Fotbal juniori

Pancu nu a aruncat la coș înfrângerea cu Germania: „Între un 0-1 și 0-4 preferi întotdeauna un 0-1, cu siguranță voi schimba selecția”





Germania s-a impus cu 1-0 la Arad în amicalul naționalelor U20 în fața României. Exceptând ultimele 10 minute, când „tricolorii” au avut două bune ocazii de egalare, nemții au dominat destul de clar disputa, și-au creat cel puțin 7-8 ocazii clare din gol, însă tabela au deblocat-o dintr-o fază norocoasă. Cu 17 minute înainte de final, Wagner a reluat din 6 metri în plasă un șut deviat al lui Aydin, faza fiind și suspectă de offside.

Pancu a trimis săgeți către Mutu: „Ignat are minute doar la Liga de Tineret, dacă eram eu la Rapid…”

Până la urmă, eșecul la limită al tinerilor fotbaliști în galben nu poate fi considerat un rezultat foarte prost, iar Daniel Pancu a și explicat de ce. „Cred că astăzi ne-am comportat mult mai bine decât în jocul cu Cehia, pentru că ne cunoaștem deja mult mai bine. Jucătorii au înțeles ceea ce le cer, a trebuit să încep cu lucrurile elementare. E trist, dar să vii la echipa națională și să începi cu lucruri elementare la antrenament, mă refer la pase simple, redublate, la schimbat direcția de joc, la preluări orientate… Am redus mult greșelile din jocul cu Cehia, în special la mijlocul terenului, pentru că acolo am făcut câteva greșeli ce puteau să ne coste. Ca și atitudine, nota 10 cu felicitări pentru absolut toți jucătorii care au fost convocați. Din păcate, trebuie să recunoaștem că diferența între noi și fotbalul german este una foarte, foarte mare. Mă refer în primul rând la bazinul de selecție, la câte echipe ar putea alcătui ei, la echipele de la care provin jucătorii. Apoi, vorbim despre ritmul, de educație, de mentalitate și multe astfel de lucruri. Din păcate, în România, jucătorii tineri sunt abandonați. Un jucător, ca să dau un exemplu, Ignat, joacă doar la Liga de Tineret de mult timp. El practic nu are minute în prima ligă din România, e un jucător pe care eu personal, dacă aș fi rămas la Rapid, îl vedeam în momentul de față cel puțin la naționala de tineret, ca să nu spun alte lucruri. E presiune mare pe antrenori, pe rezultatele de la echipele de club și nu e ușor nici pentru jucători. Astăzi răsfoiam puțin ziarele așa pe net, am citit doar cuvinte de genul: sunt slabi, nu au forță, România nu mai bate pe nimeni la nicio categorie de vârstă”, a spus selecționerul Under 20 a României.

„Lucrurile astea mă fac să mă simt mic pe bancă și neputincios, dar cu siguranță voi schimba ceva”

Pancu a recunoscut că nu s-a manifestat pe margine chiar cum și-ar dorit pentru că nu cunoaște reacțiile fotbaliștilor săi.  „Încă nu știu la cine pot să ridic puțin tonul sau cu cine trebuie să vorbesc mai calm, oricum, în astea două jocuri sunt foarte mulțumit. Încă o dată mă refer de atitudinea lor, de modul lor de a se implica în jocuri, pentru că știți foarte bine istoricul acestei naționale.  Vorbesc despre rezultatele din trecut, iar acum națioana noastră e cea mai puțin importantă. Prima oară sunt convocați cei de la U 21, urmează cei de la U 19 și ești văduvit la selecție de 7-8 jucători care ar putea fi titulari. Concluzionând, au fost 9 zile bune împreună, am încercat să-i cunosc pe jucători cât mai bine fotbalistic, dar să să le descopăr și partea umană. Pentru că jumătate din cei convocați, știți foarte bine, nu evoluează la cluburi și nu au o stare tocmai bună din punct de vedere mental. Când merg la echipele de club sunt uitați pe bancă sau în tribună, nu e ușor deloc. Ar trebui să ne schimbăm atitudinea față de ei, pentru că sunt jucători, totuși, mulți care au jucat și azi care au fost și la un campionat european. Germania nu a fost, Cehia nu a fost la europene, dar diferența dintre jucătorii lor de 2003 și ai noștri de 2003, care au fost în Slovacia în această vară, e mare. Și e mare datorită acestei diferențe de ritm și de nivel, a încrederii pe care o au jucătorii în ei și în multe momente lucrurile astea mă fac să mă simt mic pe bancă și neputincios.  Poate voi schimba ceva, adică cu siguranță voi schimba ceva în ceea ce înseamnă selecția pentru acțiunile următoare. Voi convoca mai mulți jucători care au parte de jocuri la echipele de club, de ritm, pentru că, dacă nu poți să le reziști din punct de vedere fizic adversarilor tăi, nu ai nici cea mai mică șansă”, a mai afirmat Pancu.

A trebuit să plec iarăși de la o idee defensivă, între un 0-1 și 0-4 preferi întotdeauna un 0-1”

Dacă pe Ignat l-a lăudat, pe celălalt rapidist convocat, Ștefan Pănoiu, selecționerul de U20 l-a înlocuit la pauză cu mijlocaș mai defensiv. „Am schimbat sistemul, pentru că, de prin minutul 30, Germania și-a creat multe ocazii. Nu puteam să mai ținem mingea în jumătatea lor, Ianis Stoica se vede că nu joacă la echipa de club, Pănoiu la fel, chiar și Toni Suciu, de care sunt foarte mulțumit ca și atitudine, are puține jocuri în Liga a 2-a, la Cickszereda în acest sezon. A trebuit să schimb, să plec iarăși de la o idee defensivă, de a acoperi foarte bine spațiile și de a introduce jucători proaspeți. Nu neapărat că sunt nemulțumit de cei pe care i-am schimbat, dar lipsa lor de ritm se vede. Chiar dacă eu nu mă uit neapărat la rezultate, nu ar fi arătat rău să scrie România – Germania 0-0 sau 1-1, căci pe final am avut două ocazii importante de a marca. Și, din câte am înțeles, a fost valabil golul lor. Ar fi fost important și pentru mine și pentru ei, dar vorbim de diferența clară în favoarea Germaniei, a unei forțe mondiale, cu jucători de atâtea naționalități în echipa lor, bazinul lor de selecție e imens. Sunt convins că dacă renunță la cei 23 de jucători convocați, mâine găsesc alți 23 de același nivel. Până la urmă, e bine că s-a terminat doar 1-0 pentru ei, rezultatul va rămâne în istoric. Între un 0-1 și 0-4 preferi întotdeauna un 0-1”, a încheiat Pancu, care mai are exact patru meciuri  la cârma naționalei U20, cu Italia, Polonia, Portugalia și Norvegia, după care va intra în stafful naționalei U21, care pregătește participarea la Campionatul European.

Galerie foto România U20 – Germania U 20 0-1, semnată Claudia Carp

Un comentariu

  1. Pancu cel interesant…a venit, cred, intenționt la Arad cu bluză visinie. Pancone, esti antrenor la natională nu la rapid. Te faci de râs cu apucăturile astea de chibiț. FRF-ul nu vede cum se îmbracă, sau nu are un trening in culorile nationalei. De râsul lumii !

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button