UTA Arad

Săptămână de reflecție pentru conducerea utistă la propunerile lui Mircea Rednic, la cine mai renunță „Puriul”?Prima săptămână de vacanță a fotbaliștilor UTA-ei coincide cu una de reflecție din partea conducerii clubului arădean. Aceasta are pe masă lista cu jucătorii pe care Mircea Rednic și-i mai dorește în continuare la echipă, dar toți vor salarii mai mari. La unii creșterea nu ar fi semnificativă, la alții și cu 3 mii de euro, așa că șefii arădenilor calculează la virgulă bugetul de salarii pentru sezonul umător.


Privită retroactiv, declarația lui Alexandru Meszar de dinaintea partidei cu Dinamo te poate pune pe gânduri astăzi. „Mai este un lucru foarte important pe care doresc să îl transmit băieților, cel pe care jucătorii noștri trebuie să îl audă și să îl înțeleagă foarte bine. Unii dintre ei ar trebui să primească și o prelungire de contract, dar această prelungire depinde și de acest meci cu Dinamo. Prelungirea contractelor pentru unii jucători o vom face și în funcție de cum se vor descurca cei care își doresc prelungirea în acest meci. Acest meci ar putea, deci, să fie foarte important pentru soarta unora dintre ei. Totuși, am mare încredere în expriența domnului Rednic și sunt convins că dânsul o să îi țină pe băieți concentrați sută la sută și pentru acest ultim meci”, spunea conducătorul de facto al arădenilor pentru prosporrt.ro, înainte de eșecul, 0-2, al UTA-ei în fieful „câinilor roșii”. După cum s-au prezentat duminică, poate unul-doi fotbaliști ar merita să joace și la anul în „alb-roșu”, doar că ar fi grav dacă „Bătrâna Doamnă” ar schimba din nou osatura echipei. Căci, până la urmă, contra celor de la Dinamo au evoluat 8-9 dintre principalii artizani ai victoriilor din 2024, cele care au dus la final formația arădeană pe locul 7. Un loc cu care chiar conducerea clubului s-a lăudat, amintind la rândul ei că este cel mai bun al echipei din ultimii 50 de ani.


Iar Mircea Rednic așteaptă și el pașii conducerii, atât în privința salariului său despre care tot Meszar spunea că va fi mărit, dar mai ales în legătură cu fotbaliștii pe care el îi consideră esențiali pentru la anul, când la Arad se vorbește despre play-off. Deși, chiar cuvintele „Puriului” ar putea da semnale că s-ar putea să mai cadă ceva capete grele. „Mi-aș fi dorit altceva și mulți s-au jucat cu postul lor la echipă. Eu am transmis un mesaj clar, le-am spus că vreau să văd atitudine, dacă vrei să rămâi la UTA și dacă vrei să fim împreună pentru ceea ce ne-am propus în sezonul următor, aș fi vrut altceva. Nu spun cine, ei știu foarte bine și eu nu mă joc, ți se oferă șansa, trebuie să demonstrezi până la capăt. OK, i-am felicitat pentru sezon, a fost greu, nimeni nu se aștepta ca noi să câștigăm acest play-out, dar mă interesează și atitudinea de la ultimul meci. Am spus clar, nu că ultima impresie contează, pentru că ce-au făcut ei și ce-am făcut noi merită laude din partea tuturor, dar aș fi vrut  să se termine altfel acest play-out”, afirma Rednic la cald, după înfrângerea cu Dinamo.

Pe lângă cei trei fotbaliști ai Rapidului, Micovschi, Vulturar și Pop (care-și vor clarifica situațiile peste o lună, două), din informațiile noastre stafful tehnic al arădenilor nu ar mai dori să continue colaborarea cu portarul Kucher, mijlocașii Lopez și Stahl și atacantul Tudorie. Asta, bineînțeles, pe lângă Morar (care a și reziliat contractul cu clubul) și brazilianul Freitas, despre care Rednic a spus cu subiect și predicat că nu-l mai vrea.

Cert este că Mircea Rednic și Alexandru Meszar nu s-au întâlnit față în față la începutul acestei săptămâni, pentru simplul fapt că șeful „roș-albilor” este plecat din țară. De astăzi, a plecat de la Arad și experimentatul tehnician, către București, cu escală la Sibiu, la finala Cupei României, dintre Corvinul și Oțelul. La rândul său, „Puriul” își va vedea de vacanță, având – însă – în permanență telefonul deschis. Evident și subiectul achiziții e unul cald la UTA, doar că nu prioritar, atâta timp cât există încă o înțelegere pentru prelungirea înțelegerii cu scheletul echipei de locul 7 în sezonul 2023-2024 al SuperLigii.13 comentarii

 1. Nu partida cu Dinamo da un verdict, cel mult întărește niște convingeri. Jucătorul la general, nu poate fi acuzat de ceva, în fond vreo 80% e alegerea tehnicienilor. Noi vedem o evoluție, un rezultat. Baza aisbergului e la fund, puțin vizibila. Aici întra atitudine, viata în afara gazonului, volum de antrenament și cu ce ai contribuit efectiv la obiectiv. Se aduna vreo 10 de plecat. Va conta și revendicările noilor contracte. Eu am zis vreo doi, se pare ca vor fi vreo 6, afara de Rednic. Gurile rele spun ca pentru acest loc 7 s-a sărit rău peste finanțele antamate. Noroc cu plusul de bani TV. Dai banul jos, dar cine garantează și o evoluție pe măsură ? Am merge chiar la refuz pentru unii,având ca baza totuși echilibrul general la o conducere contestata de aripa dura. Cat timp sa mai dai, de exemplu, la seceta la gol a lui Stahl, exemplar crescut în club, și referințe mereu favorabile. Nu trebuie uitat ca Pop și mai ales Micovschi, doi plecați, au fost sufletul echipei.

  21
  5
 2. Domnul MESZAR trebuie sa mai faca rost de bani daca vrea ca, UTA. sa se bata la play-off, asta cred ca, este mesajul transmis de Mircea Rednic ,nu mai zic de a se mari salariu !!!

  21
  2
 3. Da …. dl. Meszar va cere/ primi si el o crestere de salar in calitate de bugetar, din care va finanta UTA! Simplu! Nu trebuie sa ne facem griji! …. in alta ordine de idei! Sa nu mareasca salariile …. sa mareasca valoarea punctului castigat de la 400 euro la 6-800 euro …. puncte multe= loc in play-off= prime mari= bani mai multi din TV!

  16
  18
 4. Capitolele la care UTA este deficitara in opinia mea si care trebuie adresate daca ne propunem playoff in sezonul urmator, (viziune ideala de suporter !):

  1. Portar(i) cu alonja si iesiri precise pe centrari

  2. Trei fundasi centrali cu abilitati tehnice exceptionale, posesie constructiva, pase precise in regim de pressing advers, joc de cap foarte bun pe fdaza defensiva / ofensiva

  3 Trei fundasi laterali rapizi cu aptitudini defensive / ofensive, box to box, centrari perfecte, suturi precise pe spatiul portii

  4 Doi mijlocasi nr 10 capabili de a scoate din joc adversari, sut precis de la distanta, talent la pase filtrante si schimbarea dierectiei de joc

  5 Trei jucatori rapizi pe aripi cu centrari puternice si precise in careul de 16 m cu abilitati de a scoate din joc fundasii laterali adversi, sut puternic si precis pe poarta.

  6 Doi atacanti centrali rapizi, capabili sa suteze fara preluare, talentati nativ la duelurile aeriene in careul advers.

  Cer prea mult ?

  13
  16
 5. CORVINUL, pruncul hunedorean la prima plimbare fără sprijin. Asistenta de gala, ca la o cununie cu istoria. Și Otelul și CORVINUL, centre muncitorești la origini. Aici au inflorit talente fără legătură cu un comunism de bloc și cartier. Ce bine ar prinde la UTA, vreo 2,3 muncitori din actualii siderurgisti ! Sunt și jucători, cei mai mulți care merita o a doua șansă. Imaginea finala arata bine dar nu e edificatoare pentru suflete celeste. Nici CORVINUL nici UTA,, nu garantează sezoane de excepție. Le dorim, le așteptăm și începem cu o vacanta mai activa ca oricând.

  13
  1
 6. Poate cer prea mult insa, sa nu uitam un aspect important si anume acela ca in sezonul competitional urmator v-a intra in vigoare regula 5 jucatori Romani formati la nivel national, eligibili pentru naționalele României, pe toată durata meciului + 6 Straini in teren.

  Aceasta noua regula v-a aduce schimbari majore de optica in alcatuirea loturilor echipelor din Superliga !

  Conceptul de format la nivel național înseamnă ca jucatorii Romani să fi petrecut 3 ani în cadrul unui club din România (Superliga, Liga 2), între vârstele de 15 și 21 de ani

  Prin aceasta regula noua se urmareste largirea bazei de selectie a cluburilor Romanesti din Superliga si Liga 2 pentru copii Romani care traiesc si i-si desavirsesc pregatirea fotbalistica in afara Romaniei.

  Se doreste intensificarea procesului de repatriere a jucătorilor români tineri formați în străinătate, care desi nu sunt formați la nivel național, ar putea fi astfel eligibili pentru naționalele României.

  Echipele care nu participa in cupele Europene, sint eligibile pentru plati de solidaritate din partea FRF daca au academii clasificate in primele 20 la nivel natioal. Cu siguranta Clubul UTA este pe aceasta lista si ca atare nerespectarea regulii 5+6 pe tot parcursul jocului i-i v-a atrage penalitati financiare din partea FRF plus lipsa platilor de solidaritate pentru academie.

  Mai mult se pare ca FRF este in discutii avansate cu Guvernul pentru acordara unui surplus financiar academiilor clasate pe primele 20 de locuri in Romania. Cluburile care nu v-or respecta regula 5+6 v-or pierde si acest surplus Guvernamental !

  Citez mai departe din articolul GSP cum arată regula în prezent :

  „Potrivit articolului 19 din ROAF, în prezent se aplică următoarele reguli:

  „1. Pentru competițiile organizate de LPF, cluburile participante vor prezenta lista cuprinzând lotul celor 25 de jucători (denumită în continuare ”Lista A”) ce va fi compusă din următoarele categorii de fotbaliști profesioniști:

  a. un număr minim de 6 jucători formați la nivel național
  b. un număr minim de 2 jucători formați la nivelul clubului;
  c. un număr maxim de 4 jucători non-UE, cu respectarea următoarelor condiții:

  doi jucători non-UE, cu respectarea condiției că fiecare jucător non-UE dintre cei doi poate fi inclus în Lista A numai dacă, în ultimele 12 luni anterioare legitimării la clubul din România, a fost convocat la echipa națională a țării sale de cel puțin 3 ori.

  un jucător non-UE poate fi înscris în Lista A dacă deține naționalitatea unei țări participante la ultima ediție a Cupei Mondiale de seniori.

  un jucător non-UE poate fi înscris în lista A fără nicio restricție”.

  Deci, parerea mea, ne convine sau nu, v-om avea parte din nou de o „remaniere”, mai degraba masiva, in Lista A a clubului UTA Arad !

  Negocieri si decizii importante de luat de Meszar si Rednic !

  2
  4
 7. Sa specificat de n ori pana acum , aceasta regula de 5+6 este o regula care daca este respectata va fi recompensata financiar de catre FRF , deci nu este o regula obligatorie . Fiecare echipa isi face socotelile cum doreste, dar la cei 100k ce se aude ca vor fi oferiti echipelor , parerea mea…nimeni nu o va respecta . Vom vedea ce va fi…

  5
  0
 8. Da, cei care nu se vor alinia acestei reguli, v-or platii amenzi la fiecare joc, academiile lor (daca sint clasificate in primele 20 din tara) nu vor beneficia de acele plati de solidaritate plus acel ajutor FRF/Guvern la care inca se lucreaza.

  Cu alte cuvinte cei care nu respecta regula platesc celor care respecta regula pe toata durata sezonului competitional 2024-25.

  Sa nu uitam totusi ca in vistieria clubului UTA au intrat sume de bani importante prin vinzarea unor jucatori ca Man, Miculescu si mai recent Rares Pop, toti trei proveniti din academia UTA. Acesti bani au ajutat enorm bugetul clubului UTA alaturi de contributiile mai degraba modeste ale primariei Arad !

  Asta spune multe despre importanta academiei UTA in contextul in care clubul nu a reusit sa-si atraga sponsori potentati financiar de la revenirea in Superliga, si au refuzat preluarea clubului de catre un grup de investitori locali.

  Apare ca si cum la acest moment, academia UTA ramine in continuare singura speranta – sursa de alimentare financiara semnnificativa a bugetului clubului UTA Arad !

  In acesta situatie, daca vrem sa balansam deficitul bugetar al clubului care „se pare”, creste de la un an la altul, si sa nu periclitam viitorul acestui club, v-a trebuii sa aducem in Lotul A si sa utilizam pe o scara mai larga tinere talente din academie, jucatori de etnie romana din afara Romaniei, jucatori Romani formati la nivel national.

  Daca v-om reusii oarecum sa atragem un investitor potentat financiar care sa preia clubul, fara indoiala ca ne v-om permite incalcarea oricaror restrictii care CU SIGURANTA vor continua sa vina pe filiera competitiilor organizate de FRF si LPF !

  0
  0
 9. Obligativitatea includerii in „Lista A” (25 jucatori), a cel putin doi jucatori formati la nivelul clubului, face intr-un fel redundanta regula prezentei obligatorii in teren a jucatorului „under” pe tot parcursul jocului.

  Abrogarea regulei „under” ar da o sansa in plus juniorilor formati la nivelul clubului care au depasit virsta de 21 de ani, sa ramina in continuare pe „Lista A” la optiunea clubului.

  Asta ca o alternativa la imprumutarea lor pe la diverse echipe de judet, Liga 3 sau in cel mai fericit caz Liga 2.

  Sigur la UTA nu au fost probleme mari cu regula „under” fiindca un Miculescu sau Pop si-au cistigat un loc de titular in echipa de seniori cu mult inainte de implinirea virstei de 21 de ani. Pentru altii jucatori tineri promitatori insa, precum Hrezdac, Mihai, etc clubul a fost nevoit sa le gaseasca echipe din esaloane inferioare la care sa evolueze si unde eventual sa confirme progresul in formare si forma sportiva necesara la nivelul competitional al Superligii.

  0
  0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button