Alte sporturi

S-a stins Adi Hărțău, dar câte amintiri rămân! Peste câteva zile e finala și o va vedea din Loja Mare


„Ai auzit? S-a dus Adi…” a fost mesajul unui coleg din presă în mohorâta dimineață de luni, 20 mai. Stomacul mi s-a strâns, inima a luat-o la goană, s-a dus Adi Hărțău. Aflasem de ceva timp că era grav bolnav și că a luptat cât a putut. În urmă cu 5 zile împlinise 51 de ani și mai avea o singură dorință, să vadă finala.

Printre primele lucruri pe care le-am aflat despre Adi în 1998, când am devenit colegi la „Adevărul”, a fost legat de pasiunea sa aprinsă pentru Real Madrid. Iubea tot ceea era legat de Spania, cultura, filmele, muzica iberică, dar „los blancos” erau cu o treaptă mai sus. Pe 1 iunie, Realul are marea șansă să câștige cea de-a 15-a Ligă a Campionilor, iar Adi și-a luat un televizor mare și număra orele până când îl va deschide pentru meciul cu Borussia Dortmund.

Prietenii care l-au vizitat de când a fost externat și pe care îi apreciez enorm pentru puterea pe care o au îmi spun că doar finala îi mai dădea ceva speranțe. Dar, pentru Adi ultimul meci al vieții s-a jucat Altundeva. Dumnezeu l-a luat în această dimineață pentru a-i oferi un loc în Loja Mare, la finală.

Când te întâlnești cu un om zilnic timp de 7-8 ani și împărtășești pasiuni, bucurii și probleme îți intră în suflet și-ți rămâne acolo. Amintirile sunt și ele vii și nu pot fi șterse. Ce-mi vine repede în minte este favorul pe care mi l-a făcut Adi, poate cel mai mare din tinerețea mea. În noiembrie 1999, el ar fi trebuit să o însoțească pe UTA la Câmpulung Muscel. Era rândul său să scrie despre echipa fanion a Aradului în paginile ziarului „Adevărul”, dar a refuzat să meargă. Nici nu-mi mai amintesc motivele. Șeful nostru, Alexandru Chebeleu, s-a uitat spre mine și mi-a spus pe tonul său glumeț: <<Călin, ți-ai făcut bagajele?>> Au fost primele mele rânduri scrise despre „Bătrâna Doamnă” în ziar, eram foarte mândru și i le datoram, cumva, lui Adi.

După ce drumurile noastre profesionale s-au despărțit nu am ținut prea mult legătura, dar în rarele ocazii în care ne-am mai întâlnit vorbeam de ale noastre. Știam cât a suferit pentru pierderea buncilor, cei care l-au crescut și care au fost universul său ani buni de zile. Mai juca tenis cu prietenii apropiați, a fost de departe cel mai bun dintre ziariști în sportul alb. Adi devenise din ce în ce mai închis, introvertit după ce ieșise din presă, dar cine suntem noi să-l judecăm? Vom știi vreodată ce a fost cu adevărat în sufletul său? Adi a fost o persoană cu atâta bun simț, dar cu atâta bun simț, eleganță și discreție încât am fi prea mici dacă am avea îndoieli în ceea ce-l privește.

Rămas bun, dragă coleg, a fost un privilegiu să te cunosc! Salută-l pe șefu, cândva vom fi din nou cu toții la aceeași masă pentru ședințele de redacție. La 10 fix!

Adi Hărțău a absolvit Facultatea de Farmacie, dar presa sportivă și limba spaniolă au fost pasiunile sale

Adrian Hărțău s-a născut la 15 mai 1973 și şi-a început cariera jurnalistică încă din anii studenţiei. Vreme de doi ani (1992-1993) a colaborat cu cotidianul „Curierul Aradului”. Din toamna anului 1993, după un concurs, este angajat ca redactor sportiv la cotidianul „Adevărul”, unde a cunoscut adevărata consacrare jurnalistică. Absolvent al Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, promoţia 1996, Adrian Hărţău a rămas vreme de aproape două decenii în „familia Adevărul”, chiar şi după transformarea acestuia în „Jurnal arădean”. Din 2010 până în 2012 a fost ofițer de presă la clubul UTA. Totodată, a fost membru al Asociaţiei Presei Sportive din România şi membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

Pasionat de limba și cultura spaniolă, după ieşirea din presă, și-a deschis un birou autorizat de traducere şi legalizare a actelor în limba spaniolă. De doi ani, preda limba spaniolă la Colegiul „Csiky Gergely” și a început și un master în învățământ. Nu l-a mai finalizat căci crunta boală l-a răpus la 51 de ani și 5 zile.

Pentru cei care doresc să-și ia un ultim rămas bun, priveghiul va avea loc în această seară, la ora 19, la Casa Funerară Kuki, de pe strada Cocorilor, iar slujba de înmormântare marți, de la ora 14, în aceeași locație. Trupul neînsfulețit al lui Adi Hărțău va fi depus la Cimitirul Pomenirea.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Un comentariu

  1. Adio OM bun. Ramin amintirile orelor petrecute pe marginea terenurilor de fotbal sau la Polivalenta. Condoleante familiei.

    2
    0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button