UTA Arad

Ultrașii UTA-ei cred că abuzurile forțelor de ordine au legătură cu protestul lor la adresa conducerii clubului: ”Primim semnale tot mai clare!”





Povestea lui Sergiu (postată de colegii de la aradobiectiv.ro), un fan al UTA-ei care ar fi fost bruscat de jandarmi în afara stadionului, înainte de meciul dintre echipa arădeană și U. Craiova, a stârnit indignare în rândul ultrașilor arădeni. Suporterul agresat susține că a fost sălătat și bagat în duba Jandarmeriei, fiindcă ar fi întrebat de ce este filmat la intrarea pe poarta de la peluza Iosif Petschovschi de către un organ al legii. Ulterior, Sergiu a obținut și un certificat medico-legal care spune că are „leziuni care au putut fi produse prin lovire”.

Acesta este, însă, un simplu caz, susținătorii „roș-albilor” fiind convinși că jandarmii și-au schimbat comportamentul din momentul în care ei au început să conteste actuala conducere a clubului UTA. Iată comunicatul postat pe pagina de Facebook Ultras Arad:

”În ultima perioadă, am constatat că forțele de ordine au început o nouă serie de abuzuri cu scopul de a destabiliza peluza noastră. După episodul din februarie, atunci când au interzis pe nedrept și fără dovezi concrete aproximativ 50 de suporteri, jandarmii au trecut la noi tactici, mai subtile, pentru a încerca intimidarea și izgonirea fanilor care vin alături de noi să cânte pentru UTA. Se dorește inducerea ideii că peluza este un loc al oamenilor periculoși în care nu există siguranță. Drepturile susținătorilor echipei dispar din momentul în care ajung la controlul corporal și trec de turnicheți. Înarmată și echipată ca pentru război, gruparea mobilă pare că mai degrabă dorește să terorizeze miile de oameni care vin să se bucure de un simplu meci de fotbal și nu să asigure ordinea și liniștea. Buteliile cu gaz lacrimogen sunt încărcate și pregătite, legitimările sunt la ordinea zilei, iar, între timp, totul este filmat în detaliu de unul dintre ofițerii cu vestă albastră.

– DE CE? –
Pentru că planul lor inițial a eșuat. Majoritatea celor care au fost interziși pe stadioane în februarie, au contestat amenzile și interdicțiile impuse și s-au judecat cu jandarmeria, iar instanța le-a dat dreptate. Treptat, suporterii alb-roșii care trebuiau îndepărtați cu orice preț se întorc în peluză după luni bune de așteptare. Dar asta nu e tot. Primim semnale tot mai clare care indică faptul că acest nou atac asupra noastră are legătură și cu continuarea protestului ,,UTA liberă!”. Scandările nelipsite de la fiecare meci deranjează tot mai tare, iar numărul contestatarilor crește considerabil odată cu rezultatele echipei (care reflectă perfect batjocura din cadrul clubului nostru).

– CUM ACȚIONEAZĂ MAI NOU ,,ORGANELE LEGII”? –

Vă vom povesti în continuare cum au fost tratați fanii utiști care vin în peluză (din relatări, dar și din momente observate de noi) la ultimele partide disputate pe teren propriu. Pe lângă controlul absolut absurd și agresiv cu care ne-am obișnuit înainte de intrarea în sectorul nostru (unde suporterii care stau zeci de minute la coadă sunt bruscați și descălțați, iar cei de la firma de pază confiscă mâncarea și jucăriile copiilor), unii dintre noi trebuie să treacă și printr-o serie de acte de intimidare și înfricoșare. Sunt selectate la fiecare meci o serie de persoane ,,suspecte”, de obicei tinere, care sunt fie trase din rând, fie oprite, legitimate și chestionate pe stradă sau chiar în interiorul sectorului (unde, teoretic, jandarmilor le este interzis să pătrundă). Cei care au curajul de a-și manifesta nemulțumirea cu privire la aceste acțiuni își riscă pielea la propriu. Înainte de meciul împotriva Craiovei din weekendul trecut, un utist a fost băgat cu forța în duba jandarmilor și bătut cu bestialitate. Acesta nu este singurul caz recent în care forțele de ordine lovesc nejustificat un susținător al Bătrânei Doamne.

Mai mult decât atât, am observat faptul că subofițerii jandarmeriei păstrează și imagini în detaliu cu chipurile noastre pe telefoanele lor private, dar și alte liste cu date ale fanilor. Aceștia se pare că sunt prezenți la fiecare meci printre noi și fac poze și filmări pretinzând că sunt suporteri ai echipei.

– CE ESTE DE FĂCUT? –
Membrii peluzei noastre care au întâmpinat probleme cu jandarmeria colaborează deja cu juriști specializați în acest gen de cazuri și îi vor acționa întotdeauna pe cale legală, lucru pe care îl recomandăm oricărui fan neîndreptățit. Oricine a fost abuzat poate solicita ajutorul nostru pentru că, așa cum există lege pentru noi, la fel există lege și pentru ei, iar aceste fapte nu vor rămâne trecute cu vederea! La nevoie, putem asista și concilia fiecare persoană care a suferit un abuz, indiferent dacă este membru al unui grup ultras sau un simplu suporter!

Recomandări pentru suporterii care ocupă loc în peluză la fiecare meci:

1. Respectați regulile de pe stadion și concentrați-vă pe susținerea echipei!

2. În cazul în care sunteți interogați, impuneți o comunicare bazată pe respect reciproc și apărați-vă permanent drepturile! Nu tratați situația recurgând la un comportament recalcitrant.

3. Nu rămâneți impasibili în cazul în care observați o nedreptate! Ajutați la aplanarea conflictelor, sprijiniți victimele abuzurilor, declarați ceea ce ați văzut și nu ezitați să înregistrați sau să filmați evenimentele care se petrec în jurul vostru!”









27 comentarii

  1. In primul rand e ridicol faptul ca Jandarmeria Timisoara face legea la Arad. Nu exista jandarmi in Arad ? Conducerea UTA ce are de spus in privinta asta ?

    0
    0
  2. Jandarmeriei îi este interzis să intre pe stadion în timpul meciurilor, au voie doar dacă sunt conflicte. Faptul că ei intră în incinta stadionului încalcă o lege. Nu au dreptul legal să intre pe stadion și să filmeze spectatori. La intrare nu știu cum e exact, dacă au voie să filmeze, dar pe stadion nu au voie. De asta există firmă de pază care asigura ordinea, doar în caz de violente au dreptul jandarmii să intervină pe stadion!
    Există filmări cum îl iau pe Sergiu care nu protestează, nu e violent, a întrebat de ce e filmat și e luat, băgat în dubă și din ce se vede bătut.
    Unii suporteri au primit iar interdicție fără sa facă nimic, pur și simplu se trezesc cu interdicție fără motiv.
    Lucrurile nu vor rămâne așa, stați liniștiți domnilor care abuzați de bunătatea oamenilor!

    0
    0
  3. De acord că Jandarmeria fac multe abuzuri nejustificate legal,dar până a condamna conducerea clubului e cale lungă. Nu doar galeria scandează împotriva conducerii.

    0
    0
  4. Ăștia fin galerie (lu peste),au prea mult timp liber,și gai sa ne mai legam de Jandarmerie,conducere ,briza mari,orice numai sa fie băgați in seama !

    0
    0
  5. De acord cu verificările pt a nu introduce articole pirotehnice, dar să fie aceași măsură pt toată lumea! Oltenii cum au introdus ? De fapt jandarmi timișoreni poate sunt olteni, că jumate de Timișoara e din Oltenia! Să vă mai spun ceva..în galeria rapidului nimeni nu are voie să filmeze să facă selfiuri samd..cine e prins e evacuat! Acolo absolut toată lumea din peluză participă la spectacolul galeriei!! La noi mulți în peluză fac live-uri pe fb in loc să încurajeze echipa!!

    0
    0
  6. In ultimele zile observ o campanie masivă pe rețelele sociale de discreditare a clubului de către cei care se mândresc cu sloganul „pentru noi doar UTA contează”
    Aceeași care au aruncat cu jigniri grosolane și atacuri la persoana cu câteva luni in urmă fără a prezenta dovezile cu care se tot lăudau.
    Sa acuzi conducerea clubului că are legătură cu acest incident și cu abuzurile jandarmeriei împotriva suporterilor (chiar sunt reale aceste abuzuri) e prea mult chiar și pentru neprihăniții din SCU.

    0
    0
  7. Jandarmeria acționează conf. legilor în vigoare. Punct . Indiferent că sunt din Arad, Timișoara , Cocomârla sau Pampula etc. Au obligația de a menține ordinea, să potolească huliganii și bandiții de pe stadioane

    0
    0
  8. Să dea socoteală cei răspunzători și ăștia sunt jendarii pt. faptul că galeria lui CSU Craiova a introdus petarde !
    Sau pe ăia nu i-au controlat, și sigur că nu din moment ce au dat cu petarde ! Să fie penalizați cu amenzi jandarmii care în cazul suporterilor craioveni nu și-au făcut datoria !

    0
    0
  9. Sunt sigur ca cei ce comentează împotriva declarațiilor celor din galerie sunt doar niște „găinari” sau oamenii lui Meszar sau chiar el…”Elena,ARAD,Marcel”…
    Doar UTA. Libertate pentru suporteri!

    0
    0
    1. Eu nu am nici o problemă cu cei din galerie doar că dacă fac declarații care prejudiciază imaginea clubului trebuie sa și le asume și să prezinte dovezi pentru ce declară.
      Doar că ei s-au obișnuit să arunce „fumigene”in toate direcțiile fără probe și dovezi.
      Și dacă am altă părere decât tine nu înseamnă că sunt „găinar,Meszar sau oamenii lui”

      0
      0
  10. Teoretic,scandalagiii de servici si-o fac cu mana lor…Sunt luati in vizor,nu sunt multi…Practic ei se rafuiesc cu cine le pica in cale…Inteleg fenomenul Ultras,…
    Stiu si exact de unde porneste vanatoarea…Porneste de la alaturarea si infratirea cu CSA…Ei sunt cei vanati pe plan national,automat si infratirile…
    Am umblat la meciuri prin Europa,in lung si lat…Exista camere video peste tot la stadioane enorme,din dotare,ce ma deranjeaza pe mine ca sunt filmat sau fotografiat?Doar nu sunt Wanted Dead or Alive?
    Totusi,le tin partea galeriei,in anumit fel,pana la un punct si in general spectatorilor…Adica pe noi ne cauta jandarmeria mobila cimisoara de hemoroizi si varice si galeriile adverse pot introduce fumigene,artificii,petarde,scanteietoare,ce sa putem intelege?Pe ei nu i-a cotrobait nimeni?Eu,cu familia mea,am fost in nenumarate deplasari…La Medias ne-au umilit…Ne-au luat stick-uri,curele de la pantaloni cu catarame metalice,rujuri,pixuri,de parca exista vre-un risc…La Rapid,ne-au luat sandwichiuri pe care le aveam de acasa,pentru drumul de intoarcere..Mi-au luat un aparat foto,cumparat de la DM,unica folosinta pe 30 poze,cu bon de casa alaturat…Jandarmeria isi depaseste atributiunile…Pai pune-i tu pe jandarmii cimisoreni,femei/barbati,sa fie deplasati la Arad,la ore tarzii,mai ajung acasa spre dimineata..E logic ca sunt irascibili,frustrati de situatie…Probabil ca nu la fel ar fi pe Dan Paltinisanu,pe anexe terenuri,in Liga a 3-a cu Poli.Acolo nu vor mai avea bataie de cap….
    Dar sa insinuezi ca Jandarmeria este dirijata de catre conducerea UTA-ei,este strigator la cer…

    0
    0
  11. Discreditare, hai sa iti spun o poveste, in februarie am mers la ora 14(la o ora jumate dupa „batalia” de la Pergola) sa iau 2 bilete de la un prieten,am.fost legitimat si interzis pe stadion. Dupa ce mi-am demonstrat nevinovatia, am mers la club sa cer o baza de date, o dovada, care sa ateste faptul ca in sezonul 2021-2022 am avut abonament (la cumpararea abonamentului sa cerut copie buletin) raspunsul a fost :pana la meciul cu fcsb din cupa, ai un raspuns,vine meciul cu arges raspunsul nu l-am primit. Si atunci te intreb eu :cand suporterii au denuntat faptul ca s-au „sifonat” mai mult de 1000 de abonamente, acuma eu cu stiuatia asta, cine a discreditat pe cine?
    Nu contest rezultatele avute de actuala conducere(drumul din ligile inferioare pana in Superliga), clar au incercat in limitele cunostintelor si a posibilitatilor sa faca ceva bun, dar in momentul in care esti depasit (nu ca nu vrei, nu poti, atata sti sa faci) ridici sau ar trebui sa ridici 2 degete si sa lasi pe altul

    0
    0
    1. Nu doresc sa intru in polemici fara sens cu tine,@Petru…Tocmai la locul „fierbinte”,La Pergola ai mers sa-ti ridici biletele?Nu te contrazic..DAR???
      Adica tu incerci sa ne explici ca toti trecatorii sau mesenii de pe acolo,consumatori,au luat interdictie,in respectivul interval de timp?Asa brusc?
      Ok…Iti doresc succes ca sa-ti dovedesti nevinovatia,pentru ca sunt foarte constient ca si jandarmii au facut si continua sa faca exces de zel,dar ei se acopera mereu dupa legi..Fiecare suporter neconditionat de pe stadion,este foarte important!
      Bafta multa!

      0
      0
      1. Daca doareai sa te informezi sau erai informat, toate interdictiile au fost date persoanelor aflate la terasa Nerv, eu am zis clar, 1ora jumate dupa evenimente, mi am dovedit nevinovatia, fara a fi nesimtit vad ca citesti si intelegi doar ce iti convine. Ideea principala a fost sa-ti scot in evidenta cuvantul”discreditare”. Eu nu am vrut, nu vreau sa intru in polemici cu nimeni, am parerea mea, pe care mi am sustinut-o si o sustin. Dar un club care isi doreste sa isi ajute suporteri, altfel ar fi tratat situatia mea. Eu acuma inclin sa le dau dreptate celor care au spus ca s au „sifonat” abonamente din visteria clubului, altfel nu inteleg motivul pentru care se intarzie raspunsul cu privire la cele cerute de mine. Mersi

        0
        0
  12. Conducerea e de vina pentru toate, nu? Pentru controalele jandarmeriei, pentru jocul prost al echipei, pentru ca ploua afara…Acum, in batalia lor au inventat si ca nu ar mai avea clubul bani. Fara probe, fara nimic. Au pornit-o marii administratori de pe a grupurilor cu mult gunoi de facebook. Te crucesti ce limbaj si ce directie unanima e pe acolo. De fapt si pe aici ii vad pe unii ca nu au mintea critica la ei, nu accepta alte puncte de vedere decat buluproca-scu.
    Rusine asa zisilor ziaristi care au luat pe nemestecate si au crezut ca lanseaza senzationalul, atomica…
    De fapt, sunt putini ziaristi in Arad care chiar mai tin la regulile adevarului, a echitatii. Unii se vand pentru o friptura sau pentru trei secunde de atentie.
    Asa ca, ganditi cu capul vostru oameni buni, nu preluati petarde aruncate fara dovada.

    0
    0
  13. Da, exact. Toti cred ca o sa fie lapte si miere daca o sa vina banda celor patru si o sa cumpere clubul.
    Pai Apreotesei ce o sa faca ? Nu o sa vrea sa faca bani, sa administreze banii din televizari, etc ? Voi sunteti reali la cap ? O fi ceva mare filantropist si nu stiu eu. (ah, da, stiu ca „ii place” Cetatea Voluntarilor la maxim) Toti aveti numai Sucu in cap. Acolo e alta liga, alte smenuri, n-are comparatie.

    Si inca ceva. In primavara doritorul intr-ale primaritului Bulumac sustinea ca sunt probe, ca DNA , ca au depus sesizari, dar ca e vacanta la judecatori, si alte abureli.
    Acum cateva saptamani scultrasii au amenintat ca isi fac magazinul lor de toale alb-rosii, ca nu se mai poate, bla bla. Canci din nou.

    Scandal, scandal, scandal, scandal, numai asta se urmareste.

    0
    0
    1. Apropo ,ce s-a intamplat cu galeria Red Fighters, am inteles ca i s-a confiscat bannerul de catre galeria lui Poli undeva pe la Sanicolau Mare, si astfel s-a desfiintat.Ara un mare lider de galerie pe vremea aceea , unul Luca Alecu ?

      0
      0
  14. Nu e in regula cand se intampla abuzuri ale jandarmeriei, nu conteaza cine e abuzat, toti ar trebui sa faca front comun impotriva acestor abuzuri, aici nu ar mai trebui sa existe tabere.
    Evenimentul sportiv ar trebui sa fie organizat pentru spectatori, astfel ca ei sa se simta bine si sa fie in siguranta. Legislatia, modul de aplicare a legii, jandarmeria sunt o piedica, descurajeaza spectatorii.
    Jandarmii nu sunt stapanul locului, ca sa trebuiasca tu sa-i ocolesti cand mergi la stadion, fiindca ei nu se sinchisesc sa stea mai deoparte in costumele lor de robocop, ei sunt acolo sa sprijine bunul mers, nu sunt in fisia Gaza.
    Merg in occident la meci, ma simt bine, beau si bere in stadion inainte de meci si la pauza, beau bere si la birturile de langa stadion, daca vreau, stewardzii ma primesc cu zambetul pe buze, nu sunt perchezitionat, ma simt bine impreuna cu cei din stadion, daca mai si castiga echipa, atunci totul e si mai perfect, daca nu, si atunci imi mentin buna dispozitie, doar am venit sa ma simt bine.
    Cineva ar trebui sa le explice si oamenilor din Romania acest lucru, ar trebui schimbate lucrurile mult.

    0
    0
    1. @Cucu,absolut perfect ai punctat aici!Ma duc lejer,nu am nimic de ascuns,pot sa imi bage degetele si in fund,pot sa ma filmeze,pot sa ma legitimeze…Nu am nimic de ascuns…Doar ca din nou spun..Prea se face diferenta intre cei de acasa,mai ales galeria de la Peluza Sud si oaspeti…Nu este nici un secret ca ai nostri se descurca asa cum stiu si pot,treaba lor,imi plac,ne plac coregrafiile,dar nu au aruncat niciodata in teren asa ceva,m-au deranjat mai mult anumiti dobitoci inconstienti de la T1 si T2 care au aruncat peturi..Dar galeriile oaspetilor,cum de reusesc sa introduca materiale pirotehnice si arunca direct in teren,pe FN, la Arad?Asta mi se pare ciudat…

      0
      0
  15. Nu demult am trecut prin Arad. Am fost curios de fosta mea echipő de suflet, de noul stadion arădean, Deci m-am dus la un meci dintre UTA și o echipă din Oradea – nu sunt sigur, dar oricum nu era din București !!! Pentru mine a fost ciudat să aud cum că mult lăudată galeria arădeană susținea din răsputeri ….. FCSB din București.

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button