Diverse

De peste zece ani, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad sărbătoreşte Ziua ADN





A devenit o tradiţie ca în luna aprilie, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad să marcheze Ziua Geneticii prin diferite acţiuni cu caracter interactiv, la care să participe elevi, liceeni şi studenţi captivaţi de structura moleculei de ADN. Aceștia au învățat cum să extragă ADN din propriile celule, care este diferența între caracterele pe care le moștenim și cele pe care le dobândim de-a lungul vieții, dar şi care sunt caracteristicile genetice unice ale amprentei degetelor noastre. Standul cu „Selfie ADN” a fost utilizat la maxim, iar cel mai atractiv moment a fost concursul „ADN super cool”, unde participanții au putut crea pe o planșă un ADN, aşa cum au considerat fiecare. Graţie implicării şi susţinerii conducerii UVVG, în special a dnei rector prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, dar şi cu sprijinul Elta 90 Medical Research SRL, cei mai activi dintre participanţi au fost răsplătiţi cu premii. De bunul mers al evenimentului s-au ocupat: prof. univ. dr. Valerica Belengeanu, conf. univ. dr. Cristina Popescu şi şef lucrări Diana Marian.

Structura moleculei de ADN a fost descrisă pentru întâia oară într-un articol publicat în revista Nature, pe 25 aprilie 1953, sub semnătura a patru cercetători: James Watson, Francis Crick, Maurice Wilkins şi Rosalind Franklin. Peste cinci decenii, în aprilie 2003, avea să fie declarat aproape finalizat Proiectul Genomului Uman. 

Despre „Ziua ADN la UVVG” a vorbit conf. univ. dr. Cristina Popescu: „Am marcat acest eveniment printr-un workshop şi câteva activităţi interactive, care au suscitat interes în rândul elevilor de gimnaziu, liceenilor şi studenţilor participanţi. S-au efectuat extracţii de ADN din salivă, fiecare având oportunitatea de a-şi recolta propriile celule, prin proceduri specifice, ca la final, să-şi afle ADN-ul. Din 1953 încoace, genetica a făcut progrese fantastice. Avem undeva la peste 20 000 de gene pe care le cunoaştem astăzi şi putem cu mare acurateţe să identificăm orice modificare a acestora. Ne bucurăm că astfel de acţiuni prind în rândul tinerilor şi mulţumim celor care au făcut posibilă această întâlnire, în special dnei rector prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci şi conducerii UVVG”.

 









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button