Arhivă articole

octombrie 2021
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Suporterii îl atacă pe Bibarț în chestiunea amplasării statuii lui Francisc Neuman: ”Regiile de teatru ieftin nu-i vor putea păcăli pe cei care înțeleg spiritul Aradului”Nici bine nu s-a pozat primarul Călin Bibarț cu statuia de bronz a baronului Francisc Neuman, postată la tribuna a II-a a arenei arădene, căci suporterii arădeni au și reacționat dur în mediul online. Suporter Club UTA susține că locul nobilului baron nu era în niciun caz la tribuna a II-a a noii arene a Aradului, ci în fața stadionului sau pe un loc mai onorant la tribuna „Coco Dumitrescu”. Organismul suporterilor „Bătrânei Doamne” mai susțin că statuia nu e altceva decât prilej de selfie-uri și fotografii cu tentă politicianistă. Mai jos aveți tor comunicatul SCU, emis în această seară:

”Am rămas consternați când am văzut cum, în ciuda feedback-ului negativ ferm pe care Suporter Club UTA, prin reprezentanții săi, l-a dat autorilor ideii amplasării statuii baronului Francisc Neuman în tribuna a II-a a stadionului care îi poartă numele, fapta s-a produs astăzi, prin grija unor persoane care nu au nimic în comun cu fenomenul „UTA” și, din păcate, cu acel simț al istoriei și valorilor orașului Arad.
Precizăm din start că ideea unei statui a Baronului este una la care subscriem și pe care o aveam și noi în vedere. Însă tocmai pentru că vorbim despre cea mai importantă personalitate din istoria orașului nostru, considerăm că un asemenea proiect trebuia conceput și adus la viață cu respect pentru personalitatea Baronului și cu mare atenție la toate detaliile care, dacă nu sunt respectate, pot transforma o ideea generoasă într-un kitsch monstruos.
„Locul” baronului Francisc Neuman nu este nicidecum la tribuna a II-a, iar scopul unei statui care îl reprezintă nu trebuie să fie „selfieurile” cu mâna pe după gâtul său și cu paharul de bere pus în mâna sa. Sunt niște imagini pe care nu dorim în niciun chip să le vedem pe stadionul Francisc Neuman.
Din punctul nostru de vedere, statuia Baronului Neuman ar fi trebuit amplasată într-un spațiu public unde să fie accesibilă tuturor arădenilor în orice zi și la orice oră. Interiorul stadionului, indiferent cât de „generos“ ar fi programul de deschidere al arenei stabilit de primărie, nu îndeplinește acest criteriu. Creația de suflet a Baronului Francisc Neuman este fără îndoială UTA, însă el a fost pentru Arad mult mai mult decât patronul acestui club. De aceea propunerea noastră pentru amplasare rămâne platoul din fața stadionului.
Nu avem nimic împotriva sculpturilor de tip „street art“ însă considerăm că acest gen de abordare nu se potrivește personalității Baronului. Locul Baronului nu poate fi decât acolo de unde privea meciurile echipei sale în realitate.
În cultura stadioanelor din România în general și din Arad în special, tribuna a doua se identifică cu presiunea asupra adversarilor, cu vehemența la adresa arbitrilor, cu un public în general pătimaș chiar dacă într-un fel diferit de cel în care se manifestă galeria. Din acest punct de vedere amplasarea Baronului în acel loc este o evidentă „nepotrivire de caracter“. Atât eleganța lui Francisc Neuman cât și pitorescul tribunei a II-a fac parte din farmecul și tradiția Bătrânei Doamne însă alăturarea lor în acest fel este forțată, inoportună și, din punctul nostru de vedere, o ofensă la adresa creatorului UTA-ei.
Chiar dacă relatările istorice vorbesc despre baron ca fiind un om apropiat de muncitorii fabricilor pe care le conducea, Francisc Neuman nu este, în raport cu UTA și Aradul, „un om între oameni”. Baronul Francisc Neuman prin descendența sa este unul dintre creatorii Aradului economic modern și fondatorul clubului UTA, pe care în primii ani l-a și condus spre două titluri de campioană în ciuda jugului comunist care se apropia din ce în ce mai amenințor și din cauza căruia a fost nevoit să părăsească tot ce a înfăptuit. Statuia sa la tribuna a II-a trădează reflexe politice totalitare pe care le speram uitate, este încă o deposedare (simbolică) a baronului de lucrurile pe care le-a construit cu pricepere și dragoste. Trimiterea sa în anonimat rezonează cu pedepsirea „exploatatorilor” și „chiaburilor” în forme pe care partidul comunist le-a mai practicat și cu alți oameni-simbol pentru Arad, cum ar fi arhitectul Szantay Lajos, constructorul multor clădiri simbolice din oraș, cel care și-a petrecut ultimii ani în podul palatului său naţionalizat, arzându-și cărțile pentru a se încălzi, fiind înmormântat într-o groapă anonimă din cimitirul Eternintatea, dar a cărui statuie a fost amplasată – în mod fericit – la intrarea în Palatul Cultural pe care l-a dăruit arădenilor.
Considerăm de asemenea puerilă justificarea că amplasată astfel, statuia va fi mult mai vizibilă la televiziune în timpul meciurilor. Nu suntem politicieni și probabil tocmai de aceea nu considerăm că apariția „cu forța“ la tv trebuie să fie scopul în sine al unui asemenea proiect. Nu credem că Baronul, dacă ar fi trăit în aceste timpuri, ar fi sunat după meciuri în studiourile televiziunii X pentru a-și face notorietate. De asemenea, explicația inițiatorilor proiectului nu stă în picioare nici din punct de vedere tehnic. Tribuna a doua nu apare decât în cadrele generale filmate în timpul transmisiunii meciurilor, cadre care nu vor putea surprinde o statuie amplasată în mijlocul publicului.
Există exemple în fotbal de statui amplasate în tribune, însă acestea reprezintă invariabil suporteri, vechi abonați de zeci de ani care au venit la stadion la fiecare meci, pe orice vreme, înfruntând boli și bătrânețe, până când au fost nevoiți să pornească pe ultimul lor drum. Locul unei statui dedicate lor, care înfățișează un anumit suporter special, ori unul generic, este în tribună. Fondatorul clubului trebuie <<să stea>> pe locul de onoare care i se cuvine deplin.
Solicităm Primăriei Arad, primarului Călin Bibarț și celor care au avut ideea proastă de a-l arunca pe baron în anonimat să mute statuia la tribuna I Coco Dumitrescu, într-o zonă centrală, care să poată fi asimilată tribunei oficiale. Este minima reparație morală ce se poate realiza, minimul compromis care mai poate șterge din rușinea care s-a produs astăzi.
Dacă baronul este exilat la tribuna a II-a, „printre oameni”, adresăm invitaţia domnului primar şi tuturor politicienilor administraţiei locale care fac paradă de costume „trendy“ în sectorul VIP al tribunei I Coco Dumitrescu, deveniți peste noapte mari utiști într-un oraş unde UTA nu are un teren decent de antrenament – fără să mai aducem în discuţie multiplele greşeli de proiectare/execuţie ale stadionului – să urmeze exemplul „popularității“ Baronului și să urmărească de acum încolo meciurile UTA-ei din mijlocul spectatorilor de la tribuna a doua
Suntem convinși că aparatul de partid care și-a subordonat primăria, se va mobiliza în perioada următoare pentru a demonstra că proiectul este unul de succes. Vom vedea probabil zeci de arădeni care în zilele următoare vor da năvală pentru a se poza cu statuia Baronului. Însă toate aceste regii de teatru ieftin nu-i vor putea păcăli pe cei care înțeleg spiritul Aradului și esența personalității Baronului Francisc Neuman.

Pentru noi doar UTA contează!

Suporter Club UTA”

12
0

15 comentarii la articolul: “Suporterii îl atacă pe Bibarț în chestiunea amplasării statuii lui Francisc Neuman: ”Regiile de teatru ieftin nu-i vor putea păcăli pe cei care înțeleg spiritul Aradului”

 1. e stadionul primariei , nu al suporter club, in casa lor fac ce vor! e orasul lor, e judetul lor, aici ei fuck ce vrea vâna lor! Așa vă trebe, să mai votati cu falca si bibarț! propun la pișoare să se pună chipurile lor!

  13

  20
 2. Excelent articulat! E atât de simplu în fond… fără baronul Neumann UTA n-ar fi existat niciodată! Așa că lui, doar lui i se cuvine TOT respectul! Dar cum să-n-teleaga politrucii secolului XXI așa ceva?

  26

  0
 3. Nu sunt de acord cu mutarea statuii. Sa fie Baronul acolo cu oameni obisnuiti. Pt noi a creat UTA, nu pt sectorul VIP. De acord cu mutarea lui Bibart la tribuna II-a

  8

  17
 4. Amplasare neinspirata și vădit ostentativa. Toată lumea va licita locurile din vecinătate pentru foto și schimb de idei. Alții vor analiza execuția și materialul. O parte a tribunei cu asta se va ocupa. Locul ei e sa te intampine la un ansamblu muzeal , iar dacă respecta fidel pe omul NEUMAN, va primi aprecierile cuvenite. Acum nu poți fi chiar împotriva, gândind ca la vremea respectiva și turnul Eifel, a fost contestat.

  31

  3
 5. Înțeleg că noi ăștia de la tribuna 2-a suntem un fel pelea p**ii.

  Comunicatul SCU e aiuritor. N-am mai văzut de mult atâta otravă gratis. Statuia a fost gândită din start pentru a fi amplasată în tribune. Dacă te uiți atent realizezi că nu putea fi amplasată în fața stadionului. Rămâne discuția la care tribună să fie amplasată. Zic că tribuna 2 nu e o idee rea. Baronul era o figură modestă și discretă, mereu între muncitorii de la ITA. Da, între oameni.

  Nu e sfârșitul lumii. Să înceapă SCU o colectă publică pentru o statuie în fața stadionului și va fi binevenită

  10

  18
 6. Excelent si la obiect,comunicatul SCU.Felicitari. Dar,daca ne gandim putin,nu cred ca Primaria a amplasat statuia baronului Neuman,fara sa se consulte si cu cei din conducerea clubului.Acum intrebarea este,daca intradevar a existat o consultare,cine a dat unda verde amplasarii? Presedintele Voinea Florian?.Managerul general Brosovszki Attila?.Ori n-a existat nici o consultare si cineva din Primarie,a dispus,trcand peste parerea conducatorilor clubului si a SCU ?.Oricum rugam managerul sit-ului,sa ne lumineze,intreband partile implicate.

  9

  0
 7. SCU a explicat clar ca nu discrediteaza suporterii de la a II-a, nu stiu ce ai inteles tu dar daca te simti, tine-o pentru tine.

  Si eu, impreuna cu un grup de prieteni, avem 8 abonamente la a II-a in sectorul L si nu ne-am simtit niciunii jigniti dar SCU are dreptate.

  15

  2
 8. Din comunicatul SCU nu am dedus ca cei de la tribuna a2-a, unde am si eu locul, sunt pelea p..i cu spui tu, am inteles ca daca tot e amplasat in imcinta stadionului locul lui ar fi la tribuna 1 din respect pentru fondatorul Utei.

  9

  0
 9. Oameni buni ce problemă aveți cu statuia mai alaltăieri nu aveam nici echipă, nici stadion ….peste drum de stadion avem statuia cu fotbalistul si mingea spuneți DUMEAVOASTRA TOȚI de cele mai multe ori trecem cu Nepăsare pe lingă ea știind că stadionul e dincolo …nici bine nu o vezi pt că acolo e un stâlp de curent care îi ia toată imaginea …mai este o statuie care era în incinta stadionului la intrare….SCU facem o colecta Generală pt a face o statuie în mărime Generală..pt noi Doar UTA CONTEAZĂ

  2

  5
 10. Oricum nu trebuie miine făcută la orice lucru este un timp …până atunci domnilor avem meci duminică…succes UTA

  2

  0
 11. Și eu am abonament chiar la sector M .
  Nu e decent , moral să oferi un loc la tribuna a 2-a celui care a creat clubul doar ptr. faptul că în frumusețea sa știa să abunde în modestie. Dacă și-ar alege baronul locul respectiv ar fi cu totul altceva , dar… să îi dai tu aceea zonă e ori inconștiență ori lipsă de respect.
  În altă ordine de idei de ce să te simți jignit tu ca spectator că ai abonament la tribuna a 2-a ?
  E o diferență mică de preț între tribuna 1 și 2 . Un loc ,,bun” la tribuna 1 s-a vândut într-o oră anul trecut. Am preferat apoi tribuna a 2-a sector M.

  8

  0
 12. si eu cred ca SCU are dreptate. Locul lui era la TB. 1, undeva acolo central. Si acolo este intre oameni. Nu e vorba ca impartim tribunele in categorii sociale, se stie foarte bine ca nu e cazul. Sunt in peluza si doctori, ingineri, ii cunosc personal. La fel si in tribuna a doua, doctori, ingineri, avocati, pompieri, patroni, bancheri. Ideea de baza este ca Neumann statea la TB 1. Punct. Pe vremea aia (’45) nu existau loje oricum, deci nici o urma de superioritate din partea Baronului. Din pacate atat poate Bibart, un iobag…

  3

  0
 13. Eu zic la fel ca antivorbitorii mei care au mare dreptate ca, statuia trebuia amplasata in fata stadionului un Francisc Noiman stand in picioare pt. ca, era mult mai reprezentativ oamenilor .

  0

  0
 14. Pentru C. Cristea:
  Bine mai, geniule!

  Auzi la el: „Dacă te uiți atent realizezi că nu putea fi amplasată în fața stadionului.”
  Care parte din faptul ca au ignorat pe toata lumea si au comandat statuia de capul lor n-ai inteles-o?
  Nu pretinde nimeni ca actuala statuie sa mai fie amplasata in fata stadionului, raul este gata facut, tot ce se mai poate face este sa mai corectam din greseala asta amplasand-o in partea centrala a tribunei oficiale.

  Acum te poti intoarce la sforaitu-ti caracteristic, ne-am obisnuit deja ca pentru tine UTA si utistii sa conteze doar cand iti servesc flic-flac-urilor politice (vezi Miscarea Aradeana, vezi candidatura ta din 2012, vezi cand te-ai impotrivit proiectului actual cu repornirea de la 0 din judet, UTA de care ti-ai reamintit brusc acum in liga 1).

  3

  0

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.