UTA Arad: Scurtă istorie a “Bătrânei Doamne”


UTA Arad este fără îndoială unul dintre cele mai titrate cluburi de fotbal din țară și o adevărată campioană a Provinciei. Pe lângă performanțele impresionante reușite în campionatele interne, UTA Arad s-a remarcat și ca fiind una din puținele echipe românești ce au reușit performanțe notabile și în fotbalul extern.

Înființarea clubului

Povestea “Bătrânei Doamne” începe undeva în anul 1945 atunci când un baron pe nume Francisc Neuman, ce deținea mai multe fabrici din Arad, printre care Fabrica de spirt, Fabrica de textile și Fabrica de drojdie, înființează echipa de fotbal UTA Arad. UTA este acronimul de la fosta Uzină Textilă Arad. Când s-a pus problema de alegerea echipamentului sportiv și a culorilor clubului, decizia era destul de simplă. Tânărul patron era literalmente înnebunit după clubul englez Arsenal Londra. Astfel culorile tradiționale ale “tunarilor” au devenit și culorile clubului arădean. De asemenea și stadionul construit ulterior s-a vrut a fi o replică a celebrului “Highbury”.

UTA a jucat primul ei meci din istorie pe data de 27 mai 1945, o înfrângere contra mult mai experimentatei echipe Banatul Sânicolau Mic. Este demn de menționat că printre primii jucători ce au evoluat pentru club avem nume importante din fotbalul românesc cum ar fi: Tudor, Bocșa, Tamaș, Dvorzsak, Lingurar, Szurdi, Găluț, Haller, Mărienuț, Coșniță, Brosovszky, iar antrenori: Jozsef Szallay, Francisc Dvorzsak, Gheorghe Albu. Acești primi jucători împreună cu antrenorii lor au reușit ca în decurs de câțiva ani, să facă din UTA Arad, o echipă proaspăt înființată, o favorită pe partea de pariuri sportive.

Despre stadion

După cum aminteam mai sus, baronul Francisc Neuman și-a luat ca reper de inspirație clubul londonez, Arsenal. Dar de unde această pasiune pentru Arsenal? Răspunsul este unul simplu. Francisc Neuman și-a petrecut perioada de studenție în Anglia. După înființarea clubului, rămânea un singur lucru de făcut, construirea unui stadion care să găzduiască meciurile de acasă. Astfel începe construcția unui stadion ce avea ca model casa “tunarilor”, stadionul Highbury. Stadionul din Arad a fost construit la șase ani după demararea construcțiilor. Fiind inaugurat în prima zi de toamnă a anului 1946, cu o victorie împotriva Ciocanul, cu unu la zero.

Participarea în campionate

Acum cu terminarea noului stadion, echipei din Arad îi revenea un singur lucru de făcut. Acela de a se înscrie în Campionatul Național de Fotbal (sezonul 1946/1947). Baronul Francisc Neuman avea un singur gând în minte, acela de a câștiga tot, astfel UTA (pe atunci ITA) Arad a avut parte de cei mai experimentați și talentați jucători din țară, precum și prime consistente menite să-i stimuleze în câștigarea campionatului. Pentru fiecare victorie jucătorii primeau câte o bicicletă sau bani. Desigur, toate aceste eforturi financiare ale patronului au avut succes, iar astfel UTA Arad a fost inaugurată drept campioana țării încă de la prima participare, cu un avans de 11 puncte față de ocupanta locului secund, Carmen București.

Sezonul următor povestea se repetă, UTA dominând competițiile interne într-un mod și mai categoric decât a făcut-o în primul sezon. Astfel, “Bătrâna Doamnă” devine pentru a doua oară consecutiv campioana României cu un golaveraj impresionant de 129 – 21. Golgheterul campionatului fiind atacantul UTA-ei, Ladislau Bonyhadi cu 49 de goluri marcate. De altfel, echipa arădeană reușește să câștige și Cupa României după o finală disputată cu CFR Timișoara, în care se impune cu scorul de trei la doi.

Clubul își schimbă numele în “Flamura Roșie” iar sub această nouă denumire reușesc să câștige un nou campionat intern. Tot în acest sezon, arădenii reușesc să se califice din nou în finala Cupei României, însă o pierd cu scorul de unu la trei împotriva Stelei. Anul următor, arădenii își iau revanșa împotriva Stelei, câștigând Cupa României cu scorul de unu la zero.

Din păcate ca orice perioadă de glorie, totul are un sfârșit, iar declinul a început să apară după câștigarea titlului din 1954. În 1958, clubul arădean își schimbă numele în ceea ce cunoaștem și îndrăgim în ziua de astăzi, UTA Arad.

Renașterea

Perioadă neagră a clubului a ținut câțiva ani buni, până în anul 1965, când la cârma echipei vin Nicolae “Coco” Dumitrescu și Ioan Reinhardt, fiind numiți antrenori principali. Aceștia pun la cale reconstrucția echipei, care se va simți abia peste patru ani, când UTA reușește să câștige un nou titlu de campioană după o pauză de nu mai puțin de 15 ani.

Sezonul următor va însemna și cucerirea ultimului titlu de campioană din istorie, dar tot atunci s-a petrecut și una dintre cele mai frumoase performanțe ale unei echipe din fotbalul românesc. Astfel, UTA reușește să elimine Feyenoord din Cupa Campionilor după două meciuri acerb disputate, 1 la 1 la Rotterdam și 0 la 0 la Arad. Trebuie să amintim faptul că Feyenoord era, la vremea respectivă, deținătoarea trofeului.

Din nou regres

După eliminarea Feyenoord-ului, UTA a mai avut o performanță europeană notabilă în Cupa UEFA unde a fost oprită de către Tottenham în faza sferturilor de finală. Din păcate asta a însemnat totodată și ultima performanță notabilă, urmând clasări tot mai slabe în eșalonul intern culminate cu o retrogradare în Liga a II-a în anul 1979.

Urmează o serie de promovări și retrogradări, performanțe mediocre, care conduc la excluderea echipei din campionat în 2013, când FRF decide pedepsirea echipei pentru neprezentarea la două partide și este retrogradată direct în Liga a IV-a. Asta a însemnat și desființarea echipei.

Dar datorită în principal suporterilor și oficialităților din Arad, împreună cu ajutorul oamenilor de afaceri, se înființează UTA Bătrâna Doamnă care devine mai apoi UTA Arad și care a preluat palmaresul vechii echipe.

Palmaresul echipei include titluri de campioană: 1947, 1948, 1950, 1954, 1969, 1970; Cupa României: 1948, 1953; Cupa UEFA: sferturi de finală în 1971/1972.

2
0


2 thoughts on “UTA Arad: Scurtă istorie a “Bătrânei Doamne”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.