UTA Arad

Balint lua în calcul să preia o altă echipă pe 13 noiembrie…dacă nu venea oferta UTA-ei: „Un club special pentru mine până când voi închide ochii”





Laszlo Balint revine după 9 luni de zile la Arad, pentru a redresa o echipă aflată astăzi pe locul 15 al Superligii, direct retrogradabil. Fostul antrenor al Universității Craiova a spus deja că, dacă nu era vorba despre UTA, nu ar fi acceptat provocarea, dar tot el a recunoscut că ar fi luat în calcule să se întoarcă în circuit pe 13 noiembrie, la intrarea în pauza pentru „mondialele” din Qatar.

„Mă bucur nespus că fac din nou parte din această familie a clubului UTA

Balint nu-și ascunde sentimentele față de gruparea ce i-a dat cel mai mult în cariera sa de antrenor. „Trebuie să vă mărturisesc că mă încearcă sentimente de emoție pe care nu le-am mai trăit în calitate de antrenor. Nu aș vrea să credeți că vreau să folosesc cuvinte mari, dar asta este realitate, asta e ceea ce simt. Am revenit acasă unde am trăit momente extrem de frumoase. E adevărat, am trăit și momente grele la Arad, dar, una peste alta, tot ce s-a întâmplat pentru mine aici  reprezintă mari plusuri.  Și nu neapărat ca antrenor, cât mai ales ca om, pentru că aici m-am simțit foarte bine. Aici am știut ce înseamnă adevăratele provocări profesionale, adevăratele dificultăți pe care trebuie să le treci. Și nu singur, ci împreună cu oamenii care alcătuiesc un spirit greu de egalat în fotbalul românesc, greu de simțit în alte medii și vreau să subliniez acest lucru. Nu vreau să credeți că folosesc cuvinte mari, dar mă bucur nespus că fac din nou parte din această familie a clubului UTA, mă bucur nespus că revin aici ca antrenor, chiar dacă știu că momentul este foarte greu. Dar, dacă realitatea nu ar fi fost asta, nu foarte plăcută, nu s-ar fi petrecut o schimbare de antrenor și lucrurile ar fi evoluat conform unui firesc pe care și l-ar fi dorit toată lumea în cadrul vieții și activității unei echipe, indiferent de eșalonul de care vorbim”, a menționat Laszlo Balint în startul conferinței sale de prezentare, în care s-a vorbit și despre partida de peste două zile, de la Ploiești, cu Petrolul.

„Discuții, oferte concrete, dar am preferat să aștept până la perioada de întrerupere a campionatului…apoi a intervenit UTA”

Întrebat de ce nu ar fi acceptat oferta unui alte echipe în acest punct al sezonului, tehnicianul de 43 de ani a adăugat: „E un principiu de-al meu și anume ca un antrenor să nu preia o echipă în mijlocul campionatului, în special într-o situație dificilă, destul de tensionată.  Te expui,  reprezintă un mare risc. Pe de altă parte, nu vă ascund că au fost destul de multe discuții, chiar oferte concrete și am preferat să aștept până la perioada de întrerupere a campionatului.  Probabil, pe 13 noiembrie aș fi acceptat să antrenez din nou, dacă nu ar fi intervenit – bineînțeles – această discuție cu UTA. Urmează o perioadă de trei săptămâni de pauză, care va fi mai mult decât utilă pentru toată lumea pentru a regla anumite aspecte sau a îmbunătăți anumite interpretări ale ale principiilor tactice. Doar că UTA este un club special pentru mine și nu de ieri, de azi, încă de când am îmbrăcat tricoul acestei echipe, în urmă cu foarte mulți ani. Nu este un secret, UTA este un club drag sufletului meu și sunt convins că așa va rămân până când voi închide ochii, indiferent de ce se va întâmpla”. 

„Situația nu este una tragică, dar avem o mare responsabilitate să scoatem cât se poate de repede echipa din acea zonă a clasamentului”

Laszlo Balint e conștient că în cazul său răbdarea suporterilor nu va fi foarte mare, comparativ cu un alt antrenor care nu a mai antrenat la Arad și care nu și-a adus contribuția la formarea pe jumătate a lotului de jucători existent azi la UTA. „Indiferent de numele său, un antrenor nu poate avea confort în meseria asta, sau de cel puțin nu atunci când îți propui să obții rezultate și să te orientezi către performanță. Poziția în care suntem în acest moment sub nici o formă nu ne poate permite luxul de a ne simți într-o oarecare zonă de confort. Nu vreau să pun presiune mai mare decât este, dar avem o mare responsabilitate să scoatem cât se poate de repede echipa din acea zonă a clasamentului. Situația nu este una tragică, dar este una ce trebuie să ne preocupe pe toți. Clasamentul este extrem de echilibrat și două rezultate pozitive te pot urca undeva mai sus într-o zonă ferită. Totodată, alte rezultate negative pot agrava situația, iar eu sunt perfect conștient că așteptările sunt mari de la mine. Dar eu mai știu ceva și anume că utiștii au fost solidari, uniți, în momentele de dificultate, tot așa cum ne-am bucurat și am trăit momentele frumoase împreună”, a adăugat fostul fundaș.

O binecuvântare că am putut face din pasiunea noastră o meserie, să ne punem cu toții în slujba echipei”

Laszlo Balint și-a reluat rapid discursurile motivatoare în vestiarul UTA-ei. „Ieri, i-am întrebat pe jucători în vestiar de ce s-au apucat de fotbal? Și toți mi-au spus că s-au apucat de plăcere. E clar că toți iubesc acest sport, iar pentru noi este o binecuvântare că am putut face din pasiunea noastră o meserie. Nu e puțin lucru că putem câștiga bani făcând ceea ce ne place cel mai mult. Nu trebuie să uităm acea pasiune pe care o aveam în momentul în care eram copii și intram pe terenul de fotbal. Bineînțeles cu responsabilitatea pe care trebuie să o purtăm ca oameni profesioniști.  Ei, ca jucători, iar eu, ca antrenor și nu trebuie să uităm de responsabilitatea pe care o avem în fața oamenilor care iubesc acest club. Și mai trebuie să acceptăm realitatea, în acest moment, din păcate, plecăm cu șansa a doua la Ploiești. Dar, eu am foarte mare încredere că se va vedea cel puțin la nivel mental, la nivelul atitudinii, pentru că aici se produc primele modificări în momentul în care ă se schimbă antrenorul, o altă față a echipei. Datoria mea este să încerc să aduc fiecare jucător la potențialul maxim pe care îl poate atinge în acest moment. Nu este o sarcină ușoară, dar ei au parte de tot sprijinul și încrederea mea, indiferent de vârstă, de numărul de meciuri pe care îl au în prima ligă, de experiența lor, de vechimea la această echipă. Toți trebuie să ne punem în slujba echipei, interesul fiecăruia dintre noi trebuie să fie interesul echipei”, a mai afirmat „principalul”  brașovean.

Laszlo Balint a pregătit-o pe UTA în iunie 2019 – ianuarie 2022, promovând echipa arădeană după 12 ani în Liga 1 și clasând-o pe locul 8 în vara lui 2021, cel mai bun din ultimii 46 de ani. Fostul fundaș a mai antrenat-o între timp doar pe Universitatea Craiova, timp de patru etape în prezenta ediție a Superligii.

Un comentariu

  1. Foarte frumoase vorbele tale însă sper ca și tu ca antrenor sa fii învățat ceva in cele 9luni fără să poți face orice și fără să dai socoteală cuiva,sa fii mai flexibil și încrezător în formarea primului 11, UTA va fii mereu UTA,cu acel ceva tipic doar nouă însă ce faci tu și cum te dezvolți ca antrenor depinde doar de tine,de cine și cum te lași îndrumat,fii mai modest și umil și vei realiza mai multe, țeapa de la olteni sper că ți-a deschis ochii.
    Hai UTA!!!

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button