UTA Arad

A mai plecat un utist: Doctorul Zeno Moldovan, unul dintre ultimii romantici ai fotbalului arădean!







Comunitatea arădeană a fost zdruncinată în această dimineață de vestea că doctorul Zeno Moldovan a trecut la cele veșnice. Cunoscutul chirurg pediatric s-a stins în somn la vârsta de 73 de ani, cel mai probabil din cauze cardiace.


Era unul dintre cei mai renumiți doctori din Arad, fiind la un moment dat și șef al Secției Chirurgie Ortopedie Pediatrică. În urmă cu trei ani, a câștigat lupta cu virusul SARS CoV-2 (coronavirus) și odată cu ea și timpul pentru a-și mai hrăni pasiunea vieții sale, fotbalul și UTA.


Doctorul Zeno Moldovan era unul dintre mai vocali suporteri ai „Bătrânei Doamne”. A prins a doua perioadă de glorie a fostei Campioane a Provinciei. I-a văzut jucând pe Domide, Brosovszky sau Axente și a fost martor la meciul meciurilor, cu Feyenoord, de la Arad. Admirându-i pe cei mari, în analizele sale legate de echipele ce au urmat legendelor utiste, domnul doctor era foarte pretențios, câteodată acid. Până la urmă un frumos romantic al fotbalului arădean.

Era și un cititor fidel al articolelor legate de UTA și mereu avea ceva de spus, argumentat. Pe site-ul nostru comenta cu pseudonimul Cosmin, iar în ultima postare, îl lăuda pe Andrej Fabry, fotbalistul ce a adus prima victorie stagională a „roș-albilor”, în disputa cu Poli Iași, de vinerea trecută: ”Fabry imi pare o achizitie reusita ( ca si fundasul dreapta, portughez). El s-a incadrat in echipa, a reusit ,..fizic sa recupereze. Golul marcat cu iasul trebuie sa ii dea curaj, dar trebuie spus ca a existat si o deviere, a unui fundas,…fara care nu cred caera gol..Cind UTA va avea si aripi (ca R Pop si Stahl sint extrem de inconstanti, Pop nu face bine faza defensiva), Fabry va avea mai multe variante de joc”.

Postarea premonitoare a medicului Zeno Moldovan



Ceva mai recentă este postarea sa de pe Facebook. Una profundă, despre condiția medicilor și satisfacțiile vieții, premonitoare pentru ceasul cel rău din noaptea dintre 9 și 10 august. Din universul său au făcut parte miile de pacienți, iubirea „roș-albă” pe care o duce cu el și Dincolo și mai ales lumina ochilor săi, fiul său Călin.

„Ganduri de seara!

Mereu tatal meu imi zicea: «Cauta ca dimineata si seara,..cind te privesti, in oglinda, sa iti placa ceea ce vezi!».

Mulțumirea este o decizie de a fi fericit cu ceea ce ai deja. Din păcate, de obicei, învățăm să fim mulțumiți trăind mult timp nemulțumiți și într-un final ajungem să spunem: „Doamne, nu mai vreau să trăiesc în acest fel”. Dar nu trebuie să fie așa.

Poți alege să fii mulțumit în fiecare zi. Acest lucru valorează mai mult decât toate bunurile materiale pe care le-ai putea acumula într-o viață. «Poţi fi ceea ce vrei să fii. Poţi face ceea ce vrei să faci. Poţi avea ceea ce doreşti să ai.».

Inconştient sau conştient ne alegem mentori în viaţă. Ştii care este cel mai rapid şi mai natural mod prin care poţi obţine mai mult din ceea ce îţi doreşti? Care este primul pas către viaţa pe care acum probabil o vezi doar ca pe un vis? Admiraţia. Nu poţi deveni ceea ce urăşti. E imposibil. Însă poţi deveni ceea ce apreciezi. Admiră oamenii care te inspiră. Admiră oamenii care sunt şi trăiesc ceea ce tu vrei să trăieşti şi să fii. Spune-le asta. Nu ţine doar pentru tine. Vei fi uimit cât de mult se pot deschide către tine.

Medicii lucrează din greu pentru a fi mai aproape de pacienții lor și a-i face să se simtă confortabil. Aceștia au rolul principal în cele mai grele părți ale vieții noastre, cum ar fi boala sau rănirea. Deși nimeni nu vrea să fie sub îngrijirea unui medic în caz de urgență, suntem recunoscători pentru pasiunea, grija și înțelegerea lor. Un medic bun face aceste situații stresante mai puțin înfricoșătoare.

«Un medic, ca oricine altcineva care are de-a face cu ființe umane, fiecare dintre ele unice, nu poate fi un om de știință; el este fie, ca și chirurgul, un meșteșugar, fie, ca și medicul și psihologul, un artist. Acest lucru înseamnă că, pentru a fi un bun medic, un om trebuie să aibă și un caracter bun, adică, indiferent de slăbiciunile și neajunsurile pe care le poate avea, el trebuie să-și iubească semenii în mod real și să dorească binele lor mai presus de al său.» – W. H. Auden.

Nu demult am aflat, …consultand..un sugar, ca  eu operasem 3 generatii in familia sa : bunica, fiu, nepot. Acum ceva timp , o persoana ..sensibila, mi-a amintit ca au trecur vreo 24 de ani,..de cind i-am operat baiatul. Mi-au ramas…prieteni. Cu asta am ramas, asta este multumirea mea, ca atunci cind am putut..am incercat …sa fac bine pacientilor, cit am putut,..cit m-am priceput. Credeti-ma,…nu exista …Multumire  mai mare.

Multumire

Sunt multe lucruri dragă Tată 

Ce pentru mine le-ai făcut

Dar pentru ele niciodată

N-am mulţumit, ci am tăcut.

 Atâta binecuvântare

Şi biruinţă Tu mi-ai dat,

Atâta sprijin pentru care

N-am mulţumit, ci am uitat.

Iertare, pace, siguranţă

Din mâna Ta eu am primit,

Curaj, putere şi speranţă,

O, cât de mult Ţi-am mulţumit?

Atâtea inimi iubitoare

Prin care dragoste îmi dai,

Atâtea fraţi, surori cu care,

Merg împreună către Rai!

Dar cea mare bucurie bucurie

Din câte Tu mi-ai dăruit

E viaţa cea din veşnicie-

Şi ce puţin Ţi-am mulţumit!

Da, mi-ai făcut atâta bine!

Nu merit harul ce-l primesc,

Acum doresc să vin la Tine,

Şi PENTRU TOT SĂ-ŢI MUŢUMESC!

Amin.”

De astăzi, locul 9 de pe rândul 6 al sectorului C din tribuna I a arenei „Francisc Neuman” se mută Sus. Acolo,  colegul nostru și prietenul lui Zeno, Viorel Musca îl va întâmpina cu o poza și un zâmbet blajin. Și vor povesti neîntrerupt despre fotbal, despre bucurii și dezamăgiri, despre viața lor de utiști.

Pe această cale transmitem sincere condoleanțe familiei, Dumenzeu să-l odihnească în pace!

5 comentarii

  1. Am fost pacient cu apendicita acum 28 de ani al dl doctor Moldovan si ca loc este de pe Valea Muresului de unde sunt si originile mele. Un om deosebit si un mare utist, ii urmaream opiniile pe Facebook legate de UTA. Odihna vesnica, dle doctor!

    4
    0
  2. Câteodată comentariile lui „Cosmin” ne enervau, altădată ne amuzau însă cu siguranță ne vor lipsi…pentru că în definitiv sunt sigur că la fel ca noi își dorea ca UTA să redevină un club important. Rămas bun domn doctor!

    5
    0
  3. UT-ist pina in maduva oaselor si el si fiul sau. Medic cu har respectat de comunitate.Dumnezeu sa-l odihneasca.

    6
    0
    1. Condoleanțe familiei, a fost utist dar comentariile lui îmi ridica tensiunea, și eu sint utist dar cred în tot ce înseamnă uta și vorbesc numai de bine indiferent de rezultat , prestații, etc, cosmine se zice că ne vom mai întâlni, toți te vom urma, încă o dată condoleanțe familiei, forza uta oriunde, oricând ?️?

      5
      2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button