Pariuri sportive, gaming și casino

10 dintre cei mai importanți fotbaliști africani din istorie





De-a lungul timpului, continentul african a promovat în fotbalul mondial sportivi de valoare, care s-au impus la cluburile europene de top. Dintre cei actuali, toată lumea a auzit de Mohamed Salah, de la Liverpool, sau de fostul „cormoran” Sadio Mane.

În trecut, alte staruri i-au încântat pe microbiști. Iată un Top 10 all-time al jucătorilor proveniți din țări africane:

10. Roger Milla (Camerun)

Roger Milla a fost printre primii jucători africani care au câștigat statutul de superstar pe scena globală. A intrat în istorie prin cele patru goluri marcate pentru Camerun la turneul final al Cupei Mondiale din Italia 1990, la vârsta de 38 de ani. Două dintre ele au fost înscrise în poarta României.

Desemnat de două ori „Fotbalistul african al anului” și dublu campion AFCON, Milla a câștigat Cupa Franței cu Monaco și Bastia, apoi a participat și la Cupa Mondială din 1994, stabilind recordul pentru cel mai în vârstă marcator la un asemenea nivel. Avea 42 de ani când a dat gol Rusiei.

9. Nwankwo Kanu (Nigeria)

 

Nwankwo Kanu a cucerit Liga Campionilor cu Ajax și Cupa UEFA cu Inter Milano, apoi s-a transferat la Arsenal Londra, devenind unul dintre preferații fanilor. A strălucit sub comanda lui Arsene Wenger, câștigând două titluri în Premier League. Nigerianul care a cucerit și medalia de aur la Jocurile Olimpice a fost un atacant foarte tehnic, deși avea 1,97 metri înălțime.

8. Michael Essien (Ghana)

 

A fost unul dintre cei mai buni mijlocași box-to-box din Europa la apogeul său. Michael Essien s-a remarcat la Chelsea după transferul de la Lyon, în 2005, pentru 24,4 milioane de lire sterline. La acel moment, a fost cea mai mare sumă plătită pentru un jucător african. A câștigat cu „albaștrii” titlul Premier League, apoi s-a impus și în finala Ligii Campionilor.

7. Riyad Mahrez (Algeria)

 

A fost desemnat cel mai bun fotbalist din Premier League în anul 2016, pentru contribuția avută la cucerirea titlului de către Leicester. A devenit una dintre cele mai bune extreme din lume, iar Manchester City a plătit 60 de milioane de lire sterline pentru el. În 2023 a ridicat deasupra capului trofeul Ligii Campionilor, în tricoul „cetățenilor”.

6. Sadio Mane (Senegal)

 

Sadio Mane și-a făcut intrarea în fotbalul european cu ajutorul lui RB Salzburg. Evoluțiile foarte bune de la echipa austriacă au atras atenția celor de Liverpool. Astfel, a ajuns în Premier League. În tricoul „cormoranilor”, a câștigat campionatul Angliei și Liga Campionilor, făcând un trio de senzație cu Mo Salah și cu Firmino, apoi a triumfat și în Cupa Africii. În prezent, evoluează la Al-Nassr, alături de Cristiano Ronaldo, care în ultima perioadă apare deseori pe biletul zilei la pariuri, pe site-uri de specialitate precum Legalbet.

5. Yaya Toure (Coasta de Fildeș)

 

Mijlocaș fenomenal, Yaya Toure a ieșit de trei ori campion al Angliei, cu Manchester City. A fost desemnat „Fotbalistul african al anului” în 2011, 2012, 2013 și 2014. A fost căpitanul naționalei Coastei de Fildeș campioană a Africii în 2015. Este unul dintre puținii mijlocași care au marcat 20 de goluri în Premier League.

4. Didier Drogba (Coasta de Fildeș) 

 

Este primul fotbalist african care a marcat 100 de goluri în Premier League. A fost coșmarul fundașilor pe când evolua pentru Chelsea, echipă cu care a cucerit de patru ori Premier League și o dată Liga Campionilor. A câștigat de două ori titlul de „Cel mai bun fotbalist african” și a ieșit de două ori golgheterul Premier League. A marcat 65 de goluri în 105 selecții la națională.

3. Samuel Eto’o (Camerun)

 

Eto’o a fost unul dintre cei mai apreciați atacanți din istoria fotbalului mondial. A ieșit de patru ori „Cel mai bun fotbalist african al anului”, câștigând Liga Campionilor cu FC Barcelona și cu Inter Milano. În anul 2005 a fost desemnat „Cel mai bun fotbalist din lume”. Are medalia de aur la Jocurile Olimpice și a ieșit de două ori campion al Africii, cu naționala Camerunului, pentru care a marcat 56 de goluri din 118 jocuri.

2. Mohamed Salah (Egipt)

 

Mohamed Salah nu a strălucit în tricoul lui Chelsea, dar Liverpool i-a dat o a doua șansă de afirmare în Premier League, iar egipteanul a arătat cine este cu adevărat. A avut câteva sezoane uimitoare, cucerind titlul de golgheter, campionatul și cupa Angliei, Liga Campionilor și Supercupa Europei. În 2017 și 2018 a fost desemnat „Cel mai bun fotbalist african”, iar în 2018 și 2022 a fost „Cel mai bun fotbalist din Premier League”.

1. George Weah (Liberia)

 

George Weah este „The GOAT” (Greatest of All Time). Atacantul care a scris istorie la PSG și AC Milan a fost primul fotbalist african care a primit „Balonul de Aur”, în 1995. De asemenea, este singurul sportiv desemnat „Cel mai bun fotbalist din lume” fără se evolueze la vreun turneu final al Cupei Mondiale. A fost campion al Franței și al Italiei, câștigând titlul de golgheter al Ligii Campionilor în tricoul lui AC Milan. Popularitatea extraordinară l-a ajutat să devină președinte al Liberiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button