UTA Arad

Balint, la revenirea pe banca UTA-ei: „Dacă era vorba despre un alt club nu aș fi acceptat, obiectivul trebuie să se raporteze la realitatea de azi”





După Ionuț Badea și Ilie Poenaru, UTA a apelat din nou la Laszlo Balint, antrenorul care a readus echipa arădeană după 12 ani în elita fotbalului românesc și cu care s-a clasat pe locul 8 în sezonul 2020-2021, cel mai bun din ultimii 46 de ani din istoria clubului. Nu e un secret că fostul tehnician al Universității Craiova nu a fost în capul listei de înlocuitori ai lui Poenaru, dar după căderea negocierilor cu Costel Gâlcă, lucrurile au decurs de la sine. Balint a semnat un contract cu echipa „roș-albă” până în vara lui 2023, cu opțiune de prelungire, principala condiție fiind rămânerea arădenilor în Superligă. „Secunzii” Alin Pânzaru și Cezar Zanfir, preparatorul fizic Alexandru Radu și Dan Țapoș, antrenorul cu portarii, fac parte din stafful tehnic al lui Gyuszi Balint la Arad.

Mesaj pentru suporteri: „Am trăit momente unice alături de ei, îi stimez enorm”

– Domnule Balint, cât au durat discuțiile legate de revenirea dumneavoastră la UTA?

– Telefonul de la domnul Meszar l-am primit luni seara și m-a bucurat foarte mult. Discuțiile s-au derulat rapid, a trebuit să punctăm niște lucruri și în câteva minute nu mai existau impedimente în calea revenirii mele la UTA. Dacă era vorba despre  orice altă echipă din Superligă, cu această situație delicată din clasament, nu cred că aș fi acceptat să vin, dar așa nu am ezitat și marți eram deja la Arad.

– E oportun să reluăm discuția de acolo unde a rămas, respectiv de la faptul că ați fost contestat de suporteri, de galerie în momentul în care ați plecat în urmă cu 9 luni de zile de la UTA. 

– Așa cum și atunci am spus, imediat după ce nu mai eram antrenorul echipei, a fost vorba despre o simplă declarație a mea interpretată într-un mod nefericit, Dar, dacă am ofensat pe cineva, țin să-mi prezint public scuze din nou. Nu am avut nicio intenție să spun ceva rău la adresa unor oameni pe care îi stimez enorm, știind câtă pasiune pun și câte sacrificii fac pentru a fi alături de echipa lor de suflet inclusiv în cele mai lungi deplasări din țară. Am trăit momente unice alături de acești suporteri, pe „Motorul” sau „Francisc Neuman” și nu aș putea spune sau gândi ceva rău despre ei.

– De când ați plecat, între fani și conducerea clubului s-a iscat un conflict, cum vă veți raporta la el?

– Știu că există tensiuni, am citit despre ele în presă, alte amănunte nu cunosc. Până la urmă, eu sunt antrenorul echipei și am datoria să mă concentrez pe gestionarea ei, cu obligația de a o scoate din situația grea în care se află. Sigur, suporterii sunt parte importantă a clubului, poate cea mai importantă, iar băieții vor avea nevoie de susținerea lor. Din câte am văzut la TV, aici nu au fost probleme până acum și suntem datori să dăm totul pentru fanii noștri și pe mai departe. Sigur, ideal ar fi să existe o cât mai mare unitate, mai ales în situația grea în care se află echipa în clasament și eu cred că va exista. Sau cel puțin nu cred că echipa va resimți acele tensiuni de care vorbiți.

A vorbit cu Ilie Poenaru: „Prioritare sunt punctele în acest moment”

– Ați mai declarat că simțiți că ați lăsat ceva neterminat la Arad. La ce v-ați referit și așa poate ne apropiem și de obiectivul fixat împreună cu conducerea clubului?

– În primul rând, am avut sentimentul că am lăsat lucrurile puțin în aer în sezonul trecut. Eram la final de ianuarie, pe la mijlocul campionatului, iar echipa juca un fotbal bun, doar că avea dificultăți să-l concretizeze în goluri și rezultate. Apoi, se mai știe, au fost destule greșeli de arbitraj împotriva noastră, dacă am fi avut VAR încă de anul trecut, am fi avut mai multe puncte în clasament și nici nu cred că se mai ajungea la acea despărțire. Dar, nu mai are rost să rămânem ancorați în trecut, ci să învățăm cu toții din greșeli și să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut de mâine încolo.  Cât despre obiectiv, acesta trebuie să se raporteze la realitatea de azi. Pe termen scurt, trebuie să luăm punctele care să ne scoată din acea zonă roșie a clasamentului și ulterior să avem un parcurs care ne ferească de orice emoții.

– Cu o parte a jucătorilor ați lucrat deja la UTA, pe alții îi cunoașteți de la TV, care credeți că ar fi punctele forte și cele vulnerabile ale echipei?

– Acum aș vrea să spun doar că există mult potențial. În detalii nu aș vrea să intru, pentru că încă nu am condus niciun antrenament al echipei, ci doar am avut o discuție cu Ilie Poenaru. El a fost foarte deschis cu mine, îi mulțumesc și pe această cale, voi încerca să păstrez ceea ce s-a făcut bine, dar și să vin cu ceva nou. Nu are rost să facem comparații nici cu sezoanele trecute, pentru că au fost diferite. În primul am jucat imediat după pandemie, nu am avut timp să pregătim mare lucru, iar unii fotbaliști veneau după o perioadă în care nu au prea jucat. În cel de-al doilea, într-adevăr am avut parte de 4-5 săptămâni de pregătire, am și avut un joc mai bun, mai elaborat, dar nu concretizam numeroasele ocazii pe care ni le-am creat. De altfel , UTA și-a schimbat toți oamenii de atac, rămâne de văzut cât de repede vom juca ceea ce mi-aș dori eu, cu mențiunea că prioritare sunt punctele în acest moment.

Va lucra la reabilitarea lui Keseru și Ubbink: „Nu mă voi raporta la ceea ce a fost în trecut”

– Probabil știți că a existat un „caz Claudiu Keseru” în această toamnă la UTA, cum îl veți gestiona dumneavoastră?

– Din nou, am privit lucrurile doar din exterior. Claudiu Keseru este un nume important în forbalul românesc aflat sub contract cu UTA, iar eu am sarcina să încerc să-l folosesc la potențial său maxim. Aș vrea să fie un nou început și pentru Claudiu, chiar dacă suntem în mijlocul campionatului și el are deja un mic istoric la această echipă.

– Probabil, în cazul lui Desley Ubbink lucrurile ar trebui să fie mai simple în direcția reabilitării sale…

– E adevărat că pe Desley îl cunosc foarte bine, de aceea mi l-am dorit și la Craiova, eu sper să redevină acel fotbalist util și chiar spectaculos pentru UTA. Ca și în cazul lui Keseru, nu mă voi raporta la ceea ce a fost în trecut.

„Miculescu nu mai avea statut de junior la UTA”

– Când ați plecat de la de la Arad, UTA avea un David Miculescu în plus, acum aveți sarcina de a indentifica fotbalistul sub vârstă dintr-un așa zis prim „11” ideal.

– În primul rând, toți jucătorii sunt importanți pentru mine, nu există titulari și rezerve. Apoi, Miculescu deja avea statut de senior, era o garanție pentru UTA, vârsta sa nu mai conta când făceam echipa. În ceea ce privește juniorii, îî cunosc foarte bine pe Isac, Negoescu și Mociu, dar și pe Rareș Pop, dar, evident, mai trebuie să-i văd acum la antrenamente. Oricum, UTA are o academie puternică, sunt sigur că vom avea de unde alege pe termen scurt sau lung. Din păcate, am înțeles că Isac are sau a avut o accidentare, trebuie să vedem cât de repede îl vom putea folosi. Pentru Petrolul e suspendat și Șteau, în general trebuie să strângem rândurile la Ploiești, căci suntem puțin decimați între accidentări și cartonașe.

– Între campionat și Cupă, UTA mai are șapte meciuri oficiale în acest an calendaristic, la ce să ne așteptăm?

– Eu și stafful meu ne gândim doar cum să pregătim cât mai bine meciul de la Ploiești, căci avem rapid nevoie de un rezultat pozitiv. Urmează partidă de la Buzău, din Cupă și apoi întâlnim Voluntariul acasă, încercăm să scoatem maximum. Programul e infernal, sunt puține zile de pregătire, căci vom fi mult pe drumuri, după care – într-adevăr, vine o perioadă de trei săptămâni în care putem pune mai multe mai multe lucruri la punct. Ne-am gândit să plecăm și într-un cantonament, dar asta rămâne să stabilim în perioada următoare. Ne așteaptă o luptă dură pentru fiecare punct în acest sezon, avem mult de muncă, orice zi contează și am nevoie de disponibilitatea totală a jucătorilor.

22 comentarii

  1. Bine ai revenit Gyuszi!
    Sigur vei avea rezultate mai bune decât cele pe care le-ai avut în perioada pe când o antrenai pe UTA.
    De ce?
    Deoarece vei știi că ai în lot tineri care sunt mai valoroși decât seniorii: Rareș Pop, Cibi, Mociu etc.
    Tot ce vrem este ca cei ce vor prinde minute în meciurile oficiale să o facă până la ultimul strop de energie și cu un sacrificiu dus la extrem.
    Mult succes Gyuszi alături de echipa noastră iubită!
    Forța UTA!

    0
    0
    1. Entuziasm cât sta bine . Multa circumspecție, din partea antrenorului, și la ce urmează. E vorba, privind clasamentul, de ,, operație pe semnătura ” Abia plecat, Poenaru dezvăluie ca unii sunt,, nepregătiți”. Poate forma de a spune ca nu sunt ce credem. Cum nepregătiți când, sub diferite forme, vreo 6 oameni se ocupa de asta. Acum cati, sunt,, nepregatiti” nu știm, dar care sunt, cam intuim. Sarcina pentru Balint, cât o promovare. Și gura păcătosului… Poenaru..,, Am jucat 16 ani la o echipa fără public” Am văzut. Acum susținătorii adevărați trebuie sa privească obiectiv ce urmează. Bune sau rele. Fotbalul are rezerve de duioșie și în momente grele.

      0
      0
  2. Mister Balint ,grija mare la juniori,Rares Pop cu un tupeu si potential foarte mare deja arata mai bine ca multi seniori sa nu zic doar F.Matei,Fabiano Cibi ce a intrat foarte bine cu FCSB cu pase in fata si pase unde a avut probleme Poenaru la licenta(pasa filtranta) plus fizic bun, Negoescu ce a scos de fiecare data cand a intrat galben pt adversar cu un dribling bun si de ce nu juniorul etapei trecute din Academie Razvan Ristin, un mijlocas central cu fizic bun ce recupereaza multe mingi…cu mai multa agresivitate seamana cu jucatorul Cristi Todea! Mister Balint,daca esti corect cu juniorii eu o sa te sustin! Daca iar apar juniori pe filiera Apostu,ca Adi Mar ce in prezent este rezerva meci de meci in Liga 3 la Corvinul …..

    0
    0
  3. Fals, nu doar galeria a cerut demisia la momentul respectiv, se uită (cu bună știință sau nu) că și o parte de la tribuna 2 au scandat „demisia”.
    Era interesant, Căline, dacă îl întrebai despre „Utistul necunoscut”, sau despre oferta de la rapid când am condus cu 1-0 pe Arena Națională și rapid juca în 10 după ce J. Morais a luat cartonaș rosu în minutul 39 și domnul Balint nu a închis jocul, a insistat cu fundașul Dima în câteva meciuri și am pierdut puncte pe mâna acelui fundaș, deși toti suporterii vedeau că e depășit.
    La momentul respectiv pe circarad erau (același persoane) care îl „înjurau” pe Balint, acum îl ridică în slăvi. E de înțeles de ce același personaj a câștigat primăria Arad cu așa suporteri, voi aveți memoria scurtă. Revine Apostu cu jucători ca Ongaro, Laukzemis, Dangubic, Wagner, Dima, etc.
    Nu trebuia adus Poenaru (tatăl lui e membru PNL Ilfov, există un articol interesant pe GSP (bine că nu e scris articolul de presa din Arad) cum că Poenaru a antrenat doar echipe cu primari PNL (Clinceni, Mediaș, Arad), de asta Meszar a acceptat orice condiție pusă de Poenaru).
    Pista Gâlcă a fost de fapt o fumigenă pentru a demonstra că se negociază și cu alt antrenor, fals din nou, negocierile au fost de fațadă, Balint fiind singurul favorit.
    Iată ce scria Giro acum câteva luni despre Balint :”Balint se auto-flageleaza,Sado-Maso…Prima data a gafat cumplit,atunci cand a lovit in conducere,nu am uitat…Si ce face Balint,din nou?Dupa ce i se striga demisia,isi da seama ca suporterii aradeni,cam cunosc putin fotbal si ne-am cam saturat de Luna Park..Rad comentatorii,de cate schimbari de lot se fac,pe termen scurt,din 6 in 6 luni…Nu numai ca nu mai exista unitate,grup,in vestiar…Tu Balint ii dezbini. Doar din cauza ta,pe interesele tale,in cardasie cu Apostu. In locul tau,nu as mai iesi la cumparaturi,prin Arad…Din jena…din rusine….”
    Negru pe alb! O zi bună!

    0
    0
    1. S a facut un sondaj chiar pe acest site inainte ca Badea sa plece si Balint a fost prima alegere a suporterilor.Nu poti sa ai unanimitare,fiecare cu parerea lui,asa cum e si normal,dar faptul ca la vremea respectiva era vazut de catre suporteri ca si cea mai buna varianta de inlocuire a lui Badea dupa doar cateva etape dupa ce plecase de la UTA spune ceva,si anume ca majoritatea suporterilor si- l doresc la echipa.Nu toti,dar majoritatea.

      0
      0
  4. Un atu extrem de important pentru tine, ești disciplinat si bine organizat. Dacă te ascultă jucătorii faci treabă bună. Numai după acest interviu deja suntem ca si salvati. Succes, Gyuszi !
    P.S. Adu-i înapoi pe Hrezdac si Pătlăgică, te rugăm!

    0
    0
  5. Printre lucrurile terminate ar fi bine sa fie si unele ce nu ar mai trebui continuate.
    1. Lipsa de minute/meciuri pentru juniori.
    2. Exclusivitatea si numarul foarte mare de transferuri.
    3. Ultra-sensibilitatea (Utistul necunoscut)

    0
    0
  6. Mister Meszar,lasa conflictele personale si transfera inapoi atacantul junior Patrick Pascalau,ca o sa ajunga un atacant foarte bun! Eu cred ca si atacantul de la U18 Patrick Andreaș este foarte bun,oportunist la fel ca Daniel Paraschiv! Trebuie doar sa ajunga la echipa mare! PS: Am fost la Petrosani pentru un meci si sunt doi juniori foarte buni,un fundas central Mario Fage nascut 2005 si un mijlocas aripa Robert Vînătoru (la fel ca fostul fotbalist) nascut tot in 2005!

    0
    0
  7. UTA un club de tradiție în fotbalul românesc.
    Un slogan frumos și adevărat.
    Dar fără acoperire la UTA primului mandat în liga 1 pentru Balint, atâta timp căt juniorii Academiei au cam fost de decor la acest club.
    Sper ca la al doilea descălecat să pună în practică sloganul folosind cât mai mulți jucători care și-au făcut junioratul în propria academie.
    Situația nu e deloc roză la club, dar cine nu riscă, nu câștigă!
    Succes!

    0
    0
    1. Nu sunt impresariati de cine trebuie. Conducerea uitand totusi ca singurii bani veniti in club din vanzarea de jucatori (exceptandu-l pe Roger-care a dus bani putini, in comlaratie cu Petre, Man, Miculescu) au fost impresariati de Sarmasan.

      0
      0
  8. Unii uita unele chestii…
    Balint i-a ridicat cota lui Miculescu de pe care clubul a luat niște bani frumușei.
    Apostu pe care tot îl blamați, e omul care i-a adus pe Roger, pe Cardozo și mulți alții la UTA… pe comisioane mult mai mici decât la alte cluburi. Da, au schimbat și mulți jucători… dar dacă nu au dat randament, de ce sa ii mai ții???
    Omul își cere din nou scuze… oare doar el a greșit? Când ești înjurat de morți, familie, etc… la fel am face cu toții… ori întorci spatele și pleci, ori te pui la ceartă.
    Haideți cu toții sa vedem de binele echipei. Balint chiar e cel mai în măsura sa scoată corabia la mal. Suntem pe 15… deci, HAIDE UTA! BAFTA dle Balint!

    0
    0
    1. @ UTA, Falcă, tu ești? Vezi că e Cardoso, nu Cardozo. Uite cine comentează pe aici de UTA, postacii partidului care habar nu au de jucători, de echipă, dar sar în apărarea partidului la foc comanda!

      0
      0
  9. Lucian, am o rugăminte la tine. Am văzut un filmuleț de la antrenamentul de azi al echipei. Era un băiat blond acolo. E cumva Hrezdac? Stii ceva? sau cine e?

    0
    0
    1. Domnul Lucian,va rog frumos la mai multe info despre juniorii ce fac antrenamente cu echipa mare. Si daca juniorul ivorian Tidiane a fost semnat de UTA .

      0
      0
  10. Cu Balint cred ca nu o sa mai ia gol în fiecare etapa. El a făcut o apărare beton a avut printre cele mai puține goluri primite. Acum avem aproape cele mai multe. Balint e un caracter de excepție, cine venea la o asemenea situație. Respect Balint.

    0
    0
  11. @Utist Arădean Ce mult contează pt tine un S sau Z… poate e corectorul telefonului. Ar fi cazul sa te apuci la a susține echipa, nu la dat lecții de gramatică latină… penibil, jur!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button