Arhivă articole

Parteneriatul Pecica – UTA, la ora primelor concluzii! Găvruță: „Sunt câțiva tineri care au crescut vizibil, poate din vară ridicăm nivelul”


Prima jumătate de an a colaborării dintre Progresul Pecica și UTA s-a scurs cu rezultate destul de bune pentru părțile implicate. Gruparea „galben-albastră” are cu trei puncte în plus în clasamentul seriei a 8-a a Ligii a 3-a față de acum un an, când cheltuielile erau ceva mai mari și s-a investit și în jucători din alte județene, în timp ce clubul fanion al Aradului își vede rodați tinerii la un nivel bun, sub comanda unuia dintre antrenorii de la Academie, Mihai Petcuț, care a fost ajutat de Bogdan Bozian. A fost o simbioză ce a produs 19 puncte după 15 runde, pentru un loc 6 ce încă lasă (mici) speranțe de play-off, dar și destul de departe de zona cu probleme a clasamentului.

13 juniori de la UTA pentru Petcuț și Bozian la Pecica

Totuși, planul Progresului la începutul verii era puțin altul și era construit în jurul lui Dan Stupar. Doar că fostul fundaș al UTA-ei a ales, până la urmă, Crișul, iar conducerea pecicanilor a abordat alți tehnicieni, printre care Radu Anca sau Marius Ciubăncan. Nu s-a concretizat nimic și dintr-o dată a apărut varianta colaborării cu „Bătrâna Doamnă”, care avea și are destui jucători tineri care trebui să-și facă mâna înr-o competiție de seniori pentru a fi luați în calcule pentru prima echipă. După consultări inițiate de Cristian Pilan cu conducerea UTA-ei, Mihai Petcuț a venit la Pecica cu Roșca, L. Roșu (portari), Sarkozi, D. Roșu, Puta (fundași), C. Mihai, Hrezdac, Șerăngău, Borcea, Andrieș, Indreica, Stanciu (mijlocași) și atacantul Câmpan, în timp ce Progresul a completat lotul cu jucătorii cu experiență, precum Bozian (care și-a menținut și atribuțiile de antrenor), Moraru, Wild, Aldan, Arsene, Puie și Capătă, plus juniorul Bănățan. Gomboș (17 ani) a rămas la Pecica pe filiera Viitorul.

Prezență meteorică în zona play-off

Astfel, s-a format un mix interesant, care a avut rezultate contradictorii în amicale și asta s-a întâmplat și în campionat. Eșec cu Crișul, remiză la Carani (cu Buziaș), victorie cu Cermei, înfrângere la Reșița și o mare surpriză: 2-0 cu Lipova pe „Pădurice”. Acest rezultat a fost urmat de alte două succese cu patru goluri marcate și Pecica ajungea pe locul 3 în clasament, vorbindu-se deja de play-off. Doar că inconstanța în prestații a tinerilor jucători ai lui Petcuț și Bozian și-a spus cuvântul între etapele 8 – 12, când s-au obținut doar două puncte din 15 posibile. Finalul de an a fost, de asemenea, cu bune (victorie surprinzătoare cu liderul Reșița, la Semlac) și rele (eșec la Lipova și remiză la Ineu). Cu toate că în Țara Zărandului „galben-albaștrii” au fost – până la urmă – mulțumiți cu punctul, din moment ce golul de 1-1 a vent în cel de-al patrulea minut de prelungire.

Găvruță: „Sunt câțiva tineri care au crescut vizibil de la primele etape și până pe finalul anului”

Așadar, Pecica este într-o zonă de clasament neutră, numai bună pentru a-și vedea de principalul obiectiv stagional, creșterea în valoare și încredere a tinerilor fotbaliști de la UTA. „Privind înapoi, la momentul din vară și ce a urmat după aceea, am fi făcut sută la sută aceleași alegeri. Suntem mulțumiți de colaborarea cu UTA, sper să sunt și ei și nu văd de ce nu ar fi. Sunt câțiva jucători tineri care au crescut vizibil de la primele etape și până acum, pe final de an. Și mă refer la Sarkozi, Borcea sau Cristi Mihai, dar mai sunt și alții cărora meciurile din Liga a 3-a le-a făcut bine. Poate, unul-doi dintre ei, ar putea fi chemați chiar în această iarnă înapoi și primul pe listă s-ar putea să fie Hrezdac. El venea după o accidentare, a jucat constant bine la Pecica, pe două posturi, cel de mijlocaș central și fundaș la marcaj și e și mai mare decât restul la 21 de ani. Mă bucur că Pecica a putut pune umărul la revenirea în circuit al unui fobalist de  viitor pentru UTA, care a și debutat în Liga 1 și care ar putea să fie util echipei la primăvară. Poate, însă, se va decide ca Hrezdac să încheie campionatul la noi, iar în acest sens cred că între Crăciun și Revelion vom avea o discuție față în față cu conducerea clubului UTA. Atunci vom decide în mare, cine mai rămâne la noi, cine nu și în funcție de asta ne vom face și noi planul pentru campania de transferuri. Vrem să mai aducem măcar doi-trei jucători experimentați”, spune Dorel Găvruță, președintele Progresului.

„Am pierdut destule puncte pe inconstanța copiilor, dar știam că va fi așa, ne-am asumat”

Acesta nu mai crede cu adevărat în șansele pecicanilor de a intra în play-off și asta pentru că distanța față de Crișul, echipa de pe locul 4, este de 5 puncte și doar 9 puncte puse la dispoziție. Și, dacă meciurile de acasă cu Pobeda și Periam sunt abordabile, deplasarea de la Ghiroda și Giarmata Vii se anunță extrem de complicată. „Șanse matematice ar mai fi să fim în careul de ași, dar trebuie să fim realiști, nu mai suntem la mâna noastră. Până la urmă, am pierdut destule puncte pe inconstanța copiilor, dar știam că va fi așa, ne-am asumat. Adică batem Lipova și Reșița, apoi pierdem la Cermei și nu le învingem pe Periam și Buziaș. Oricum, nu ne-am gândit niciodată să tragem la promovare în acest sezon, în schimb, la vară, s-ar putea să refacem strategia și calculele. Bineînțeles, având sprijinul UTA-ei, care va continua în Liga 1. O să avem o discuție pe această temă și cu domnul primar, Petru Antal, care a fost mereu partenerul sportului, al fotbalului și vom vedea dacă e cazul să ridicăm nivelul. Deocamdată, ne bucurăm că am achitat toate salariile la zi, probabil săptămâna viitoare vom mai plăti și la AJF și FRF ce mai avem de plătit, Cristi Pilan știe mai bine și să intrăm cu toate pe zero în noul an”, a adăugat Găvruță.

Rămâne Bozian lângă Petcuț? Capătă a plecat, revine Răchită

În cele aproape trei săptămâni trecute de la ultimul meci oficial al anului, pecicanii au reziliat două contracte. Alexandru Capătă încearcă să câștige mai mulți bani făcând o altă meserie, în timp ce Mario Andrieș e primul jucător care se întoarce la UTA. La rândul său, Bogdan Bozian face școala de polițist de frontieră și, dacă timpul și cariera îi va permite, la primăvară va reveni la echipă ca antrenor-jucător. La reluarea pregătirilor, pe 23 ianuarie, se va prezenta și Dan Vasilică Răchită. Mijlocașul ofensiv de 18 ani se întoarce din împrumutul de la FCSB II și: „Poate își dă drumul acasă, aici, la Pecica, unde îi place cel mai mult. Îl mai avem și pe Bănățan din Pecica, am înțeles că s-ar putea și Matyus să fie inclus în lot, creștem copii și la primăvară, asta e sigur”, a încheiat Dorel Găvruță.

Marcatorii Progresului în primele 15 etape

Liderul minutelor la stagionale la Progresul Pecica e portarul Alexandru Roșca, urmat de Alexandru Capătă și Hunor Sarkozi. Alexandru Capătă e golgheterul echipei cu 9 reușite, urmat fiind de Dan Puie – 6, Samir Borcea și Mirel Arsene – câte trei. Cristian Mihai, Denis Hrezdac, Mario Andrieș au reușit câte două goluri, iar Bogdan Bozian a încris și el odată. Pecica va începe seria amicalelor din 2023 pe 1 februarie cu un meci contra celor de la UTA 2006. Adversarii bătuți în cuie pentru testele iernii mai sunt: UTA U18 (8 februarie), Păuliș (11 februarie), Lipova (18 februarie), Ghiroda (21 februarie), Curtici (25 februarie) și Felnac (4 martie).

5
1


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.