UTA Arad

Își permite UTA să piardă în jur de 70 de mii de euro în sezonul următor? Rednic și-a luat un angajament, Meszar i-l reamintește indirect!







Federaţia Română de Fotbal a anunţat, marţi, că începând cu sezonul 2024-2025 va impune ”regula 5+6”, conform căreia cluburile din Superligă şi Liga a II-a vor fi obligate să folosească minimum 5 jucători formaţi la nivel naţional pe întreaga durată a unui meci. Preşedintele Răzvan Burleanu a declarat, după şedinţa Comitetului Executiv, că între cei 5 se vor putea regăsi şi jucători români formaţi în străinătate, dar care sunt eligibili pentru echipele naţionale ale României.


Burleanu: „În primă fază, sancţiunile vor fi doar de ordin financiar”


Tot Burleanu a vorbit și despre sancțiunile pentru echipele ce nu se vor alinia noilor reguli, iar acestea nu sunt de speriat în special pentru grupările cu potență financiară din SuperLigă. „În primă fază, sancţiunile vor fi doar de ordin financiar, deci nu vom aplica sancţiuni după modelul regulii U21. Aşa încât ele vor fi legate exact de cuantumul plăţilor de solidaritate de la UEFA, dar şi de fondurile guvernamentale, dacă acestea se vor debloca. Ca o actualizare, plăţile de solidaritate de la UEFA se aplică tututor cluburilor din Liga I şi a II-a, care nu se califică în grupele cupelor europene şi care se situează în primele 20 de locuri în clasamentul academiilor de copii şi juniori. Azi, plăţile pentru 2024 sunt de aproximativ 2,5 milioane de euro. Ca exemplu, dacă un club ar trebui să încaseze 150.000 de euro şi nu respectă regula 5+6, banii vor fi opriţi. Din anul doi de implementare a regulii, sancţiunile se vor extinde şi asupra cluburilor din Liga I care nu se regăsesc în primele 20 de academii. Aşa că un club va trebui să plătească o amendă care va fi echivalentul sumei din plata de solidaritate de la UEFA. Banii strânşi din sancţiuni vor fi împărţiţi în mod egal de primele trei cluburi din clasamentul academiilor”, mai susține președintele FRF.

„Solidaritatea” se va încasa și pe alte criterii

Academia UTA a ocupat locul 16 la ultima clasificare făcută de Federație, astfel că suma primită de la UEFA în sezonul în curs este în jur de 70 de mii de euro. La cum arată echipa UTA-ei astăzi, în care, de exemplu, la meciul cu Sepsi au apărut în primul „11” doar patru fotbaliști români, Căpușă, Benga, Mihai și Micovschi, iar de pe bancă a mai venit doar Pop, transformările din vară la nivel de garnitură ar trebui să fie importante. Dacă, bineînțeles, arădenii nu doresc să piardă „solidaritatea”, mai ales că FRF se gândește să schimbe puțin criteriile pentru cuantumul acesteia. Adică să nu mai conteze doar locul din clasamentul academiilor, ce poate fi influențat de anumite criterii legate – de exemplu – infrastructură sau facilități, ci mai mult de promovarea jucătorilor în competițiile de seniori (Liga 1, Liga a 2-a) sau diferitele echipele naționale.



Meszar: „O surpriză plăcută, nu neplăcută”

Alexandru Meszar e chiar optimist cu privire la respectarea regulei legând totul de Academia UTA-ei. Și chiar îi reamintește indirect lui Mircea Rednic de angajamentul luat în vara anului trecut, la prelungirea contractului, când „Puriul” s-a angajat să aibă în lot cel puțin 9 jucători de la Academie. Iar astăzi mai sunt doar 5: Mihai, Pop, Stanciu, Iurasciuc și Kyrychenko, plus Vâlcu, care mai participă uneori și la meciuri de verificare.Noi avem o academie la Arad care produce, deci cred că este o decizie care ne avantajează. Știu că s-a discutat despre asta și pe vremea domnului ministru Novak, dar este o surpriză pentru mine. Luni, de exemplu, vă spun sincer că eu nu știam nimic despre ceea ce se pregătește. Este însă o surpriză plăcută, nu una neplăcută. Noi oricum nu avem contracte pe termen lung cu jucătorii străini de la UTA. Majoritatea dintre aceștia au înțelegeri până în vară, cu opțiune din partea clubului. Sunt doar trei-patru fotbaliști cu contracte pe termen lung, așa cum sunt Fabry și Conte”, a declarat conducătorul de facto al „Bătrânei Doamne”.

Un comentariu

  1. Foarte bine, noi pe aici de foarte multa vreme am spus ca vrem mai multi jucatori de la academie. Sa vedem ce mai zice acum Rednic , chiar cred ca jucatori romani sunt peste anumiti jucatori straini pe care ii aduc impresari. Unde sunt cei 9 tineri jucatori?

    10
    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button