Superliga

A ajuns „acasă”: Fostul analist video și șeful scouterilor la UTA a fost numit director sportiv la Dinamo!





În ziua în care UTA se desparte de Erion Hoxhallari, Dinamo l-a numit pe Gabriel Glăvan în funcția de director sportiv. Printre fotbaliștii aduși de fostul șef al departamentului de scounting al „Bătrânei Doamne” în România s-a numărat și fundașul albanez, care – una peste alta – și-a făcut treaba la Arad.

Glăvan a ajungea la UTA vara trecută făcând parte din stafful tehnic al lui Ilie Poenaru, ca și analist video, iar în luna septembrie conducerea grupării de pe Mureș îi dădea și alte atribuții. „De ceva timp încerc să schimb modul de recrutare al jucătorilor în fotbalul românesc și mi-a luat ceva timp încât să câștig destulă influență încât să pot să inițiez un astfel de proiect de scouting. Conducerea clubului a înțeles perfect necesitatea demarării unui astfel de proiect, am sprijin total la Arad, așadar începem procesul de recrutare a oamenilor pasionați, dar și dotați cu un anumit skill pentru scouting. Prin dezvoltarea departamentului încercăm să atragem atenția și celorlalte cluburi, oferind un exemplu, în așa fel încât toate echipele să înțeleagă că este primordial ca recrutarea să se facă corect. Este responsabilitatea noastră, a tuturor care facem parte din fenomenul fotbalistic să facem ceva să ne dezvoltăm și să lucrăm împreună la dezvoltarea fotbalului românesc”, ne declara  Gabriel Glăvan la acea vreme, când devenea șeful scouterilor utiști.

Pe Gabi îl cunosc toți dinamoviștii înfocați

Iar acesta a atras cu adevărat atenția unui alt club, cu un și mai mare palmares decât cel al UTA-ei, care astăzi a oficializat „mariajul”. ”Pe Gabi îl cunosc toți dinamoviștii înfocați. A fost o prezență constantă în cadrul clubului în acest sezon competițional, punându-și amprenta decizională în materie de scouting atât la nivel de jucători propuși la club, cât și day-to-day, pentru meciurile noastre din Liga 2. Numirea lui a devenit, de ceva timp, strict o formalitate legală și financiară, clubul fiind în procedură de insolvență. Ne bucură faptul că Gabi este acum, în mod oficial, director sportiv la Dinamo!” – e anunțul „câinilor roșii”.

Cariera fostului utist și câteva dintre fotbaliștii aduși de el în România

Practic, după demiterea lui Ilie Poenaru și Gabriel Glăvan s-a îndepărtat, încetul cu încetul, de UTA și a pus umărul la promovarea lui Dinamo. Bucureșteanul a bifat în cariera de scouter echipe precum Oțelul Galați, Universitatea Craiova, Gaz Metan Mediaș, dar a format și condus și departamentul de scouting al FC Voluntari și UTA, echipe la care a preluat și rolul de analist video și Performance Analyst. Glăvan a fost Video și Performance Analyst și la România U21. În prezent, el este lector în cadrul Licențelor UEFA B, A și PRO din cadrul Școlii Federale de Antrenori, unde predă modulul de analiză și scouting, el și echipa lui formând inclusiv primul curs dedicat analizei și scouting-ului din România. În Liga 1, Glăvan a adus fotbaliști importanți precum atacantul spaniol, Jefté Betancor, care după aventurile de la Voluntari și Farul a ajuns în curtea lui CFR Cluj, fundașul portughez Ricardinho (900 de mii de euro) și mai ales Aïssa Laïdouni (3,5 milioane de euro), care s-a transferat pentru 600 de mii de euro la Ferencvaros, actuala campioană a Ungariei. Mai mult, tunisianul a câștigat titlul de cel mai bun fotbalist al campionatului țării vecine în sezonul 2020-2021, iar din iarnă a fost transferat de Union Berlin, în Bundesliga

Glăvan: „E sentimentul unui vis devenit realitate”

Marea problemă a „câinilor” în acest moment este interdicția la transferuri, iar Glăvan își începe cu frâna de mână trasă mandatul. Până una alta, ziua numirii oficiale la Dinamo e una specială pentru fostul utist, care s-a declarat dinamovist de la vârsta adolescenței. „E greu de descris exact sentimentul. Pe o parte, pare a fi un sentiment de confirmare a unei colaborări pe care deja o am de ceva timp cu toți cei care sunt în cadrul clubui. Pe altă parte e sentimentul unui vis devenit realitate. Sunt 20 de ani de când am început acest drum al educației în domeniu. 20 de ani de speranță și încredere că, la un moment dat, voi ajunge în poziția în care sunt azi, la clubul meu de suflet. Probabil, l-am facut extrem de fericit pe Gabi, cel de la 15 ani, care a început acest drum. Planurile pentru acest sezon sunt de a forma, împreună cu toți colegii mei din club, un ambient de performanță, în care toată lumea să simtă că au un suport real în ceea ce privește departamentul sportiv. Sigur, ne dorim o performanță cât mai bună din punct de vedere competițional, dar cred că este nevoie de ceva timp pentru a funcționa la capacitate maximă. Cred că succesul în următorul an va putea fi definit de cultura organizațională pe care o vom defini. Îmi doresc dezvoltarea departamentului pe anumite principii, de educație, comunicare, colaborare, respect pentru meserie si susținere. Punctual, îmi doresc dezvoltarea a cinci departamente: scouting, analiză video, analiză de date, dezvoltare jucători și performanță. Probabil departamentul de scouting deja funcționează, în mod neoficial, pentru că asta a fost aria mea de expertiză principală, alături de analiză, dar există nevoia, în cadrul unui club, de a acorda o atenție sporită și altor factori ce țin de dezvoltare”, a spus Gabriel Glăvan, pentru site-ul oficial al clubului Dinamo.

La prezentarea oficială, Gabriel Glăvan a avut un mesaj și pentru suporterii lui Dinamo. „Știu cât de important este acest club pentru suporteri. Acești oameni au făcut niște eforturi foarte mari pentru echipă, au format o comunitate unică în România. Plecând de la coregrafiile minunate, până la suportul financiar acordat clubului, s-au ridicat la un nivel care obligă partea sportivă să se dezvolte în așa fel încât să oferim niște motive de bucurie pe care le merită. Lucrurile au nevoie de timp, dar, cu pașii corecți, vom ajunge, din nou, acolo unde am mai fost și vom mai fi”, a mai spus Gabriel Glăvan.

3 comentarii

  1. Hoxhallari, să zicem că și-a făcut treaba dar a și gafat la greu. Una peste alta nu a rupt gura rârgului.
    Din ce știu, o altă achiziție propusă de Glăvan a fot Jobello, un eșec aș putea spune.
    Nu pot spune că UTA a piedut ceva măreț prin renunțarea la Glăvan.
    Poate că din zece amici aduși, s-ar fi remarcat unul sau doi, dar exemple d-astea găsim cam la orice echipă de la noi.
    Atât că totul era ambalat mai frumos

    0
    0
  2. Am vazut ce mult ne-a ajutat…… era sa ne bata Buzaul…. iar in „era” Poenaru echipa juca mai ceva ca Barcelona in zilele ei bune….

    0
    0
  3. Virgiliu Postolachi a fost adus de Glavan la UTA, specialisti din club nici macar nu l-au vrut de asta i-au facut si contract doar pe 2 ani „ca pe urma nu ne mai scapam de el”. Felicitari Gabriel Glavan si mult succes in continuare

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button