Baschet

Superb, magnific…fără cuvinte, „galben-albastrele” mai întorc o dată campioana și joacă cu trofeul pe masă: Sepsi – FCC UAV Arad 63-72







Până la urmă, meciul cu numărul doi al semifinalei LNBF, cel de la Arad s-a dovedit un accident pentru FCC UAV, care a strâns din nou admirabil rândurile și s-a impus pentru a doua oară în zece zile în „Sepsi Arena” și va juca, după două sezoane, cu trofeul pe masă. Scenariul din această seară a fost identic cu cel din prima partidă, cu Sepsi SIC Sfântu Gheorghe fiind – în general – la comandă, dar cu „galben-albastrele” rămânând mereu în joc și dând lovitura în sfertul patru. Cert este că Vitulova și colegele sale au oprit tabela la 63-72 (11-8, 18-14, 16-22, 18-28) și au încins hora bucuriei în fața unui public înmărmurit, căruia nu i-a venit să creadă că favoritele și-au bătut joc de avantajul terenului propriu în fața unui adversar cu un sfert, poate și mai puțin, din bugetul lor.



O primă repriză fără veleități, dar cu gazdele mereu în control

Cel puțin startul de meci, dar și ceea ce a urmat, a fost marcat de multe greșeli la finalizare din partea ambelor echipe. Sigur, au contat și cele două apărări extrem de atente și agresive, dar au fost faze din care s-a ratat din poziții clare. Sepsi a avut – totuși – un plus sub panou și la finalul primului sfert am contabilizat doar 19 puncte: 11-8! Calculele pentru arădence au fost simple, câte două puncte în conturile lui Mititelu, Murray, Biszak și Vitulova.

Combatantele și-au mai dat drumul la joc și la mână în a doua repriză mică și au mărit și eficieanța. Nystrom și Gereben păreau că vor da semnalul sprintului lui Sepsi, însă Biszak sau Ghiță nu au fost de acord. Totuși, „alb-verzile” au intrat cu un +7 la cabine, 29-22, care, la experiența lor și la felul cum au gestionat lucrurile la Arad, părea greu de întors.



Semnele de revenire ale arădencelor apar pe finalul sfertului trei, iar ultimele 10 minute sunt aproape perfecte!

Iar startul actului secund ne cam întărea ideea și asta pentru că Hristova a marcat din toate pozițiile. Doar că Aradul nu a cedat. Dimpotrivă, a intrat cu tărie în joc, beneficiind de inspirația cehoaicei Tereza Vitulova. De aici încolo, pivotul lui Miroslav Popov avea să joace aproape fără greșeală, ba chiar și-a depășit atribuțiile reușind și două „triple”. Andie Easley a devenit și ea tot mai bună, surpriza Biszak a marcat din nou și formația de pe Mureș avea să câștige sfertul trei la 6 puncte diferență și să intre la un singur punct în spatele adversarei înainte de ultima repriză mică: 45-44.

Având și amitirea plăcută a meciului din urmă cu zece zile, dar și încrederea pe care i-a dat-o acea victorie, ce i-a demonstrat că se poate, FCC UAV Arad a fost imperială, magnifică, stratosferică în sfertul ce a decis finalista. Cele „triple”, marca Vitulova, Voica-Nagy și Miitelu, plus alte două puncte ale lui Easley, le-au băgat în corzi pe covăsnence, care au început să greșească aruncări simple, să rateze atac după atac. Nu au ratat chiat tot și s-a ajuns cu 90 de secunde înainte de final la scorul de 57-61. Voica-Nagy a marcat, probabil, unul dintre cele mai importante coșuri ale carierei sale, de mare distanță și în acel moment totul se terminase pentru multipla campioană, reprezentanta României în EuroLigă. Până când ultima sirenă a dat drumul horei fericirii fetelor în „galben-albastru” au mai marcat doar americancele formației studențești, care erau imediat faultate după repunerea balonului în joc. Murray și Easley nu au avut milă la libere și au fixat tabela la 63-72.

După 9 ani, Sepsi nu joacă finala! Aradul e la a doua în ultimii trei ani

Pentru prima oară din 2015 încoace, Sepsi SIC Sfântu Gheorghe nu dispută finala LNBF și întrerupe seria de 7 titluri de campioană consecutive, cu mențiunea că în pandemia de COVID trofeul nu s-a acordat. FCC UAV Arad joacă a doua finală în ultimii trei ani și va avea șansa a doua în fața fetelor de la CSM CSU Constanța, care vor avea avantajul terenului propriu, după sistemul cel mai bun din cinci meciuri. Apropo de formația de pe Litoral și acesteia i-a trecut glonțul în semifinala cu Târgoviște, căci în meciul decisiv dâmbovițencele conduceau cu 57-56 la finalul sfertului trei. Dacă echipa lui Cătălin Tănase ar fi produs și ea surpriza, „galben-albastrele” ar fi jucat ele trei meciuri în Polivalenta arădeană și doar două în cea de sub Turnul Chindiei. Așa, finala începe pe 14 aprilie la Constanța, unde se joacă și meciul doi, două zile mai târziu. Datele meciurilor de la Arad sunt 21 și 23 aprilie, adică duminică și marți, iar dacă scorul va fi 2-2, decisivul se va juca tot la Constanța, pe 27 aprilie.

Formații și marcatoare:

Sepsi Sfântu Gheorghe: Hristova 23 (2×3), Nystrom 12 (1×3), Gereben 11 (1×3), Range 5 (1×3), Belegante 5 (1×3), Jankovic 3, Armanu 2, Dumitrescu 2, Cătinean. Antrenor: Zoran Mikes

FCC UAV Arad: Vitulova 19 (2×3), Easley 12, Voica-Nagy 9 (2×3), Mititelu 9 (1×3), Biszak 8, Murray 8, Ghiță 7 (1×3), Cucu. Antrenor: Miroslav Popov

Arbitri: Alin Faur (Timișoara), Amalia Marchiș (Cluj), Matei Banică (București)

FOTO: Andreea Vlase

3 comentarii

  1. Felicitari pentru articol.O mica corectie totusi.Sepsi a jucat si finala din 2015 pe care a pierdut-o cu 2 – 3 contra lui Targoviste desi avea avantajul terenului propriu.Deci acum 10 ani in 2014 a fost ultima ocazie cand au pierdut in semifinala…ghici cu cine.. cu Aradul(2 – 0 pentru fetele noastre de atunci).

    2
    0
  2. Da ,ok Calin…aseara eram prea fericit ca sa mai descifrez semantica titlului.In orice caz pentru mine care am trait pe viu finala Cupei din februarie 2023 cand am fost spulberati de Sepsi…aseara a fost una dintre cele mai dulci revanse din cariera mea de suporter al baschetului feminin aradean.

    1
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button