Fotbal judetean

Începe campionatul Ligii a IV-a Arad, Sântana, Felnac și Viitorul par să aibă ceva în plus față de restul combatantelor, Beliu e campioana transferurilor!







Sâmbătă, pleacă la drum caravana Ligii a IV-a Arad, în varianta sa 2023-2024. Prima noutate ar fi numărul de echipe ce crește de la 14 la 15. Planul era pentru 16 formații, doar că Gloria Lunca Teuz Cermei va continua în Liga a 3-a, cu toate că a retrogradat sportiv la finalul sezonului. Ineul a fost în aceeași situație, doar că ea avea și are oricum loc în primul eșalon județean prin „satelit”. De două-trei săptămâni s-au pus pe picioare și ultimele clasate din sezonul precedent, Zăbrani și Nădlac.


Dar, încercăm să vă facem o rapidă radiografie a celor 15 combatante ce încep bătălia pe puncte mâine:


rbt

Unirea Sântana. Mare favorită la promovare, echipa în roșu și negru a pierdut definitiv lupta cu Socodorul în cel de-al treilea minut de prelungire al partidei ce a închis sezonul. Victoria Felnac a egalat dintr-o lovitură liberă și a produs peste vară câteva schimbări la Sântana. Pe banca tehnică, în locul lui Marius Ciubăncan a venit Radu Anca, iar acesta a apelat la câțiva foștii elevi de la Curtici, Calvin, Gligor sau Burlă. Altfel, în afara lui Mitrea, Bercu și Brad, au rămas toți titularii din sezonul trecut și, cel puțin la prima vedere, Unirea poate fi considerată marea favorită la locul 1. Din staff mai face parte și Sebastian Huțan, ca antrenor cu portarii.

Victoria Felnac. Deținătoare a bronzului, VI-FE și-a crescut – fără îndoială – calitatea lotului. Lucian Ciba a primit doi atacanți cu calități certe precum Leucuța (fost la UTA în sezonul promovării în Liga 3-a) sau Lasc (golgheterul Nădlacului), dar și tinerii Merca sau Mitu ar trebui să-și ceară locul în primul 11 al „roș-albilor”. Ultimul transfer este cel al experimentatului Laurențiu Olariu (ex. Socodor), iar la capitolul plecări îi găsim pe Radu Popa, Sebastian Șiclovan sau Ovidiu Ghergar. Felnăcanii au aspirații de podium ca și – probabil – următoarea echipă de care vom vorbi.



Viitorul Arad. Nici Giovanni Catanzariti nu a stat cu mâinile în sân și le-a pus la dispoziția antrenorilor Flavius Pavel și Flavius Moisă o echipă îmbunătățită în special în apărare și la mijlocul terenului. E adevărat că Viitorul și-a pierdut golgheterul, pe Bulboacă, ajuns la Lipova, dar a găsit un echilibru și mai bun prin implanturi cu mare experiență, precum Cristi Munteanu, Ionuț Pașcu, Robi Kocsis. A mai venit și extrema Claudiu Popa, în timp ce juniorii din lot sunt 100% produse ale puternicului centru de copii și juniori și au între 14 și 18 ani.

Frontiera Curtici. A fost vara unei mini-revoluții la graniță. A plecat antrenorul Costel Bogoșel și, după un interimat Varga – Trifoi, conducerea clubului a decis să apeleze la Norbert Jozsa pe banca tehnică. Acesta nu mai are la dispoziție jucători importanți precum Gligor, Calvin, Kocsis sau Mucha, însă – chiar și așa – a rămas destulă calitate și experiență ce poate fi exploatată pentru o prezență în top 6. A venit și fundașul Bercu, dar și mai important este că „Fronti” nu și-a pierdut „inima”, pe Remus Avrămuțiu, care a refuzat oferte de la trei echipe de Liga a 3-a, dar și Unirea Sântana.

Șoimii Șimand. Jany și Ioan Ruska au mers pe continuitate la Șimand, urmând să aibă atuul omogenității și al tinereții în fața multor combatante din primul eșalon județean. Șoimii a adus – totuși – un atacant cu experiență, fost golgheter al UTA-ei, pe Petre Măgulean, dar i-a reactivat și pe I. Rus sau Cheta. „Ori” Roza și-a revenit și el complet după accidentarea la mână, însă în infirmerie au intrat alți doi fotbaliști ai clubului, Cordoș și Sechel. Probabil, șimăndanii vor lupta din nou pentru un loc în primele 5-6 echipe ale Ligii a IV-a.

Păulișana Păuliș. Chiar dacă locul (n.a. 7) din precedenta putea fi mai bun, gruparea din Podgorie are totală încredere în Vasilică Georgiu. Conducerea clubului s-a canalizat pe întărirea lotului și i-a readus la echipă pe timișenii Berar și Cernat, dar și pe portarul Toma de la Șag. De la „satelitul” din Sâmbăteni au urcat Pop și Bogdan, D. Crișan și Nădăban au venit de la Macea, respectiv Zăbrani, iar P. Varga de la Cermei. Portarul Horvat și fundașul Ianc sunt cele mai importante despărțiri.

Podgoria Pîncota. Cu trei runde înainte de finalul campionatului trecut, pîncotanii aveau șanse la locul 4, dar aveau să termine pe 8. Dănuț Mițiți – Sergiu Dragalina pare formula perfectă pentru a ține frâiele în Podgorie, adăugând trei „elemente” de experiență într-un lot cu mulți jucători tineri. Este vorba despre fundașul Beni Cotoc și atacanții Dan Mâneran și Andrei Sulea. De menționat că în această vară, pîncotanii l-au dat pe Sorin Ionuț Câra (13 ani) la Academia Hagi, unde „Regele” și colaboratorii săi au darul să lanseze fotbaliști pe bandă rulantă.

Voința Macea. În primul lor sezon de la promovarea în Liga 4-a, măcenii au avut o clasare onorabilă (9). Ruben Pîncotan a făcut lucruri bune în limita unui buget destul de redus, care – de altfel – nu i-a permis să facă mutări spectaculoase nici în această vară. Au venit foștii nădlăcani Lakatos și Gyebnar sau tânărul portar Tolan. Rămâne de văzut cât vor conta plecările titularilor Șoltesz, D. Crișan și P. Măgulean în lupta pentru un loc la mijlocul clasamentului pentru Voința, care contează și pe mulți tineri din comună și împrejurimi.

ACB Ineu II. Colaborarea cu Bocsigul a luat sfârșit pentru divizionara a treia și nici cea cu Olari sau Târnova nu s-au concretizat. Prin urmare, „satelitul” ACB-ului rămâne să joace chiar la Ineu și va folosi în principal jucători tineri din pepiniera proprie.  S-ar putea ca trupa lui Mihuț și Sculici să fie o nucă mai tare decât sezonul trecut, atâta timp cât echipele sale de juniori nu mai evoluează în întrecerile naționale și, deci, unii jucători de perspectivă se pot concentra pe meciurile din Liga a 4-a.

CS Gologovăț. În pericol să termine pe loc retrogradabil după turul campionatului, „Vladi” s-a redresat în stagiunea de primăvară. Însă, Călin Dehelean și Florin Arhilie știau că au nevoie de achiziții pe posturi cheie și au apelat la fundașii Ianc și Vereș și la „închizătorul” Vasilca. Căciulă, Avram și Dancă au plecat, dar din infirmerie a ieșit Nibu, care a și făcut meciuri bune în perioada de pregătire. Pe cei de la Glogovăț îi așteaptă o surpriză plăcută în startul de sezon, un echipament nou nouț sponzorizat de omul de afaceri Pavel Piroș.

CS Beliu e echipa ce a operat cele mai multe transferuri estivale. Costel Filipaș și-a întărit lotul cu nu mai puțin de 13 jucători, cele mai importante nume fiind cele ale lui Șoltesz, Băd, Hulbăr, F. Bogdan, Mașniță și Denis Mâneran. Sunt și despărțiri, cele mai multe cu direcția Vinga, dar e clar că trupa din Țara Sămădăilor e mai puternică decât în sezonul trecut. Obiectivul clubului e o clasare în primele 8-9 echipe, cu toate că ambiția antrenorului ar putea-o duce pe Beliu și mai sus în clasament.

Victoria Nădlac. „Vameșii” s-au mobilizat pe ultimă sută de metri, în special la insistențele lui Cornel Nădăban. Acesta a preluat „corabia” de la Claudiu Ghiță, care a încercat să formeze un lot cu jucători cu ceva experiență, dar a fost informat de conducere clubului că nu sunt resurse pentru așa ceva. Nădlacul se va prezenta la startul Ligii a IV-a cu o echipă de copii, lângă care s-ar mai putea să joace trei-patru jucători din echipa din sezonul trecut pregătită de Rudolf Lakatos.

Victoria Zăbrani. Ceva mai multă stabilitate și chiar perspective de rezultate pozitive există la Zăbrani. Odată cu revenirea la club a lui Tibi Nicula, lucrurile s-au mișcat destul de repede, iar noul antrenor, Leontin Pința, are la dispoziție un lot destul de bun numeric. Valoric, rămâne de văzut ce va putea Victoria, care – totuși – lângă jucătorii tineri i-a adus și pe Mitrea, Maxim, Coraș sau Onuțan și i-a păstrat pe Benescu, Roșuț sau Hodan. Iar zăbrănenii au avut șansă la tragerea de sorți căci sunt prima echipă ce stă în acest sezon, deci au la dispoziție o săptămână în plus să se pregătească de debutul cu Șimandul.

Athletico Vinga. Nou promovata nu se joacă și s-a întărit cu jucători importanți. Vasi Topac a primit sprijin din partea lui Alin Negrei și și-a completat lotul cu nume cunoscute în fotbalul arădean, precum Alex Manea (fost căpitan la UTA), Brozbic, Gurban, Gherghel (care i-a mai adus cu el de la Beliu și pe Achim, Otiș și Crișan) sau Ghergar. Vinganii au avut rezultate bunicele și în amicale și nu au cum să scape victoria cu copiii Nădlacului sâmbătă.

Național Sebiș. După ce s-a retras din Liga a 3-a, gruparea de pe Crișul Alb a promovat doi ani la rând și va începe sezonul în deplasarea de la Curtici. Portarul Marinel Creța (ex. Cermei) și mijlocașul David Florea (ex. Ineu) sunt cele mai importante nume la capitolul achiziții, dar antrenorul Flavius Raț mai contează și pe alte nume care au confirmat deja în primul eșalon județean, precum Karmanoczky, Deliman, Cl. Feieș sau Ispas. Probabil, sebișenii își propun să evite ultimele poziții în clasament, pe fondul creșterii juniorilor din propria curte.

Meciurile și arbitrii primei etape: Nicoraș și Gornic fluieră cele mai interesante dueluri

Sâmbătă, 19 august, ora 11

Viitorul Arad – CS Glogovăţ 2013

Arbitri: Cristian Coroban – Florin Vesa, Sebastian Pantea. Observatori AJF: Leontin Buda, Ioan Hamza

Sâmbătă, 19 august, ora 18

Şoimii Şimand – ACB Ineu

Arbitri: Alexandru Vasi – Emil Arsa, Dan Cojocariu. Observatori AJF: Romulus Tănpăsescu, Bogdan Peşte

Frontiera Curtici 2004 – Național Sebis

Arbitri: Andrei Mako – Ionuț Sîrban, Dorin Boiț. Observatori AJF: Mircea Toderici, Daniel Scridon

CS Beliu – Unirea Sântana

Arbitri: Ionuț Nicoraş – Gabriel Hărduţ, Paul Iovescu. Observatori AJF: Gabor Biro, Andras Mako

Voinţa Macea – Podgoria Pîncota

Arbitri: Cătălin Iova – Cirpian Pătroi, Ovidu Dașcău. Observatori AJF: Dan Ologeanu, Marian Nedelea

Păulişana Păuliş – Victoria Felnac

Arbitri: Alex Gornic – Alina Mihoc, Mihai Stanciu. Observatori AJF: Mircea Bondar, Gheorghe Sfăt

Athletico Vinga – Victoria Nădlac

Arbitri: Sorin Saladea – Lucian Berariu, Sergiu Găluți. Observatori AJF: Corneliu Tiulea, Marcel Vida

Un comentariu

  1. Din pacate un campionat stricat din start la liga a 4, cu o echipa ce va sta pt ca nadlacul sa fie carne de tun , asteptativa la scoruri de tenis

    0
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button