Fotbal judetean

Unirea Sântana e regina toamnei în fotbalul județean! Nadiu: „Nu ignorăm contracandidatele, dar depindem 100% de noi în drumul spre Liga 3-a”Unirea Sântana a ținut capul de afiș în turul ediției 2022-2023 a Ligii a IV-a Arad. Formația în roșu și negru este campioană de toamnă cu 33 de puncte, fără nicio înfrângere, fiind – de altfel – singura formație ce participă în competițiile de seniori ale AJF-ului ce nu a pierdut deloc. Are de departe și cel mai bun atac și dă golgheterul campionatului după 13 meciuri, pe Kevin Trabalka. Echipa pregătită din vară de Marius Ciubăncan mai are și meritul că a bătut ambele echipe ce o însoțesc pe podium, 3-2 pe Socodor și 3-1 pe Felnac. Despre ceea ce a fost, dar mai ales despre ceea ce urmează Unirea ne-a vorbit Ovidiu Nadiu, președintele secției de fotbal a clubului din Sântana.

„Toată organizarea este făcută pentru a ajunge într-un eșalon superior”

-Domnule Nadiu, cum ați caracteriza prima parte a stagiunii la Unirea Sântana? Corespund așteptările de la începutul campionatului cu realitatea?

-Suntem unde trebuie, pe locul ce ne asigură îndeplinirea obiectivului. Avem stipulată promovarea până și în regulamentul de ordine interioară. De aceea am și adus jucători din Liga a 3-a și pe Marius Ciubăncan, un antrenor cu experiență mai sus. Se fac trei antrenamente pe săptămână, prezența e aproape de fiecare dată de 100% la antrenamente, toată organizarea este făcută pentru a ajunge într-un eșalon superior.

– Sântana a mai fost în față, pe podium și în sezoanele trecute, dar nu ajuns să disputea un baraj de promovare. De ce ar trebui să fie diferit acest campionat?

– Acum avem un lot mai echilibrat și numeric și valoric, raportul dintre jucătorii localnici și cei din afara zonei noastre este aproape egal. Băieții sunt  aproape cu banii la zi, în limita a ceea ce se poate oferi, am rezolvat până acum orice problemă a lor. Așadar, există implicare totală a celor din club și a organelor locale. Vreau să spun de la început că, la nivel de județ, fără implicarea primăriei, lucrurile nu funcționează cum ar trebui. Nu prea sunt oameni care să dea bani și pentru că nu mai sunt bani pe piață, mai ales după pandemie. Și potențialul meu financiar este redus, cheltuielile sunt mari. Am avut antrenamente pe Motorul, am avut recuperare la Gemi, toate costă, fără implicarea autorităților locale nu se poate. Avem norocul și că domnului primar Daniel Tomuța îi place fenomenul, vine cu noi la toate meciurile din județ, dar și la UTA. Dacă nu ar fi primăriile lângă cluburi, cum ar fi sportul în județ sau chiar la UTA? De exemplu, la clubul Unirea Sântana mai funcționează și funcționează bine și alte secții, precum judo, karate, handbal, box și dans sportiv.

„Poate sunt subiectiv, dar nu știu dacă UTA are la ora asta un vârf ca și Trabalka”

-Ar fi și ceva regrete după acest tur?

– Dacă vrem să găsim, o putem face, dar așa, forțând puțin. Să zicem că am luat prea multe goluri, dar ele s-au compensat cu numărul de goluri date. Până la urmă, e și firesc să mai avem și probleme cu concentrarea, dacă luăm media de vârstă a lotului. După calculele colegilor mei, această medie este undeva la 23 de ani și ceva, deci printre cele mai scăzute din campionat. Noi avem probleme dacă se accidentează jucătorii cu experiență, gen Martin, Trabalka, Simion, Bercu, nu poate să joace doar tineretul. Jucătorii tineri încă mai au de învățat, dar bucuria este că 90% sunt localnici. Am avut o continuitate aproape tot timpul la grupele de copii, cu jucători din Sântana, Caporal Alexa și Olari.

– Apropo de Trabalka, cât e de greu să țineți un atacant ca el în Liga 4-a?

– Pe lângă faptul că face parte din familia mea, datorită jobului pe care el l-a îmbrățișat din iarna trecută, Kevin nu mai putea avea o prezență bună la antrenamentele de la Lipova.  Atunci s-a ivit ocazia să vină la o echipă care, datorită terenurilor de antrenament dotate cu nocturnă, se poate pregăti la 6, 7 seara, indiferent de anotimp. Iar Kevin cred că are 99 % prezență la antrenamente. Din punctul meu de vedere, cu tot respectul, nu știu dacă UTA are la ora asta un vârf ca și Trabalka. Poate sunt subiectiv, dar asta e părerea mea și mai este și un jucător de echipă. Ar mai trebui să găsim și pe cineva care să joace aproape de el. Dacă Doamne ferește se accidentează, știind că a și avut două operații la genunchi, ce ne facem? Așadar, mai trebuie să căutăm încă un vârf de profilul său, cu toate că nu uităm că-l avem și pe Stanciu, care, dacă e sănătos, e un jucător bun de Liga a 4-a, dar eu zic că va demonstra și mai sus.

Patru-cinci achiziții, pleacă portarul Mucha?

Dacă tot am ajuns la subiect, vor fi multe schimbări la nivel de lot la Sântana în această iarnă?

– Personal, sunt mulțumit de toți și nu aș vrea să renunțăm la nimeni. Fiecare jucător din lot are rolul lui și și-a adus aportul la acest parcurs bun al echipei. Se aude că, din cauza serviciului, ar vrea să plece Lucian Mucha. Jos pălăria în fața lui, un super băiat de echipă, un super profesionist, am înțeles că jobul îl va duce la zeci și sute de kilometri de noi și i-ar cam greu, dacă nu imposibil, să mai vină la antrenamente, iar Marius Ciubăncan insistă mult pe prezența către 100%. Împreună cu managerul general, Cătălin Puia, am inițiat discuții cu patru-cinci jucători, mijlocaș, fundaș, vârf, portar. Vrem jucători cu experiență că la tineri stăm bine, avem 5-6 care – zic eu – fac față cel puțin în Liga a 4-a, dacă nu și mai sus, cu condiția să rămână la fel de serioși.

– Cine credeți că se va lupta cu Sântana până la final pentru primul loc?

– Nu vreau să fiu considerat lipsit de modestie, dar eu sunt convins că depindem sută la sută doar de noi. Avem și cele trei puncte în față după tur, dacă facem avem un parcurs la fel de bun și la primăvară, nu cred că putem scăpa locul 1. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar celelalte echipe nu cred că sunt, ca și valoare și ca și buget, la nivelul nostru. Doar că fotbalul trebuie respectat și în niciun caz nu ignorăm echipe ca și Felnac, Socodor, Viitorul, Păuliș sau Curtici. Chiar, ca și individualități, Frontiera Curtici cred că are cel mai valoros lot din Liga 4-a, doar că mai e nevoie și de altceva, în seriozitate la pregătire.

„Nu cred că vom intra nici în martie pe noul stadion, sper să nu avem de suferit la capitolul rezultate din retur”

– După inaugurarea arenei din Lipova, multă lume se întrebă când se întoarce și Sântana acasă. Cum stau lucrările, în vară lucrurile păreau că se îndreaptă spre recepție…

– Am și eu o firmuliță mică de construcții și știu cu ce se mănâncă…Din punctul meu de vedere, această firmă care a câștigat licitația cu stadionul nu ar avea nicio scuză că nu a terminat, așa că, după părerea mea, își bate joc de noi. În primă fază, stadionul trebuie să fie gata, dacă bine țin minte, anul ăsta prin ianuarie-februarie. Noi de dou ani de zile jucăm la Olari, Caporal Alexa și Pâncota. De la Primărie am înțeles că s-a prelungit termenul de predare pentru luna noiembrie din acest an, dar suntem în decembrie și… Din proprie experiență, spun că, cu 5-6 oameni, în două-trei săptămâni ar termina totul. Apoi urmează alte proceduri, recepția, predarea la primărie, nu cred că vom putea juca la Sântana din primăvară. În vară, au fost la Sântana, din partea Federației, domnii Burleanu, Geolgău și Stoichiță, dar au dorit să vadă doar terenul, la vestiare nu au intrat. Ne lipsește baza nouă, gândiți-vă ce terenuri sunt și ce vreme a fost în noiembrie. La Caporal Alexa e mocirlă, echipa de seniori a făcut antrenament acolo, plus juniori și tineret, toți au făcut acolo. Normal că un teren artificial în perioade februarie și martie e de vis, nu mai vorbim de vestiarele mari, încăpătoare. Le mulțumim celor de la Pâncota că ne-au primit și sper să ne mai găzduiască și la anul că la Sântana sigur nu o să fie gata la Sântana, nu cred că vom putea intra în martie acolo, datorită birocrației, datorită constructorului. Și, cu toate că nu jucăm la Sântana, sunt 30-40 de oameni meci de meci alături de noi la Pâncota, iar acasă sigur nu coboram sub 200. Cu atât mai mult cu cât echipa e pe primul loc, sper să nu avem de suferit la capitolul rezultate din retur.

– O posibilă promovare în vară v-ar prinde pregătiți?

– Prin implicarea fără niciun fel de reținere a Primăriei, a Consiliului Local, plus a unor sponsori locali care dau cât pot și a unor prieteni de-ai mei eu zic că da. În momentul în care am pornit la drum în acest sezon și am pus acest obiectiv, ne-am făcut calcule de buget, cu primă de obiectiv cu tot. Pentru Liga a 3-a, în sistemul ăsta cu o serie formată din echipe din Arad, Timiș și Caraș, am creionat un buget de 800 mii – un milion de lei pentru un sezon de Liga a 3-a. La nivel de oraș și de Sântana există firme puternice care ar putea să vină cu un 30-35 % din buget, aceleași care la ora asta vin undeva între 10 și 20 %. Ar fi mai ușor și pentru primărie și nu ar fi atât de mulți cârcotași care spun că se cheltuie banii aiurea. Eu și Cătălin Puia vom insista mereu să avem cât mai mulți jucători și la prima echipă din zona noastră, pentru că așa ni se pare corect. Aunci se justifică și banii cheltuiți în Liga 3-a, nu este bine să ai doar unul-doi localnici și restul din afară. Vom lucra în permanență pentru alimentarea primei echipe cu jucători din Sântana, Olari și Caporal Alexa.3 comentarii

 1. Doamne ferește ce aberații poți vorbi,mâine-poimâine ne spui ca tu cu Puia a-ți fi cei mai potriviți sa conduceți Uta! Opriți-vă cu atâtea laude ca numa voi stiti cum a-ți tremurat ultimele meciuri,de aia are Puia frisoane!Iar la Gornic sa îi luați un porc gras de Crăciun, ca ultima etapa…Bafta oricum

  0
  0
 2. Cred ca ai vazut alt meci ,
  Cred ca, de meciul cu vi-fe vorbești
  Eu spun ca Paulisul este peste nu vorbesc de Curtici ,Viitorul ,sau Socodor chiar si Pancota
  Acolo la Felnac e ceva de genul cu „heirupul” in rest doamne ajuta .

  0
  0
 3. Bine că are primăria bani de băgat în fotbal,și drumurile principale arată că după al doilea război mondial…..tu marele PSD-ist,acuma îl lingi in dos pe primar și îl lauzi….

  0
  0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Back to top button