Glorii arădene

165 de foto-documente din „vremea fracurilor și a jobenelor” în apariția editorială „Istoria sportului arădean în colecția Iosif Sârbuț”





Colecția de volume destinate sportului arădean s-a îmbogățit începând de astăzi cu „Istoria sportului arădean în colecția Iosif Sârbuț”. Apariția editorială i se datorează în special scriitorului Ionel Costin, care a colaborat cu Complexul Muzeal Arad, respectiv managerul Sorin Bulboacă și adjunctul Bogdan Blaga, prezenți și ei la lansarea din parcul învecinat cu instituția pe care o conduc.

Profesorul Corneliu Pădurean, Ioan Matiuț, membrul al Uniunii Scriitorilor din România, poetul Vasile Dan, Andrei Ando, director executiv în cadrul Consiliului Județean Arad și Gabor Biro, fostul fotbalist al generației utiste care elimina Feyenoordul din Liga Campionilor, au mai fost cei care au luat cuvântul, punând fiecare într-un context istoric sau social volumul ce văzut lumina tiparului astăzi.

Jurnalistul Florin Coita a făcut, la rându-i, o scurtă prezentare a „Istoriei sportului arădean în colecția Iosif Sârbuț”: „Sportul arădean face parte din istoria Aradului.  E un citat cu care debutează unul din capitolele acestui volum și cu care ar trebui să înceapă orele de educație civică sau cele dedicate istoriei orașului predate elevilor.

Pentru că fără sport, istoria Aradului este ciuntită, incompletă. Iar acest lucru trebuie să îl cunoască locuitorii săi de la cele mai fragede vârste, e un pas spre a-ți cunoaște și iubi orașul. Volumul debutează cu <<Un cuvânt înainte>> în care este prezentat Iosif Sârbuț, un om și un colecționar de excepție, munca sa și rodul acestei munci. Nu sunt omiși cei care au contribuit la realizarea acestui volum, jurnalistul Radu Romanescu și artistul fotograf Nelu Scripciuc.

Susțin că Ionel Costin e un îndrăgostit de Arad, de sportul arădean, și această apariție editorială o dovedește. Nu întâmplător, pe pagina de gardă a cărții găsim un sugestiv citat, o reverență spre un alt mare pasionat de istoria sportului arădean, regretatul Tiberiu Țiganu. Capitolul „Argument” cuprinde o succintă trecere în revistă a istoriei sportului arădean, cu marile sale performanțe, primele obținute, așa cum menționează autorul, <<Pe vremea fracurilor și a jobenelor>>.

Urmează apoi un adevărat regal pentru orice iubitor al istoriei sportului arădean, câteva sute de fotografii care ne trimit la momente de referință ale acestui fenomen, grupate în capitolele: Atletism, Box, Canotaj, Ciclism, Fotbal, Gimnastică, Lupte, Înot-Polo, Motociclism, Șah, Tenis, Diplome de merit/Legitimații/Invitații la evenimente și competiții, Turism-Recreere. Volumul oferă, pentru cei care doresc să aprofundeze subiectul volumului și o bibliografie” . 

Amabil, autorul Ionel Costin a oferit câte un autograf celor prezenți la lansarea de astăzi și a cuprins în trei fraze povestea cărții: Iosif Sârbuț a fost un colecționer în domeniul teatrului și cinematografiei, așa l-au cunoscut arădenii. Dar, pe de altă parte, el a adunat imagini și despre sportul arădean.

Cartea de față cuprinde 165 de foto-documente, de ziare, reviste, distincții și medalii. Cea mai veche are 137 de ani, iar cea mai apropiată de vremurile noastre are 50 de ani. Este o carte de suflet, despre ceea ce a fost odată frumosul nostru Arad. O poveste de pe vremea tramvaielor cu cai, a fracului și jobenului. Întotdeauna o să susțin că istoria sportului arădean face parte din isoria Aradului.

Am fost ajutat de către prietenul meu, Radu Romanescu, împreună cu care am scos și alte cărți despre fotbalul arădean, de către artitisul fotograf, Nelu Scripciuc, dar și de colectivul de la Complexul Muzeal Arad. Toată munca noastră a durat în jur de 6-7 luni pentru această carte, pe care cei interesați o pot procura gratuit de la Complexul Muzeal Arad”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button