UTA Arad

Utistul Gabriel Vasiliu, la un pas de obținerea licenței UEFA B-GK!





În perioada 23-24 mai, cursanții primului curs organizat de Școala Federală de Antrenori (SFA) pentru obținerea licenței UEFA B-GK au parcurs ultimul modul de pregătire, urmând ca în luna iulie să susțină examenul pentru dobândirea licenței.

În luna martie, SFA a demarat primul curs pentru obținerea licenței UEFA B-GK, necesar pentru a respecta Directiva UEFA care obligă echipele din ligile profesioniste de fotbal din Europa să aibă sub contract antrenori de portari cu licența UEFA A-GK începând cu sezonul competițional 2023-2024.

Astfel, 26 de antrenori de portari au parcurs întregul proces de formare teoretică și practică, dar și activitate de mentorat. Printre aceștia se află și Gabriel Vasiliu (foto, penultimul din dreapta jos) a cărei revenire la UTA (după perioada de doi ani și jumătate în care a activat alături de Laszlo Balint) a fost deja confirmată de Ilie Poenaru. Printre alții, Vasiliu e coleg de promoție Răzvan Stanca, Dumitru Hotoboc, Cătălin Mulțescu, Cornel Cernea sau Emilian Dolha.

Gherasim, Todorov, Preda sau Anghel au trecut la catedră

În cadrul Modulului 3 au fost prezenți Daniel Gherasim, antrenor cu portarii la Naționala Feminină de Fotbal a României, care le-a prezentat tema „Diferența dintre portarii din fotbalul feminin și cel masculin” și Miodrag Todorov, preparator fizic al Echipei Naționale de Fotbal a României, care s-a axat pe „Pregătirea fizică a portarilor”, de la variabilele esențiale pe care un antrenor trebuie să le respecte în antrenament, la metodele și instrumentele care se aplică în teren.

În a doua zi, Ștefan Preda, antrenor cu portarii la Farul Constanța, a lucrat alături de cursanți la „Periodizarea tactică” pe cicluri săptămânale, venind cu multe exemple și sfaturi din activitatea personală de la club, dar și din experiența ca jucător și formator de jucători.

S-a continuat cu  „Analiza tactică”, curs în care Eugen Anghel, lector al Școlii Federale de Antrenori și antrenor cu portarii la FC U Craiova 1948, a prezentat cu multe exemple video evoluții ale portarilor din diferite meciuri. Pe baza acestora, fiind împărțiți pe grupuri, cursanții au identificat și analizat greșeli tehnico-tactice pe care le-au corectat prin exerciții adecvate cu ajutorul unor portari de U17.

După un proces solicitant de respectare a tuturor aspectelor metodologice și logistice conform standardele impuse prin Convenția UEFA a Antrenorilor din 2020 și cele ale Planului de Dezvoltare a Fotbalului din cadrul Strategiei Tehnice a FRF, finalizarea cu succes a primului curs pentru obținerea licenței de portari UEFA B-GK ne dă încredere că viitoarele generații de antrenori cu portarii vor avea cunoștințe, abilități și competențe bazate pe realitatea din teren și pe nevoile de dezvoltare a juniorilor și seniorilor la a căror formare contribuie activ.

Pe parcursul celor 3 luni, au fost alături de noi colegii de la loturile naționale și de la cluburile de fotbal reprezentative din țară, cei care au acceptat și s-au dedicat rolului de lector și mentor, aspect care ne-a ajutat să creștem semnificativ calitatea procesului de formare. Pe viitor, inițiativa SFA este de a crea un grup de specialiști în formarea și educarea viitorilor antrenori de portari. Aprecierile noastre sunt dedicate și celor 26 de cursanți cu potențial, și dorință de perfecționare, cei care au înțeles cât de importantă este această licență în continuarea carierei lor de antrenori de portari. Ne dorim ca exemplul lor să fie urmat de cât mai mulți colegi de la cluburile și academiile din România”, a spus Lucian Burchel, directorul SFA.

Examenul de finalizare a cursului UEFA B-GK va avea loc în perioada 19-20 iulie.

Un comentariu

  1. Mai al nostru Poenaru lipseste la licenta Pro…Trebuie sa traga de el,in sensul bun al cuvantului…Va rog frumos sa nu radeti de mine…Este ca si la permisul auto…Am condus singur masina tatalui meu(Fiat 850) pe campul Aeroport International Horea,pentru cunoscatori ,pe cand aveam vreo 5-6 ani…Ma ducea aproape saptamanal acolo pe camp…Eram deja versat…Degeaba…
    Poenaru trebuie neparat sa-si sustina licenta Pro!La si cu UTA,va putea!Succes Mister Poenaru!Toata sustinerea suflarii UTA!In play-off sau cupe europene,este nevoie de licenta…Bafta maxima!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button