Diverse

De ce sunt recomandate ghetele cu crampoane pentru fotbaliști?





Cum au apărut ghetele cu crampoane?

Pentru a afla istoria acestor articole specifice activităților din lumea fotbalului, trebuie să privim în trecut, mai exact în secolul XVI, când regele Henry al VIII-lea al Angliei i-a cerut cizmarului său regal să îi confecționeze o pereche de pantofi din piele brută. Mai târziu, fotbalul devine un sport popular în Anglia, iar jucătorii poartă pantofi realizați în stilul celor confecționați pentru regele Henry. Pentru a avea o aderență mai bună la teren, jucătorii bat pe talpa pantofilor pentru fotbal cuie, însă această practică este interzisă rapid, în 1863, atunci când sunt date primele legi din lumea acestui joc. Mai târziu, la finalul anilor 1880, apar pantofii care au pe talpă ceea ce mai târziu aveau să devină ghete fotbal cu crampoane recunoscute astăzi – mici bucăți din piele de aproape jumătate de centimetru. Din 1891, acest echipament este chiar validat de Federația engleză de fotbal, fiind marcat un moment decisiv pentru utilizarea acestui tip de pantofi.

Avantaje ale utilizării ghetelor cu crampoane pentru meciurile de fotbal

Alegerea ghetelor de fotbal potrivite este esențială pentru buna desfășurare a meciului. Este absolut necesar ca acestea să ofere sprijinul adecvat picioarelor care se află aproape tot timpul în mișcare, să permită jucătorului să simtă bine și să lovească bine minge fotbal, dar și să aibă aderența potrivită la terenul de joc pentru a fi evitate accidentele nedorite.

Astfel, ghetele cu crampoane prezintă marele avantaj de a le oferi jucătorilor posibilitatea de a alerga pe diverse tipuri de suprafețe fără a se accidenta, fie că este vorba despre teren cu noroi sau despre iarbă umedă. Ghetele de fotbal cu crampoane sunt recomandate mai ales pentru terenurile de fotbal în aer liber, cu iarbă naturală, astfel încât jucătorul să beneficieze de stabilitatea de care are nevoie. Acestea asigură o aderență mai bună pe terenurile umede, noroioase, dar și pe cele uscate, tipul terenului fiind cel care contează atunci când este ales un anume model de ghete pentru fotbal cu crampoane.

Atunci când se dorește achiziționarea unei perechi de ghete cu crampoane, este important să se țină seama de anumite aspecte, de la tipul de teren pe care vor fi acestea folosite până la poziția pe care va juca jucătorul în cadrul meciului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button