Rugbiștii arădeni sunt singurii care au refuzat să ia startul în noua Ligă Națională, „stranierii” au plecat la Petroșani, urmează și alții!

CS Universitatea Arad este singura echipă ce nu a îmbrățișat planul Federației Române de Rugby de salvare a întrecerii interne, ce a constat în comasarea primelor două eșaloane. „Studenții” s-au ținut tare pe poziții și nu s-au înscris la prima ediție a Ligii Naționale, la care – însă – vor lua startul restul formațiilor de seniori aflate în viață din România. Inclusiv echipa din Gura Humorului, care a declinat – în primă fază – invitația a cedat și cele două grupe vor avea un număr pe gal de echipe – 7. Din grupa 1 vor face parte: Știința Baia Mare, SC-UASAMVB Timișoara, CSU Cluj, CS Știința Petroșani, RC Gura Humorului, CSM Suceava și CSU Alba Iulia, iar din grupa a doua: CSA Steaua, CS Dinamo, CS Năvodari,RC Bârlad, CSM Galați, RC Grivița și CS Poli Iași, iar campionatul va începe pe 16 aprilie.
Chiar și fără competiție oficială la rugby în 15, CS Universitatea nu se va desființa, ci se va pregăti pentru întrecerea de rugby în 7, ce va debuta pe finalul verii. Condiția de participare a Federației a fost îndeplinită și asta pentru că: „Am făcut un parteneriat cu clubul Warriors Timişoara şi vom avea două echipe juvenile, de U8 şi U10. La rugby în 7 turneele vor începe la final de august şi vor continua în septembrie. Vor fi trei la număr, iar unul aş vrea să îl organizăm la Arad. Vom putea merge la turnee şi cu un lot de 14 jucători”, anunță Marian Grindei, antrenorul-jucător al trupei de pe Mureș.
Până una alta, CS Universitatea a trebuit să se despartă de cei trei jucători originari din emisfera sudică. Neo-zeelandezii Viliami Moala și Jack Umaga, dar și sud-africanul Jody Rose (foto) au ales să joace pentru Știința Petroșani în Liga Națională, ca şi Alexandru Iştoc, de altfel. Probabil, vor mai fi și alte plecări și asta pentru că formația arădeană nu a dorit să riște integritatea sportivilor săi în duelurile cu formații profesioniste. Bineînțeles, totul pleacă și de la bani, căci, având un buget anual de 350 de mii de euro, și CS Universitatea putea schimba rapid macazul. „Chiar sunt curios să văd cum vor rezista în special la nivel sportiv cele venite din eşalonul inferior. Noi am refuzat participarea, pentru că nu ne permiteam nici financiar şi nici sportiv, diferenţa de pregătire şi valoare faţă de echipele din Superligă fiind foarte mare. Am avut o discuţie cu cei de la Primărie, dar nu s-au găsit soluţii pentru a ne susţine, aşa că am decis să continuăm doar cu rugby-ul în 7. Ne-au plecat deja patru jucători, toţi la campioana sezonului trecut din Divizia Naţională, Ştiinţa Petroşani și – probabil -vor mai pleca şi alţii”, a adăugat Grindei.
Așadar, după sezoane întregi în care au ținut în viață, așa cum au putut, rugby-ul arădean (în 15), CS UAV Arad aruncă deocamdată „prosopul”. Iar dacă ceva nu se întâmplă la nivel de finanțare în orașul nostru este posibil ca în curând să se pună cu totul lacătul într-un sport cu tradiție în Arad. Nu mai departe de acum 16 ani, Contor Zenner UAV Arad juca o finală de campionat cu Steaua, echipa fiind antrenată de Ovidiu Șerban, actualul manager al CS Universitatea.