UTA Arad

S-a stins Dacian Giura, artistul cu UTA în inimă: ”În atelierul meu și caprele de desen, toate-s în roșu”





Dacian Giura este genul de om care ia ceva din tine cu el atunci când pleacă. Personal, mi-a luat luat amintiri ale copilăriei, din anii grădiniței, când începeam să ne dăm seama că lumea e noastră. Nu am ținut foarte mult legătura cu Daci de-a lungul anilor, dar ne bucuram de orice scurtă întâlnire, dialog, chiar și în mediul online. Îl știam bine, împlinit, cu o grămadă de prieteni adevărați, care îl cunoșteau mai bine decât mine la vârsta maturității, a împlinirii sale profesionale și sufletești.

Cred că nu se va supăra pe mine dacă vă voi dezvălui o parte a discuției noastre din anul 2012, adică de acum 11 ani. O discuție ce spune multe, aproape totul, despre cine a fost Dacian Giura. Un artist adevărat, un profesor dedicat elevilor săi și un suporter înfocat al echipei UTA: ”Sper ca anul viitor sa scrii cronici despre UTA-n divizia A !”… m-a abordat Daci, după care mi-a dezvăluit din planurile sale personale și m-a rugat ceva cu mult bun simț: ”Eu predau la lic. de arta si-n atelierul meu, am calendar cu UTA, dulapul, marginile de panouri, unde prindem picturile, caprele de desen …toate-s in rosu ! :))”…. ”mai retin cu o rugaminte; daca ai timp, sa-mi dai vot la o fotografie; daca voi castiga, intentionez sa cumpar grupei mele de pictura, pensule; imediat iti trimit linkul”….”E una dintre expozitiile de care ma ocup doar eu, cu elevii; expozitie de icoane, in aceeasi seara cu concertul de colinde, al liceului (la teatru sau filarmonica)…E obositor în învățământ, dar ii fain; facem studii desen, culoare, compozitii, da-s prea multi in grupa, fata de strainatate, unde lucrezi doar cu cativa…eu, din clasa a 9-a, doar in domeniul artei ma invart; nu-mi pare rau si daca ar fi s-o iau de la zero, tot asta as face”Daca iti face placere, vorbim sa vii sa scrii despre elevi, chiar in timp ce picteaza icoanele, in atelier și mai vorbim și noi despre gradi…”

Iar la finalul scurtei discuții mi-a spus: ”Sper ca deseara, sa scrii ceva de bine, dupa meciul cu Argesul ! :))”. Pe 24 octombrie 2012, UTA câștiga cu 2-0 în nocturna de pe „Nicolae Dobrin”, prin reușitele lui Laso și Calvin. Părea un sezon bun, dar, în cele din urmă, „roș-albii” terminau seria de vest a ligii secunde doar pe locul 4. Așadar…aveam să scriu încă ani buni de UTA în Liga a 2-a, ba chiar în județ și eșalonul terț, iar Daci Giura era unul dintre suporterii utiști care au suferit mult în acele sezoane. Apoi s-a bucurat de promovarea din 2020, de noul stadion, pe care și-a dus cu mândrie băiețelul.

Pe 29 august, adică la câteva ore de la victoria „Bătrânei Doamne” cu FCSB, Daci posta pe contul personal de facebook fanionul echipei pe care o iubea atât de mult. În seara în care „roș-albii” au pierdut în prelungiri la Sfântu Gheorghe inima sa „roș-albă” a încetat să mai bată. Infarct miocardic la nici 45 de ani împliniți.

Rămas bun, dragă coleg, de acum vei picta icoane chiar de lângă Dumnezeu. Și toate vor fi în roșu ca în atelierul tău. Odihnă veșnică și condoleanțe familiei!

Dacian Gura va fi înmormântat în cimitirul din comuna Buteni, așa cum și-a dorit, alături de înaintașii săi. Trupul neînsuflețit îi va fi depus la capela din orașul Sebiș, iar marți seara se va oficia prima slujbă de priveghi. Înmormântarea va avea loc joi, în jurul orei 14, în Buteni.

3 comentarii

  1. A fost un om deosebit cu toata lumea. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
    Ne poti spune locul si ora inmormatarii?

    5
    0
  2. Dumnezeu să te ierte ,Daci !
    Am fost elev al Colegiului (in acei ani avea rangul de liceu) de Arte „Sabin Drăgoi” Arad,și cu mâna pe inima pe inimă pot confirma că Dacian a fost un om extraordinar,un artist dedicat vocației sale ,suporter înfocat al echipei noastre U.T.A.,biker,iubitor de muzică de calitate.De acum încolo, pentru eternitate, vei rămâne în amintirea noastră.
    Dumnezeu să te ierte !

    5
    0
  3. Prea tânăr, utist, nu este corect, de ce să crezi în ceva ce nu există, sintem o specie pe cale de dispariție, atât, condoleanțe familiei,moment greu,,,,,,

    4
    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button