Alte sporturi

Șahiștii de la Vados Arad au ratat titlul de campioană națională în ultima rundă, în fața lui CSU ASE Superbet București!





Superliga Națională de șah pe echipe s-a încheiat joi, la Oradea, iar Șah Club Vados Arad a obținut titlul de vicecampioană, înregistrând șapte succese, o remiză și doar un eșec. Echipa lui Alin Câmpeanu a acumulat 15 puncte, fiind întrecută dramatic în ierarhie doar de marea favorită, CSU ASE București, 16 puncte.

Practic, Aradul conducea în clasamentul general înaintea ultimei runde, când s-a jucat cu „aurul” pe masă, în derby-ul CSU ASE – Vados. Bucureștenii au câștigat cu scorul de 3,5-2,5, în urma a cinci partide încheiate remiză și a unui eșec arădean la masa 6. Pe podium a mai terminat și Politehnica Iași, 12 puncte, cea care a produs surpriza depășind echipa din București, scor 4-2 și oferind Aradului șansa de a menține aurul pe Mureș, Vados fiind campioană națională în 2021. După remiza din prima etapă, 3-3 cu Medicina Timișoara, echipa Aradului le-a învins pe Șah Club Oltenia Craiova, scor 5,5-0,5, Smart Galați, 3,5–2,5, Politehnica Iași, 3,5–2,5, Șah Club Municipal Baia Mare, 4-2, CS Victoria-Sparta Techirghiol, 3,5-2,5, CS UV Timișoara, 4-2 și CSU Târgoviște, 5-1. Avea, apoi, nevoie de doar o remiză în ultima etapă, dar a fost înfrângere la limită cu principala favorită și contracandidată la aur, CSU ASE Superbet și titlul merge la București. De menționat că noua campioană are în componență 90% din lotul național al României.

Cine sunt vicecampionii naționali ai Aradului?

Echipa de pe Mureș a reușit un transfer de senzație în această vară, cooptându-l în echipă pe Dieter Nisipeanu, fost campion european si semifinalist de Cupa Mondială, venit de la Medicina Timișoara. Pe locurile eligibile de jucători străini (maxim 2 în fiecare echipă) au fost aduși Thai Dai van Nguyen, de origine vietnameză, dar născut la Praga și titular în echipa națională a Cehiei și una din stelele în plină ascensiune ale șahului indian, Leon Luke Mendonca, în vârstă de doar 15 ani. Echipa arădeană i-a mai avut la mese pe: Samuel-Timotei Ghimpu, Alexandru David, care a încercat din răsputeri în ultima partidă a meciului pentru aur să câștige, dar nu a putut evita remiza, Mircea Talu și Alin Berescu, ultimul fiind cel care a pierdut partida din derby-ul cu ASE Superbet.

Vados Arad i-a pierdut, față de echipa ce devenea campioană anul trecut, pe Pârligras și Georgescu, plecați chiar la rivala ASE Superbet, în timp ce ucrainienii Kravtsiv si Bernadskyi nu au putut fi prezenți din cauza războiului. Așadar, o nouă performanță notabilă pentru șahul arădean și pentru cei de la Vados, care anul trecut au format echipa anului în sportul arădean, pentru ca în 2022 să fie din nou foarte aproape de titlu.

Foto: Federația Română de Șah, facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button