul FRF s-a schimbat recent în acest sens, de la 90 la 180 de zile) sau un test negativ PCR-RT. În schimb, testele antigen vor fi valabile doar începând de mâine seară, iar cei care și-au câștigat dreptul să intre pe stadion cu Farul le pot face contra sumei modice de 20 de lei la centrul din fața stadionului „Francisc Neuman”. Sâmbătă, între ora 18 și 21 și duminică, între ora 10.00 și 17.

FOTO: Ciprian Petcuț

Un comentariu

  1. Ce ma enerveaza bratara rosie pe mana,primita astazi…..ma deranjeaza enorm,dar pentru UTA,nici un sacrificiu nu conteaza,ma voi obisnui..Asta sa fie cea mai mare problema…Sunt dispus sa mi se puna si pe gat,doar UTA sa castige…
    Satiric,glumind scriu,macar ca de trista amintire..Nu am nici un tatuaj,dar as prefera sa mi se faca unul cu UTA,in loc de bratara,cu toate ca Baronul Neuman,nu ar fi de acord,stiind etnia,cine si unde erau tatuati cu niste numere…Sa ne fereasca Bunul Dumnezeu,din nou, de asa ceva…
    Ma voi obisnui si cu bratara,bratarile viitoare…Nu prea rezista la caldura si apa,se cam face snur…Voi face dus cu mana stanga afara…:-)))))

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button