UTA Arad

Francisc Tisza – la borna 70: Fostul căpitan și șlefuitor de talente l-a emoționat pe Rareș Pop!


Astăzi, când UTA pune punct sezonului 2023-2024 al SuperLigii, cu deplasarea de la București, cu Dinamo, Francisc Tisza împlinește frumoasa vârstă de 70 de ani. Și aproape toți i-a petrecut la brațul „Bătrânei Doamne”.  La 10 ani a pășit în curtea clubului, unde l-au pregătit nume imense, ca Zoltan Farmati, Andrei Mercea, Alexandru Dan sau Iosif Petschovsky.

Timp de două decenii a îmbrăcat tricoul roș-alb, a purtat și banderola de căpitan și a fost iubit de tribună pentru dăruirea cu care a jucat meci de meci, în ciuda unei boli nervomusculare ce l-a împiedicat să se afirme deplin. Druckerii cu vechime sigur nu au uitat un gol sub transversală cu Dinamo București, altul din foarfecă din colțul careului de 16 metri cu Minerul Cavnic sau unul fabulos, voleu de la centrul terenului contra campioanei URSS, Torpedo Moscova.

Pasiunea pentru fotbal și-a transpus-o și pe banca tehnică. De șase ori a câștigat titlul național ca antrenor și a fost acolo pentru prima echipă a UTA-ei în clipe grele, salvând-o de la retrogradare și ducând-o apoi până la barajul de promovare în Divizia A. UTA există azi și datorită lui Francisc Tisza, care a insistat pentru formarea unei echipe a Aradului, în urmă cu mai bine de un deceniu.

Nea Feri, cum e cunoscut de întreaga familie a fotbalului arădean, a format peste 40 de fotbaliști de primă ligă și nu doar, campioni și căpitani la echipele lor, în frunte cu generația lui Sorin Botiș, Cristi Todea sau Claudiu Drăgan. A contribuit din plin și la ascensiunile celor mai noi nume lansate de UTA spre fotbalul mare – Dennis Man și Rareș Pop.

În urmă cu 6 zile, Francisc Tisza a dat lovitura de începere a partidei UTA – FC U Craiova 3-1, la finalul căreia arădenii au câștigat matematic play-outul și au obținut cea mai bună clasare din ultimii 50 de ani a clubului. Cu acea ocazie, nea’ Feri a fost însoțit până la mijlocul terenului de Claudiu Drăgan, unul dintre fotbaliștii pe care i-a dat fotbalului de Liga 1, actualmente team-manager la UTA. Fostul căpitan al „Bătrânei Doamne” a cules aplauzele a 10 mii de spectatori utiști și a sărutat stema de pe tricoul cu numărul 70 dăruit de clubul arădean.

Pop: „Înaintea meciului a fost un moment destul de important pentru mine”

Și tot în acea partidă, Rareș Pop se despărțea cu un gol de publicul arădean, căci din vară devine cu acte în regulă fotbalistul Rapidului. „Înaintea meciului a fost un moment destul de important pentru mine. Nea Feri (n.a. Tisza) a dat lovitura de începere. Cu dânsul am lucrat în ultimii 5-6 ani, înainte de a veni la echipa mare, îi doresc pe această cale un călduros <<La mulți ani!>>și multă sănătate. Dânsul a format mai mulți jucători de-a lungul carierei sale de antrenor și a fost și un mare fotbalist”, a fost spus Pop luni seara.

În 2018, cu ocazia „Zilelor Aradului”, Francisc Tisza primit Titlul de Excelență, „pentru dăruirea și implicarea cu care sprijină sportul arădean de performanță”.

4 comentarii

 1. La Mulți Ani cu sănătate, Feri!
  Cristi

  Mereu îmi amintesc de anii când jucam împreună sub Nea Dan și Nea Zoli la juniori… De meciul cu juniorii lui poli t. de pe vechiul stadion… Le-am dat 8-0… 4 goluri. Ce frumoși ani, și ce repede au trecut…
  Fii sănătos până la adânci bătrâneți!

  12
  0
 2. Mai erau Nea Ghighi-Emanuel Gherghel, nea Vio-Pasc Viorel, Gabi Bacsi- Szucs Gabor.Asta era prin 1972-76.Erau echipele de pitici 61-62 si 63-64.Apoi mai erau juniorii republicani unde erau Lesanu, Iova, Costin, Dukcadam, Csordas, etc.

  11
  0
 3. Fotbaliștii , dar în primul rand oamenii de caracter, nu au vârstă.! Sigur ca văzând atâtea generații la UTA, nu putem uita, iată, pe nea Tisza, . Parca ieri alerga pe stânga cu aplomb și dragoste. Mai mult tehnic, dar și mai mult atașat profesiei. De aici darul lui de a transmite. Mulți profesori sunt în top, putini lasă,, ciraci „. Natura, D-zeu, sau chiar întâmplarea, își alege modelele. La mulți ani.!!

  8
  0
 4. La Multi Ani si Multa Sanatate D-le Tisza!!! O legenda vie a fotbalului aradean.
  Multumim pentru tot ce a-ti facut si continuati sa faceti pentru UTA!

  10
  0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button